Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilmi Tozkır, Türkiye’de 80 bin civarında olan kemik iliği verici sayısının milyona yaklaşması gerektiğini söyledi.
Bazı illerde kemik iliği bağışı konusunda duyarlılığın oluştuğunu anlatan Tozkır, bunların başında Kayseri, Ankara, Antalya ve İzmir’in geldiğini kaydetti. Kemik iliği vericiliğinin kutsal bir iş olduğunu vurgulayan Tozkır, “Bizim bölgemizdeki vatandaşlar kemik iliği vericisi olmak için hastanemize başvurabilir. Bunun için Ankara ve İstanbul illerindeki merkezlere gitmek gerekmiyor. Gönüllü olabilmek için önce bir tüp kan vermemiz yeterli olacak.” dedi.
Ana merkezde oluşan veri sayesinde uygun hasta bulunduğu zaman gönüllü bağışçının çağrıldığını dile getiren Tozkır, lösemi hastaları için yapılabilecek en iyi işlerden birinin gönüllü kemik iliği vericisi olmak olduğunu açıkladı. “Şunu unutmamalıyız ki verdiğiniz bir damla kanla hayat kurtarıyorsunuz ve bunun için bir organınızı vermeniz gerekmiyor.” diyen Torkır açıklamasını söyle sürdürdü: “Bir damla kan vererek hayat kurtarılabilir. Çünkü lösemi hastaları için başka bir şey yapmak mümkün değildir. Kemik iliği vermek çok kolay bir işlemdir. Vericiler işlemin ardından bir kaç gün içinde işine dönebilirler, hiç bir şekilde doku ve organ kaybı söz konusu olmadan bir hayat kurtarabilirler.”
Halkın bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini söyleyen Tozkır, gönüllü bağışçılarda kanser ve bulaşıcı herhangi bir hastalığın olmaması gerektiğini vurguladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz