Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürü Murat Demir, milyar dolarlar seviyesinde yatırım yaptıklarını ifade ederek açıklamalarda bulundu.
Demir yaptığı açıklamada, “Petrol üretimlerimizin dışında 2015 yılına kadar yurtiçi ve yurt dışı yarımlarımız göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın 2 milyar Dolar’ı bulması bekleniliyor” dedi. TPAO’nun günlük 35 varil petrol ürettiğini ifade eden TPAO Bölge Müdürü Murat Demir, “Son 4 ile 5 yıl içerisinde yatırımlarımız aratarak devam ediyor. Kurumumuz kamu adına Türkiye’nin gizli karbon potansiyelini belirleme, üretme ve rafineli olarak dağıtma işlevini görmektedir. Kuruluş amacımız doğrultusunda gerekli çalışmalar TPAO tarafından yapılıyor.
Bugün Türkiye’deki rafineler, boru hatları dışında BOTAŞ, petrol dağıtımı, TÜPRAŞ gibi firmalar devletin verdiği yetkiler doğrultusunda faaliyetlerini sürdürüyorlar. 1983 yılında özel bir derginin yapmış olduğu araştırma da dünyanın 500 firma arasında 63. olmuştuk. Yeni yapılandırma sonrasında bu şirketler farklı şirketler haline dönüştü. TÜPRAŞ, BOTAŞ, Petrol Ofisi gibi kurumların bir kısmı özelleşirken, bir kısmı ise, sermayesi devlette olan şirketler şeklinde hizmet vermekteler. Ayrıca bu şirketler faaliyetlerine devam ediyorlar. TPAO tekrardan yapılandırıldıktan sonra faaliyet olarak, petrol ve doğalgaz aramacılığı, sondajı ve üretimi, doğalgaz depolama faaliyetleriyle çalışmalarına devam ediyor. Böylelikle önemli bir kuruluş ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bunun yanı sıra rafineli dağıtım kısmına yönelik olan faaliyetlerimiz sona erdi. 1954 yılından bu yana kanunun vermiş olduğu yetki ve imkanlarla petrol aramaya devam ediyoruz. 2000’li yılların başında hem petrol fiyatlarının düşük olması, yükselen konumu gereği TPAO’nun yatırım bütçesi oldukça düşük olduğu gibi rakamsal olarak bu oran 50 milyon seviyesindeydi. Son 10 yıl içerisindeki petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak, ülkemizin kalkınmaya öncelik vererek ekonomisinin düzelmesi, son yıllarda yatırıma harcadığımız arama faaliyetlerimizi arttırdı. Bugün milyar Dolar’lar seviyesinde yatırım bütçemiz var. Ve milyar Dolar’lar seviyesinde yatırım yapıyoruz. Var gücümüzle, bütün imkanlarımızla, teknolojinin sağladığı imkanlarla, kendimizi de güncelleyerek, dünyadaki teknoloji takip ederek, petrol aramacığını devam ettiriyoruz. Ayrıca petrol zengini olan bir ülke değiliz. TPAO’nun binden fazla üretim yapan kuyusu var. Kurumumuzun günlük üretimi Batman, Adıyaman bölgesi dahil olmak üzere yaklaşık 35 bin varil civarında. Petrol kuyularının günlük ortalama üretimi 35 varil. Irak’ta, Suudi Arabistan’da petrol kuyularının ortalama verimleri yaklaşık 2 bin varil civarında. Bin kuyumuzla aynı masraf, ekip, teçhizatıyla aynı hizmeti veriyoruz. TPAO günde ortalama 35 bin varil petrol üretirken, güney bölgelerdeki ülkelerde ise ortalama 2 bin varil petrol üretilmekte. Aynı masraf, ekipmanla her kuyudan bin varil petrol üretebilirsek, günlük 35 varil değil, 1 milyon varil gibi bir rakamın ortaya çıkması gerekiyor. Türkiye’nin jeolojik yapısı nedeniyle ülkemizdeki petrol sahaları şimdiye kadar keşfedilmiş. Güney bölgelerdeki komşu ülkelerimizde ise, bulunan petrol kuyuları çok verimli ve yüksek potansiyelli değil.
Ama buna rağmen gayretle çalışmaya devam ediyoruz. Her ürettiğimiz bir varil petrolün karşılığında yurt dışında hesaplamalar yapılıyor. Ürettiğimiz her petrol karşılığında 110 Dolar’ı yut dışına vermemiş oluyoruz Böylelikle ekonomimize katkı sağlanmış oluyor. Son 4 ila 5 yıl içerisinde yatırımlarımız aratarak devam ediyor. Petrol üretimlerimizin dışında 2015 yılına kadar yurtiçi ve yurt dışı yarımlarımız göz önünde bulundurulduğunda bu rakamın 2 milyar dolar’ı bulması bekleniliyor” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz