YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toroslar, Daha Da Yeşil Olacak-Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, 2008'de Başlayan Veyıl Sonu Itibariyle Sona Erecek "Milli Ağaçlandırma Seferberliği" Kapsamında Toroslar'a 53 Milyon Fidan Dikti, Yaklaşık 19 Milyar Adet Tohum Serpti

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2008'de Türkiye genelinde başlatılan "Milli Ağaçlandırma Seferberliği" kapsamında, Toroslar'ın daha yeşil olması için yürüttüğü çalışmalarda 5

Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'nün 2008'de Türkiye genelinde başlatılan "Milli Ağaçlandırma Seferberliği" kapsamında, Toroslar'ın daha yeşil olması için yürüttüğü çalışmalarda 5 yılda 53 milyon fidan diktiği, yaklaşık 19 milyar adet tohum serptiği bildirildi.

Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2008'de başlattığı ve yıl sonu itibariyle bitecek "Milli Ağaçlandırma Seferberlik Eylem Planı" çerçevesinde en fazla fidan dikimi yapan ilin Mersin, bölgenin de Mersin Orman Bölge Müdürlüğü bölgesi olduğunu söyledi.

Son 9 yılda 23 bin hektar yeni orman alanı oluşturduklarını ifade eden Acer, "Sorumluluğumuzdaki 1 milyon 500 bin hektar alanın, 2002 verilerine 840 bin hektarı ormanken, şu anda 860 bin hektardan fazla ormana sahibiz. Bu da yüzde 44'ten yüzde 56'ya çıkan bir orman varlığına tekabül ediyor. Dolayısıyla son 9 yılda orman alanını yüzde 12 artıran bir bölge müdürlüğüyüz" diye konuştu.

Toros Dağları'na çoğunlukla Toros sediri serptiklerini bildiren Acer, dikilen fidanların ve serpilen tohumların Toroslar'dan toplandığını ve yine burada toprakla buluşturulduğunu kaydetti.

Bölge olarak verimli orman alanlarını da yüzde 45'ten yüzde 58'e çıkardıklarını dile getiren Acer, şöyle konuştu:

"Yıl sonu itibariyle yaklaşık 100 bin hektar alanda iyileştirme yapan, 20 bin hektarın üzerinde de yeni orman alanı kuran bir bölgeyiz. Türkiye genelinde milli ağaçlandırma seferberliği kapsamında 5 yıllık sürede 2 milyar adet fidan dikilmiş. Sadece Mersin'de 53 milyon adet fidan diktik. 19 milyar adet de tohum ekmişiz. Bu rakamlar bizim doğaya yaptığımız katkının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Bir fidanın bile ne kadar kıymetli olduğunu biliyoruz. Seferberlik eylem planı bitiyor ama ağaçlandırma çalışmalarını, seferberlik planındaki gibi çok yoğun olmamakla birlikte devam ettireceğiz."

Ormanları yangına karşı koruyabilmek için "yangın bantları" oluşturduklarını, buralara asli orman ağaçlarının dışında daha çok köylülere gelir sağlayabilecek türler dikmeye özen gösterdiklerini anlatan Acer, harnup, defne ve fıstık çamının tercih edilen fidanlar olduklarını vurguladı.

Yangın bantlarına dikilecek türlerin bölgeye göre seçildiğine de değinen Abdurrahman Acer, "Mesela Mut bölgesine 50 bin adet incir fidanı dikilecek. Bölgeye göre dikim yapılıyor. Erdemli'de 4 köyde ceviz ormanları oluşturulacak. Silifke'de defne dikimi yapılıyor. Hangi türün geleceği ve ekonomiye daha çabuk katkısı varsa o türü dikiyoruz. Ormancılık artık tek düze değil. İhtiyaç neyse ona öncelik veriyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler