HABER

Trabzon'da ishal vakaları

TRABZON (İHA) - Trabzon'da, yaz mevsiminde akut sulu ishal vakalarında geçen yıla oranla 3 kat artış görüldüğü belirtildi.

2005 yılında 3 aylık yaz mevsiminde Trabzon'da toplam 4 bin 864 akut sulu ishal vakası görülürken, bu yıl bu sayı 12 bin 837 olarak gerçekleşti. Geçen yıl akut kanlı ishal vakası 418 olarak saptanırken, bu yıl bu rakam sadece 64 olarak belirlendi. En fazla çocukların etkilendiği akut sulu ishal vakalarında, yaz aylarındaki artışın normal ve kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Bu yıl en fazla akut sulu ishal vakası 5 bin 900 rakamıyla ağustos ayında gerçekleşirken, geçen yılın aynı ayında bu rakam 4 bin 450 olarak belirlendi. Geçen yıl haziran ve temmuz aylarında sulu ishal vakası 414 olarak kayıtlara geçerken, bu yılın aynı dönemde bu rakam 6 bin 937 olarak açıklandı. Yine bu yıl akut kanlı ishal vakası haziran 41, temmuz aylarında 23 olarak belirlenirken, ağustos ayında ise vakaya rastlanılmadı. Geçen yıl akut kanlı ishal vakası temmuzda 151, ağustos ayında ise 267 olarak kayıtlara geçti.

Konuyla ilgili Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ishal vakalarının belli bir bölgeye odaklanmasının söz konusu olamayacağını belirterek, "Bilindiği üzere iklim koşulları ve yaz aylarına özgü beslenme modelleri nedeniyle ishal vakaları yaz ve sonbahar aylarında sık görülür. Bunun nedeni ishale neden olan bakteri virüs ve parazitlerin bu iklim şartlarında daha kolay üreyebilmesi ve kaynaktan bulaşabilme yeteneğini koruyabilmesidir. Sağlık kurum ve kuruluşlarımıza halen ishal nedeniyle başvuran hasta sayıları incelendiğinde önceki yılların aynı dönemine göre bir artışa rastlanmadığı gibi, bu vakaların belli bir bölgeye odaklanması da söz konusu değildir. İshal vakalarının özellikle çocuklarda vücuttan su ve mineral kaybına bağlı olarak zaman zaman ciddi sonuçlar doğurması muhtemeldir" dedi.

Yaz aylarında vatandaşların her zamankinden daha fazla kişisel hijyen ve beslenmelerine önem vermeleri gerektiğini kaydeden yetkililer şu önerilerde bulundu:
"Özellikle ishal yapan etkenlerle direkt temas ve bu etkenlerin bulaştığı su ve besinlerin alınmasıyla husule gelen ishal vakalarından korunmak için, kişisel hijyene titizlikle riayet edilerek, ellerin sıkça bol su ve sabunla yıkanması, açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi, gıdalarla haşerelerin temasının engellenmesi, tüketilen sebze ve meyvelerin temiz ve bol suyla yıkanarak taze olarak tüketilmesi, gıdaların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi, mutfak tezgahının ve burada kullanılan mutfak aletlerinin temizliğine önem verilmesi, pişirilerek tüketilen gıdaların yeterli ısıda pişirilmesine özen gösterilmesi, dondurulmuş gıdaların oda ısısında değil de soğuk musluk suyu veya buzdolabı ısısında çözülmesinin sağlanması, pişirilen gıdaların bekletilmeden tüketilmesi, pişirme sonrası hemen tüketilmeyecekse 10 derecenin altında saklanması, içme suyu ve gıdaların hazırlanmasında sağlıklı ve temiz su kullanılması, 6 aydan küçük bebeklerin sadece anne sütüyle beslenmesi ve çöplerin kapalı kaplara konulması dikkat edilmesi gerekmektedir."

En Çok Aranan Haberler