YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toros Kaynak Koleji'nin Bosna Gezisi Ilgi Gördü

Antalya'nın Serik ilçesinde faaliyet gösteren Toros Kaynak Koleji, velilerine Bosna-Hersek gezisi düzenledi. Okul idarecileri, öğretmenleri...

Toros Kaynak Koleji'nin Bosna Gezisi Ilgi Gördü

Antalya'nın Serik ilçesinde faaliyet gösteren Toros Kaynak Koleji, velilerine Bosna-Hersek gezisi düzenledi. Okul idarecileri, öğretmenleri ve velilerinden oluşan 25 kişilik bir grupla 3 gün süren gezide başkent Saraybosna'nın yanı sıra Mostar ve Travnik gibi tarihî şehirleri gezdi.
Gezi kapsamında, veliler ilk gün Saraybosna'nın kalbinin attığı Baş Çarşı’da Osmanlı döneminden beri eğitimine ara vermeden devam eden Kurşunlu Medresesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın halasının oğlu Gazi Hüsrev Bey’in yaptırdığı camii ve türbeyi ziyaret etti.

Daha sonra şehitliği ve ardından merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzzet Begoviç'in kabrini ziyaret eden veliler, I. Dünya Savaşı'nı başlatan cinayetin işlendiği Latin Köprüsü'nü gördü. Aynı gün akşam Bosna'da bulunan Burç Okulları'nda okuyan öğrencilerden oluşan Fatih Sultan Mehmet Korosu'nun konserini dinleyen veliler, programda duygulu anlar yaşadı. Boşnak, Hırvat ve Sırp öğrencilerden oluşan korodaki öğrenciler, okudukları güzel parçalarla velilerin gönlünü fethetti.
Gezinin ikinci gününde, Mostar Köprüsü ile tarihi Koski Mehmet Bey Camii, Osmanlı medrese sistemini yansıtan 550 yıllık Blagay Alperenler Tekkesi ve tarihî Türk köyü Poçiteli gibi yerlere de gidildi.

Gezinin üçüncü gününde, Bosna'nın kaderini belirleyen, savaşın daha az kayıpla bitmesinde önemli rol oynayan ve iki buçuk yıl şehrin bütün ihtiyaçlarının karşılandığı ve şehre giriş çıkışların yapıldığı tünel ve müzeyi inceleyen veliler, aynı gün Saraybosna’da İgman Dağı’nın eteklerindeki Vrelo Doğal Parkı ve Osmanlı’ya en çok vezir yetiştiren ve vezirler şehri olarak bilinen Travnik’i gezdi.

Toros Kaynak Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Tayyar, Bosna Hersek'in tarihi ve kültürel yapısına hayran kaldığını ifade ederek, Bosna'nın Osmanlı'nın yetimi olarak adlandırıldığını, hâlâ Osmanlının izlerinin günümüze kadar taşınmasından dolayı duygulandığını söyledi. Tayyar, "Bosna'nın hem ekonomi, ticari ve iş hayatını inceleme fırsatı, hem de Türk okulları ve üniversitesini yakından tanıma imkânı bulduk. Buradaki eğitim gönüllüsü vatandaşlarımızın zor şartlar altındaki fedakârlıklarını, çalışmalarını ve başarılarını görünce duygulandık." ifadelerini kullandı.

Gezi ile ilgili olarak Toros Kaynak Koleji yönetim kurulu üyesi ve aynı zamanda okul velisi olan Hasan Sarı ise Osmanlı'nın Bosna'da cami ve medrese gibi eserler yapmasından etkilendiğini belirterek, "O zaman Osmanlı müesseselerini açtı. Şimdi de Türk işadamlarının savaş anında bile geri dönmeyip orada yurt-okul ve üniversite açması, aynı Osmanlı'nın ruhunu canlandırıyor olması bir Türk olarak beni gururlandırdı." dedi.

Bu yıl velilere Güney Doğu, Hindistan ve Fas gezisi düzenlediklerini, haziran ayında da Karadeniz gezisi düzenleyeceklerini ve bu anlamda sosyal faaliyetlerin hız kesmeden devam edeceğini belirten Toros Kaynak Koleji Okul Müdürü Ferhat Yıldırım ise öğrencilere de İstanbul, Çanakkale, Konya-Kapadokya ve Isparta gibi yerlere gezi yapıldığını dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler