YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toy kuşu AB koruması

Türkiye’de nesli tükenmekte olan toy kuşu, Avrupa Birliği tarafından koruma altına alınıyor. Türkiye’de Polatlı, Konya...

Toy kuşu AB koruması

Türkiye’de nesli tükenmekte olan toy kuşu, Avrupa Birliği tarafından koruma altına alınıyor. Türkiye’de Polatlı, Konya Havzası ve Doğu bölgesinde yaşadığı bilinen ve nüfusunun bin 300 ila bin 500 olduğu tahmin edilen toy kuşunun korunması için çiftçilerle işbirliği yapılacak. Türün korunması ve çoğaltılması için öncelikle avlanmaya karşı önlem alınarak, çiftçiler tarafından da toy kuşunun doğal ortamda beslenmesi amacıyla ekilebilir tarım alanlarında belirli bölgelerin boş bırakılmasını sağlayacak.
Estonya, İspanya, Hollanda ve Türkiye arasında yapılan Avrupa Birliği (AB) Biyoçeşitlilik eşleştirme Projesi anlaşması kapsamında 20 ila 40 toy koşunun yaşadığı Ankara’nın Polatlı İlçesi pilot bölge ilan edildi. Proje ekibi Polatlı’da toy koşunun yaşadığı tespit edilen 8 köyde incelemelerde bulunarak çiftçileri bilgilendirdi.
Avrupa Birliği proje heyeti çiftçilerden hububat ekilen alanların yüzde 5’inin boş bırakılmasını istediler. Heyet çiftçilerini buradan doğacak maliyetin ise AB fonlarından karşılanacağını ve çiftçilerin mağdur edilmeyeceğini bildirdi.
AB Proje heyetinde yer alan Türk ve Yabancı uzmanlar Polatlı’da Ziraat Odasını ziyaret etti.
Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu ile oda yöneticilerinin katıldığı bir toplantı yapan uzmanlar üreticilerin sorularını yanıtladı. Toy kuşu türünün korunması için Ziraat Odası’nın proje içinde yer aldığı belirten Oda Başkanı Zekai Köseoğlu, Bu çalışmanın yürütülmesinde çiftçilerimizin mağduriyetinin söz konusu olmadığını belirterek, kırsal çevrenin korunması hususunda oda olarak ellerinde geleni yapacaklarını söyledi.
AB Yerleşik Eşleştirme Danışmanı Estonyalı Pille Koorberg, Toy Kuşu sayısının Polatlı’da 20 ile 40 arasında olduğunu söyledi.
Türkiye’de ise bu sayının bin 300 ila bin 500 arasında olduğunu belirten Koorberg, bu kuş türünün daha çok hububat ekilebilen alanlarda yaşadığına dikkat çekti. Toy kuşunun korunma altına alınmasının sebeplerinden birinin de dünyadaki neslinin tükenmeye yüz tutması olduğunu anlatan Pille Koorberg, “Polatlı çevresinde bu kuştan 20 ila 40 kadar olduğunu tahmin ediyoruz. Dünyadaki nüfusu 40 bin civarında, büyük çoğunluğu İspanya, Avusturya, Almanya, Türkiye ve Çin’de yaşıyor. Polatlı çiftçisi bu kuşu iyi tanıyor. Buradaki kuşlar AB ülkelerindekinden daha kaliteli, bu yüzden burada çoğaltmayı düşünüyoruz.” dedi.
AB biyoçeşitlilik uzmanı Eike Lepmets ise, Türkiye’nin, AB’ye adaylık sürecinde kırsal kalkınma konusunda sunulan imkanlardan yararlanmayı hak ettiğini belirtti.
Lepmets, "IPARD adını verdiğimiz kırsal çevrenin korunmasına yönelik pilot uygulama Polatlı’da başlayacak ve zamanla tüm Türkiye’yi kapsayacak. Toy kuşunun korunması için çiftçilerimizin alacağı önlemler ve projeye verecekleri destekler, elbette diğer ödemelerden farklı olacak. Ancak çiftçilerimizin bu konudaki gelir kayıpları karşılanacak, bunlar tazminat şeklinde ödenecektir." diye konuştu.
Toy kuşu türünün Polatlı’da Yüzükbaşı, İnler, Özyurt, Şeyhahmetli, Sinanlı, Yağcıoğlu, Adatoprakpınar ve Uzunbey köyleri bölgesinde yaşadıkları belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler