YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toros Dağları'nın Zirvesinde Yaşayan Yeni Bir Böcek Türü Keşfedildi

Toros Dağları'nın zirvesinde yaşayan yeni bir böcek türü keşfedildi. Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Güzeloluk beldesi...

Toros Dağları'nın Zirvesinde Yaşayan Yeni Bir Böcek Türü Keşfedildi

Toros Dağları'nın zirvesinde yaşayan yeni bir böcek türü keşfedildi. Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Güzeloluk beldesi Aydınlar köyü yakınlarında bulunan böcek, bin 350 metre yükseklikte yaşıyor. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) tarafından keşfedilen yeni böcek türü, çürümüş sedir ağaçlarının doğadan temizlenmesine de yardımcı oluyor.

KSÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sakine Serap Avgın tarafından keşfedilen böceğe, Epuraea Sutcuimamun Avgın adı verdi. 2 yıl süren araştırma çalışmaları ardından, KSÜ rektörlük binasında bir basın toplantısı düzenleyen KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ve Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Sakine Serap Avgın, buluşu yeni gerçekleştirilen böcekle ilgili bilgi verdi.

Kahramanmaraş’ın kurtuluşunda önemli rol oynayan Sütçü İmam'ın isminin bu böcekle tüm dünyaya duyurulacağını belirten Avgın, "Bu böceği bizim için anlamlı kılan, böceğe Sütçü İmamın adının verilmesidir.” dedi.

Keşfedilen böceğin, tüm dünyada bu isimle anılacağını anlatan Avgın, “Bu böceğin dünyada yaşadığı yeni tespit edildi. Böcek, bundan sonra literatürlerde bu isimle anılacak. Yeni türü tanımlarken benzer türlerle ilgili çalışma yaptık. Bilim adamları, bu böceğe en yakın türü, daha önce Afrika’da görmüş.” diye konuştu.

Böceğin, bin 350 metre yükseklikteki Toros Dağları'nda görüldüğünü aktaran Avgın, konuşmasına şöyle devam etti: "Böceği, Mersin'in Erdemli ilçesine bağlı Güzeloluk beldesi Aydınlar köyünde bulduk. Eski sedir ormanlarına çukur tuzaklarla yerleştirerek böceği yakaladık. Daha sonra Avrupa’da araştırma yapan bilim adamlarıyla birlikte bu türün tanımını gerçekleştirdik. 1,2 milimetre büyüklüğündeki böcek, Avrupa’da yer alan Entomoloji müzelerinden örneklerle karşılaştırdık. Bu müzelerle ortak projeler de yürütmekteyiz. Böceğin fotoğrafını çekerek, oradaki bilim adamlarına gösterdik. Oradaki hocalar, müzede yer alan böceklerle karşılaştırma yaptılar. Karşılaştırma sonunda bu böceğin yeni bir tür olduğu anlaşıldı. Bizim asıl hedefimiz, bilim dünyasına yeni bir böcek türü kazandırmaktı. Bunu da üniversitemizin ismini vererek gerçekleştirdik.”

ANADOLU'DA KEŞFEDİLEN BÖCEKLERİN TAMAMI YABANCI BİLİM ADAMLARI TARAFINDAN TESCİLLENMİŞ

Dünyada yeni tür bulmanın giderek zorlaştığını dile getiren Avgın, bilim adamlarının keşfettikleri yeni türlere, kendi ülkelerine göre terimler verdiklerini kaydetti. Dünyada tür sınıflandırma çalışmalarının 1800’lü yıllarda başladığını hatırlatan Avgın, “Geçmişte Anadolu’da yaşayan bitki ve böcek türleri, yabancı bilim adamları tarafından keşfedilerek tescillenmiş. Anadolu’yu karış karış gezen bilim adamları, bitki ve hayvanları kendi adlarına tescil ettirmişler. Sınıflandırmalara bakıldığında ya Avrupa’dan bir şehir ismi ya da yabancı bir kişinin ismine yer verilmiş. Bu çalışma, bu yönüyle de büyük önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler