Trabzon Mali Müşavirler Odası Başkanı Veysel Zekai Bak, Trabzon'da Vergi Denetim Kurulu'ndaki son bir yılda işlem gören cezaların yüzde 95'inin naylon faturadan kaynaklandığını söyledi.
Aynı zamanda Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis üyesi olan Bak, yapılan tüm yasal düzenlemelere rağmen naylon faturanın her yıl azalacağına, önüne gelen raporları dikkate aldığında daha da arttığına dikkat çekerek “Devlet naylon fatura işi yapanlara üç kat ceza kesiyor. Vergi usul kanunu 359. maddeye muhalefetten savcının karşısına çıkarıyor. Bu rakamlara bakıldığında bin TL, 3 bin TL'ye çıkıyor, aslı ile 4 bin TL oluyor. Bir de 2,3,4 yıl evvel bir olay ise faiz ekleniyor. Bin TL bir anda 5 bin TL oluyor. Bunun yanında savcının karşısına ifade veriyorsunuz ve ağır ceza mahkemesinde yargılanıyorsunuz. Çok kötü bir olay. Bu kadar zorluklar ile para kazanırken ben bunu bilmiyordum, deme şansı yok" dedi. Bak, "Son iki yıldır Trabzon Vergi Denetim Kurulu ile yaptığımız olaylarda vergi denetimlerinde yüzde 95'i sahte ve muhteviyatı yanıltıcı belgeden kaynaklanıyor. Hep nokta atışı. Bir adam herhangi bir yerde yakalanıyor. O'nun raporu Türkiye'ye dağıtılıyor. Firmalar mal aldı veya aldı gibi gözükmüştür. Bir hafta da inceleme tamamlanıyor. Mali Müşavirler Başkanı olarak meslektaşlarımdan bana gelen raporlar incelediğimde bu raporların yüzde 80'inin tamamı naylon fatura kaynaklı olduğunu görmek beni üzmektedir ve elimiz kolumuz bağlı" şeklinde konuştu.
Bu naylon fatura olayından kurtarmanın tek bir yolu olduğunu ifade eden Bak, "Fatura belgelerini nama yazılı belgeler ile yapın. Nama yazılı çek ile yapın. Banka havalesi ile yapın. Veya posta havalesi ile yapın. Herkese tavsiyem ve bunu dalga dalga yayalım. ‘Bu benim arkadaşımdır, dostumdur. Bundan bana zarar gelmez’ demeyin. 3-4 yıl sonra bir incelemede o firma kapatabiliyor. İşi devredebiliyor. Evraklarını maliyeye ibraz edemiyor. İyi niyetli de olsa ibraz edemediği zaman o firmanın kestiği bütün firmalar maliye tarafından sahte olarak algılanıyor. Edilince de eğer sizin elinizde ödemeye dair bir belgeniz yoksa arkadaşlar. Yukarıda saydığımız yükümlülük işlemleri başlıyor" diye konuştu.
Bütün meslek komitelerinden gelen sorunlara bakıldığında ticaret yapmanın zor bir iş olduğunu vurgulayan Bak, şu önerilerde bulundu:
"Sermayenizi, emeğinizi koyuyorsunuz. Büyük bir uğraş vererek bir kazanç elde etmeye çalışıyorsunuz. Bu kazanca elde etmeye çalışırken de gerek devlet, gerekse Avrupa Birliği müktesebatına uygun olarak oto kontrolü sağlamak için bazı bürokratik sorumluluklar var. Bu sorumlulukları bilmiyorum, deme şansı iş adamlarının yoktur. Öz sermayemize göre idari ve yaptırım cezaları çok yüksek kalmıştır. "
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz