YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon’da İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlandı

Trabzon’da işgücü piyasasındaki değişme ve gelişmelerinin etkilerini ortaya çıkartmak için başlatılan işgücü piyasası analizi tamamlandı.Konuyla...

Trabzon’da İşgücü Piyasası Talep Araştırması Tamamlandı

Trabzon’da işgücü piyasasındaki değişme ve gelişmelerinin etkilerini ortaya çıkartmak için başlatılan işgücü piyasası analizi tamamlandı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, 10 Eylül-31 Ekim tarihleri arasında 10 ve üzeri işçi çalıştıran 1393 işyerine uygulanan işgücü piyasası araştırmasıyla Trabzon ilinin işgücü projeksiyonu çıkarıldığını söyledi.

Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Trabzon genelinde açık iş oranın yüzde 4,5 olarak hesaplandığını belirten Sezgin, “Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 37,3 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörünü yüzde 6,7’lik açık iş oranı ile imalat sektörü ve yüzde 6,4’lük açık iş oranıyla İnşaat sektörü izlemektedir” dedi.

Güvenlik işçisi ve gaz altı kaynakçısının tercih edilen meslekler arasında yer aldığını kaydeden Sezgin, “Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 6,8 ile Sanatkarlar ve İlgili İşlerde Çalışanlar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 5,9 ile Teknisyenler, Teknikerler ve Yardımcı Profesyonel Meslek Mensupları ve yüzde 4,6 ile Hizmet ve Satış Elemanları meslek grubudur. Trabzon genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Beden İşçisi (Genel), Pazarlamacı (Satış Temsilcisi), Garson (Servis Elemanı), Güvenlik Görevlisi ve Gaz Altı Kaynakçısı’dır. Trabzon ili İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibariyle net istihdam artışı beklentisi yüzde 1,5 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 5,5 puan artış göstererek yüzde 7,0’a yükselmiştir” şeklinde konuştu.

Net bir şekilde istihdam artışı beklediklerini ifade eden Sezgin, şöyle konuştu:

“2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş mesleğin Güvenlik Görevlisi, Beden İşçisi, Garson, Satış Elemanı ve Elektrik-Elektronik Teknisyeni; aynı dönem itibariyle net istihdam azalışı beklenen mesleklerin ise Temizlik Görevlisi, Tıbbi Sekreter, Sekreter, Şoför ve Makine Teknikeri şeklinde sıralandığını belirtmiştir. 2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakıldığında, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 17,4 ile İnşaat, yüzde 13,4 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı ve yüzde 11,2 ile İmalat sektörü olduğu görülmektedir”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler