YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon'da ilk kez 6 yaşındaki sara hastasına epilepsi pili takıldı

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığının tedavisinde önemli alternatif yöntemlerden biri olarak kabul edilen...

Trabzon'da ilk kez 6 yaşındaki sara hastasına epilepsi pili takıldı

Halk arasında sara olarak bilinen epilepsi hastalığının tedavisinde önemli alternatif yöntemlerden biri olarak kabul edilen epilepsi pili (VNS) uygulaması, Trabzon’da da yapılmaya başlandı. Bölgede ilk kez Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde 6 yaşındaki bir çocuğa epilepsi pili takıldı.
KTÜ Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Cansu, epilepsinin dünyada ve Türkiye’de en sık görülen kronik hastalıklardan birisi olduğunu söyledi.
Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde 1’inin epilepsi hastası olduğu bilgisini veren Cansu, “Epilepsi tedavisinde ilk aşama ilaç tedavisidir. Bazı istisnalar hariç hastaların en az iki yıl ilaç kullanması gereklidir. Ancak tüm ilaç tedavilerine rağmen, olguların yüzde 30’unda nöbetler devam etmektedir. İlaca dirençli epilepsi olgularda da ikinci aşama epilepsi cerrahisidir. Tedaviye dirençli, ilaçtan fayda görmeye ve epilepsi cerrahisine uygun olmayan veya epilepsi ameliyatı olmuş fakat fayda görmemiş hastalara ise epilepsi pili (VNS) takılmaktadır.” dedi.
Epilepsi pilinin alternatif bir tedavi olduğunu anlatan Cansu, pilin sol göğüste cilt altına yerleştirildiğini ve boynunun sol tarafında bulunan vagus sinirine bağlandığını bildirdi.
Çelik, bu sayede belli aralıklarla beyne negatif elektrik gönderilerek nöbetlerin durmasının sağlandığını kaydetti. Bu yöntemin ilaç tedavisine göre yan etkisinin daha az olduğunu belirten Doç. Dr. Cansu, nöbet sıklığının yüzde 50 azaldığını, bunun da hastalarda büyük memnuniyet oluşturduğunu söyledi.
Türkiye’de 2000 yılında başlayan uygulamayla bugüne kadar 350 civarında hastaya epilepsi pili takıldığını ifade eden Cansu, Doğu Karadeniz’de de ilk kez Trabzon’da yapıldığını dile getirdi.
Dirençli epilepsi vakalarının pil uygulaması için uzun süredir şehir dışına gönderildiğine işaret eden Cansu, şöyle konuştu: “Bu hastalarımızın ortalama 15 günde bir kontrolleri gerekiyor. Bu kontroller için ise il dışına gidip gelmek hasta açısından da riskler taşıyordu. Ancak, bölgemizde ve KTÜ Farabi Hastanesi’nde ilk defa Çocuk Nörolojisi, Beyin Cerrahisi ve Çocuk Psikiyatrisi işbirliği ile bir çocuk hastamıza epilepsi pili takıldı. Bundan sonra da bu hizmeti hastanemizde vermeye devam edeceğiz.”
Epilepsi pili ücretinin uygun hastalar için tamamının devlet tarafından karşılandığını bilgisini veren Cansu, kısa süren bir operasyonla da pilin hastaya takıldığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler