YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon Liman Başkanlığı Sınırları İçersinde 3 Batık Bulunuyor

Trabzon Liman Başkanı Mustafa Kıran, Trabzon Liman Başkanlığı sınırları içersinde 3 batık bulunduğunu ve bunların...

Trabzon Liman Başkanlığı Sınırları İçersinde 3 Batık Bulunuyor

Trabzon Liman Başkanı Mustafa Kıran, Trabzon Liman Başkanlığı sınırları içersinde 3 batık bulunduğunu ve bunların bir tehlike unsuru taşımadığını söyledi.

Karadeniz'de son 5 yılda batık gemi sayısı hakkında bilgi veren Kıran, "Liman Başkanlığımız sınırları içerisinde diğer bir ifade ile Işıklı (Yoroz) Burnu ile Araklı Narlık Burnu arasında 3 adet batık bulunmaktadır. Bunların yeri Trabzon limanımızın çevresinde olup, tam batık durumundadır. Deniz seyrüseferlerini engelleyen bir durum içermemekte olup, 1994 yılında batan MPK 69 adlı geminin yerinde parçalanıp çıkarılma işlemleri sürmektedir. Diğer yandan bölgemizde (Ordu-Giresun il sınırı ile Sarp sınır kapısı arası) Vakfıkebir Liman başkanlığı sınırları içinde 1 adet ve Hopa Liman Başkanlığımız sınırlarında 2 adet batık bulunmaktadır. Batıklar 1993 ve 2006 yılları arasında meydana gelmiştir" dedi.

Trabzon Liman Başkanlığı’na kayıtlı 370 adet balıkçı teknesi bulunduğunu ifade eden Kıran, "Trabzon Liman Başkanlığımız teknik kütüğüne kayıtlı 370 adet balıkçı teknesi bulunmaktadır. Ülkemiz milli siciline kayıtlı 6 bin 943 adet balıkçı teknesi olduğu düşünülürse Liman Başkanlığımız bünyesinde yoğun bir balıkçı teknesi oranı bulunmaktadır. Bu sayıyı; 28 adet yolcu gemisi, 15 adet hizmet gemisi, 8 yat, 2 Sürat teknesi, 2 tanker ile 1 Ro-Ro ve 1 yük gemisi takip etmektedir. Ayrıca Liman Başkanlığımıza kayıtlı toplam 3 bin 455 adet gemi adamı bulunmaktadır. Bunlardan 976 adeti güverte ve makine zabiti olup, bin 830 adeti güverte tayfası, 403 adeti makine tayfası, 246 adeti gemi yardımcı sınıfıdır" dedi.

Trabzon Limanı’na 2011 yılında 90 tanker gemisi geldiğini ifade eden Kıran, "OMV Petrol Ofisi deniz terminaline 2011 yılında yaklaşık 90 petrol tanker gemisi gelmiş ve 400 bin M ton petrol elleçlenmiştir. Aynı yıl içinde ayrıca Trabzon Limanı’na 746 adet gemi gelmiş, bunlardan 74’ü tanker, 126’sı feribot ve 19’u cruise olup, 527 adet yük (genel kargo, konteyner, dökme yük v.b.) gemisinden 2.303.606 ton yük elleçlenmiş ve 28 bin 458 adet yolcuya hizmet sağlanmıştır. Yine Trabzon liman sahamızda yer alan Akçaabat iskelesine ise 34 gemi gelmiş, 43 bin 706 ton kuru yük elleçlenmiştir. Gemilerin yük dağılımı limanlara göre değişmektedir. Petrol deniz terminaline sadece akaryakıt gelirken Akçaabat iskelesine yoğunlukla kalebodur ve mermer elleçlenmektedir. Diğer yandan Trabzon limanında kuru yük taşınımı (kömür, buğday, maden cevheri, fındık v.b.) yanında, balık yağı (kimyasal) taşınımı da yapılmaktadır. Ayrıca yine aynı yıl içersinde 126 adet feribot ve 19 cruise ile toplam 28 bin 458 yerli-yabancı turist limanımıza giriş - çıkış yapmıştır " dedi.

Karadeniz’in diğer denizlere oranla hırçın bir deniz olduğuna dikkat çeken Kıran, "Hakim rüzgar yönü karayel, yıldız ve özellikle poyraz olduğundan seyir sırasında gemiler rüzgarı bordolarından (yan tarafından) almakta, bu durum gemilerin seyrini zorlaştırmaktadır. Ayrıca feç mesafesi (rüzgarın deniz yüzeyine etkilediği mesafe) uzun olduğundan dalga büyüklüğü ve periyodu büyüktür. Diğer denizlerle Karadenizi ayıran ve hırçın olarak nitelendirilmesine sebep olan olay budur. Diğer bir husus ise; büyük tonajlı gemilerin tehlikeli havalarda sığınabileceği korunaklı alanların (liman, koy v.b.) sınırlı olmasıdır” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler