İngiltere Meteoroloji Ofisi, İtalya’nın kısa bir zaman içinde makarna yapmak için gerekli olan temel malzemeyi ithal etmek zorunda kalacağı uyarısını yaptı. Sebep olarak ise, iklim değişikliğinin ülkede durum buğdayının yetiştirilmesini imkânsız hale getireceğini gösterdiler.
Bilim insanları Akdeniz bölgesinde artan sıcaklık ve düşen yağış oranının, İtalya’daki tahıl arazilerinin 2020’den itibaren azalmaya başlayacağı anlamına geldiğini de belirtti.
Bu yüzyılın sonunda ürün ülkede tamamen yok olabilir.
Dünyanın en saygın şaraplarının üretildiği Fransa, üzüm yetiştirmeye uygun iklimini kaybediyor. Şarabın tadı, üzümdeki şeker ve asit dengesine bağlı olduğundan, üzüm yetişmesi için doğru sıcaklığın yakalanması oldukça önemli.
Soğuk bir iklimde yetişen üzümler, güzel bir tat vermez. Ilık hava üzümlerde çok fazla şeker olmasına neden olur ve şarabın ağır bir tatta olmasına neden olur.
Fransa’nın önde gelen şarap uzmanları ve üreticileri, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e açık bir mektup yazdı ve Fransa kültürünün en önemli değerlerinden birini korunması için iklim değişikliği için harekete geçmesini istedi.
Bal arısı nüfusu, Kaliforniya’dan Fransa’ya kadar dünyanın birçok yerinde azalıyor. Çin ve ABD’den sonra dünyanın en büyük üçüncü bal ihracatçısı olan Arjantin, küresel bal piyasasının yüzde 22’sine hakim.
Ancak Güney Amerika’daki yere yakın yerleştirilen bal kovanları 2006’dan bu yana selden etkileniyor.
Nem seviyesinin yüksek olduğu kışlar ve yağmurlu yazlar, arıların kovanlarından çıkıp, çiçek özü toplamasına engel oluyor. Kovanlarında kalan arılar, açlıktan ölüyor.
Doğu Almanya’da bira üretimiyle ünlü olan bölgeler, iklim değişikliğinin su kaynaklarını azaltmasından büyük bir darbe alabilir.
Su, arpa ve şerbetçiotu yetiştirmek için gerekli. Bununla birlikte bira üretiminde mısır gibi daha ucuz alternatifleri kullanmak imkânsız. Çünkü Almanya’da bira üretiminde kullanılacak malzemeler konusunda ciddi kısıtlamalar var.
Şerbetçiotu, nemli topraklarda, kışların soğuk, yazların ise oldukça sıcak olduğu iklimlerde yetişir. Havanın ılıklaşması bu şartların tamamen ortadan kaldırıyor.
Avrupa Birliği geçtiğimiz günlerde Almanya’daki şerbetçiotu üreticileri için sulama sistemine 9 milyon dolarlık finansman desteği sağladı.
Vietnam her yıl 2,9 milyar dolar değerinde pirinç ihraç ediyor ancak ülkenin bu ticareti tehlike altında olabilir.
Asya Kalkınma Bankası’na göre, Vietnam’ın pirinç üretimi büyük ölçüde azalacak çünkü deniz seviyelerinin yükselmesiyle, bu yüzyılın sonunda on binlerce arazi su altında kalacak.
Vietnam’ın pirinç endüstrisinin deniz seviyesine yakın arazilerde olması yüzünden, deniz seviyesindeki ufak bir yükseliş korkunç sonuçlar doğurabilir.
İspanya’nın mutfak gelenekleri, ülke içinde yetiştirilen sebze ve meyvelere bağlıdır. Ancak Avrupa Komisyonu destekli bir araştırma raporu, artan sıcaklığın ülkede birçok arazinin çöle dönüşmesine neden olacağını söylüyor.
Her yıl 600 bine yakın turistin ziyaret ettiği Maldiv Adaları’nda turizm Hindistan ada devletinin en büyük ihracat kaynaklarından biri. Ancak bu durum kısa bir süre içinde değişebilir.
Yükselen deniz seviyesi Maldiv adalarının önemli pek çok turistik noktasının su altında kalmasına neden olacak.
Küresel votka piyasasının yıllık değeri 12 milyar dolar. İngiltere Meteoroloji Ofisi’ne göre, Polonya gibi ülkelerde, artan sıcaklıklar patates ve buğday gibi malzemelerin yetiştirilmesini tehlikeye sokuyor. Votka fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.
Dünyanın en gözde kayak noktalarından biri olan Colorado kayak merkezleri yıllık 2 milyar dolar gelir elde ediyor. Colorado Üniversitesi’nden bilim adamları, sıcaklıkların bu oranda artmaya devam etmesi durumunda kayak sezonun bir ay kısalabileceği uyarısını yapıyor.
Yardım örgütü Oxfam’ın yayınladığı bir ankete göre, Mali’de yağışlar son 50 yılda yüzde 25 oranında azaldı. Eskiden yağışların yedi ay sürdüğü Batı Afrika ülkesinde artık yılın yalnızca üç ayında yağış var. Yeterli oranda yağış olmadan, ülkedeki pamuk tarlaları hasattan önce kuruyabilir.