Trabzon'da ambulans helikopter boş durmuyor. Ambulans helikopter geçen yıl Trabzon'da 76 hasta için havalanırken, 2012 yılının ilk 6 ayında 32 hastayı çeşitli hastanelere sevk etti.
Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, 2012 yılında toplam 32 helikopter ambulans görevlendirilmesi yapıldığını söyledi. Nakli gerçekleştirilen hasta sayısının ise 24 olarak gerçekleştiğini kaydeden Süleyman "Bu hastaların 20'si hastaneler arasındaki nakiller olup 4 hasta ise ilimizde köy ve benzeri kırsal alanlarından direk olarak alınmıştır. 24 hastanın 13'ü diğer bölge illeri, 1 hasta ise Trabzon kaynaklıdır. 2011 yılında ise 76 uçuş gerçekleştirilmiş olup toplam 66 hasta nakledildi. Vakaların en sık tanıları ise yenidoğan vakaları, kalp krizi, travma, trafik kazası, ateşli silah yaralanmaları, solunum yetmezliği ve benzerleri" dedi.
Helikopter ambulunsın zaman zaman sorumluluk alanı dışında da faaliyet gösterdiğini de ifade eden Dr. Süleyman, "Helikopter ambulansımızın sorumluluk sahası olan Artvin, Rize, Giresun ve Gümüşhane illerini kapsamaktadır. Hasta alınan en uzak noktalar Artvin ile Borçka ilçesi, Giresun ili Şebinkarahisar ilçesi gibi bölgelerin yanında cıvar illerden Erzurum'un Hınıs ilçesinden alınan vaka en uzak noktadan alınan vaka olmuştur. Ancak önceki dönemlerde Kars, Ordu, Van deprem bölgesi, Yozgat-Yerköy ve benzeri farklı illerden vakalar olmuştur. İlimizde hasta nakli yapılan en uzak nokta ise Çaykara Çayıroba köyünden köy yolunun yoğun kar yağışı altında kapalı olmasından dolayı karadan ulaşılamayan travma vakasıdır. Bu köyümüz Çaykara ilçesi merkezine uzaklığı ise 35 kilometre, il merkezine ise 109 kilometre. Diğer bir uzak noktadan alınan vaka ise Vakfıkebir ilçesi Şenocak köyü. 112 ekipleri tarafından doğumu gerçekleştirilen bebek ve annesi Trabzon merkezine nakledildi" diye konuştu.
İNİŞ KALKIŞ İÇİN GENELLİKLE İLÇE STADLARI KULLANILIYOR
Helikopter ambulansın oluşan şartlarda uygun düz sahalarına iniş yaptığını bunun için de da en uygun alanların ilçe statları olduğunu hatırlatan Dr. Süleyman "Helikopter ambulans uygun düz saha içeren yakınında yüksek gerilim hattı, telefon veya elektrik hattı, yüksek ağaç bulunmayan belirli açı ile inişe uygun alanlara iniş yapabilmektedir. Uygun helikopter iniş alanı açısından engebeli arazi şartları ve çoğrafi özellikler nedeniyle güçlükler barındıran ilimizde inişler genellikle ilçe stadlarına yapılabilmektedi. Kırsal alanda ise ilimiz köyleri arazi yapısı nedeniyle kısıtlamalar arzetmesine rağmen yayla yerleşimi bölgelerinde iniş koşullarının daha uygun olması, tıbbı durumu, helikopter ambulans görevlendirmesine uygun vakaların buralardan alınmasına olanak sağlanmaktadır. Helikopter içersinde pilotlar, bir hekim ve bir sağlık personeli bulunmakta olup acil müdahaleler sağlanabilmekte, teknik ve tıbbı donanım açısından kara nakil ambulanslarında geçerli olan standartlara sahiptirler" şeklinde konuştu.
HELİKOPTER AMBULANSIN ÇAĞRILMA KURALLARI
Helikopter ambulansın hangi durumlarda çağrılabileceğine açıklık getiren Dr. Süleyman, "Kişilerin özel olarak helikopter talep etmesi söz konusu olmayıp 112 çağrı merkezi arandığında şayet meteorolojik koşullar, bulunulan yerin uzaklığı ve klinik tablo uygun ise iniş yeri sağlanabildiği taktirde çağrıda bulunan kişi için helikopter ambulans planlaması yapılabilmektedir. Bu planlamanın sağlanması 112 çağrı merkezi kararı ve organizosyonu ile gerçekleşir. Bu yönde bir organizasyon gerçekleştirilecek ise iniş yeri koordinatlarının tespiti, hava durumu, olay yeri koşullarıın aktarılması, iniş alanında alınacak tedbirler ve benzeri konularda vatandaşlarımızın yardımı gerekli olabilmektedir" ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz