YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trabzon’da Kuyumcular İlk Kez Çalıştay İçin Biraraya Geldi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü kümelenme modeli ile...

Trabzon’da Kuyumcular İlk Kez Çalıştay İçin Biraraya Geldi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü kümelenme modeli ile geliştirilecek olan Trabzon kuyumculuğunun hedefinin uluslararası pazarlara açılmak olduğunu ifade ederek “Bugüne kadar kendiliğinden bir marka olan Trabzon hasır bileziği ve kazaziye ürünleri bundan sonra kümelenme ile dünya pazarlarında daha fazla boy gösterecektir” dedi.

Ekonomi Bakanlığı sahipliğinde yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda kurulan Kümelenme Bilgi Merkezi projesi kuyumculuk sektörünü ele aldı. Sektördeki firmaların uluslararası düzeyde rekabet edebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiği proje kapsamında ilk çalıştay düzenlendi.

Kuyumculuk sektöründe Trabzon’un hasırı ve kazaziye el sanatı ile dünyaca ünlenen bir marka haline geldiğini ifade eden Hacısalihoğlu “Bazı firmalarımız gerçekten marka olmuş. Şehirde marka olan var. Ülkede marka olan var. Hasırda, kazaziyede olan var. Trabzon kendini bu konuda bir marka yapmıştır” diye konuştu.

“Zor olan zaten markalaşmaktı. Bu markanın altında dünyaya açılmak gerekiyor” şeklinde sözlerine devam eden Hacısalihoğlu, “Trabzon hasırı biliyorsunuz. Trabzon kazaziyesini biliyorsunuz, bu kent kendiliğinden isim yapmış zaten. Kendiliğinden derken bugüne kadar sizler getirdiniz. Önemli olan bundan sonrasını gerçekleştirmektir. Şimdi mesele bu markaları kullanmaktır. Pazarı büyütürken ihracatı ön plana aldık. Hedef dışarıdaki pazara önem vermektir. Kümelenme mantığında çok güzel konular gündeme geldi. Bu konuşmalar kayıtlara geçti. Mesele şimdi ham maddenin girdisinden üretimine kadar, üretim sonrasından pazarlamasına kadar buna ihracat da dâhil olmak üzere burada sizlerin öne sürdüğü sorunların çözümünün sağlanmasıdır. Ekonomi Bakanlığı’mızın desteği ve Odamızda kurulan Kümelenme Bilgi Merkezinin çalışmaları ile kuyumcularımızın gündeme getirdiği adım adım sorunları çözeceğiz. Trabzon kuyumculuk sektörünü daha da canlandıracağız“ şeklinde konuştu.

“GELİŞİ GÜZEL AÇILAN KURSLAR TRABZON KUYUMCULUK SANATINI ZEDELİYOR”

İzinsiz açılan kurslarda Trabzon markasını zedeleyen ürünlerin piyasaya girdiğini kaydeden Trabzon Kuyumcular ve Saatçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Musa Başak ise Trabzon hasırı ve kazaziye sanatında kaliteyi daha üst seviyelere taşımak arzusunda olduklarını ifade ederek, “Sektörümüz bir marka haline geldi. Bu nedenle birçok kurum ve kuruluş tarafından yetkinliği olmayan eğitim kursları düzenlemektedir. Bu çalışmalar sonucunda sektöre kalifiyesiz eleman ve ürün kazandırılıyor. Bu nedenle kuyumcuların kümelenme ile bir arada sektöre sahip çıkmasının destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Takım Lideri yardımcısı Gülçin Salıngan ise Trabzon Kuyumculuk Sektörü’nün kümelenmeye ihtiyacı bulunduğunu dile getirdi. Trabzonlu kuyumcuların yaşadığı sorunları öğrendiklerini kaydeden Salıngan, “Müşteri ile en son noktada kim muhatap oluyorsa aslında bütün olayın nabzını o tutuyor. İstanbul o yüzden Trabzon’a göre avantajlı durumdadır. O yüzden perakendeciler kümelenmenin olmazsa olmazıdır” dedi.

Kümelenmenin önemini yakın zamanda gerçekleştirilen örnekler ile anlatan Salıngan, Denizli’den örnek vererek şunları söyledi:

“Denizli inanılmaz bireysel bir şehir, kimse beraber iş yapmaz denilmesine rağmen Tekstil, çelik ve ayakkabı olmak üzere üç sektörde kümelenme çalışması yaptık..15 şehirde kümelenme yaptık. Her gittiğim şehirde fikir önderleri bir araya geldiğinde herkesin yorumu aynı ‘bu şehir inanılmaz bireysel, hiçbir şekilde bir araya gelmez, beraber iş yapmazlar.’ Ama bu tamamen bir ön yargı, bizim zaten kümelenme ile sizi bir araya getirmemiz, bir ticari bünye altında toplamak değil. Zaten yapmanız gereken işleri, sinerji yaratın, beraber yapın daha ucuza getirin. Daha kolay olsun. URGE’nin içinde ihtiyaç analizi kalemi var. Ekonomi Bakanlığı bunun yüzde 75’ini fonluyor.“

TRABZON’A AYAR EVİ KURULMASI

Kümelenme Projesi Takım Lideri Yardımcısı Gülçin Salıngan Trabzon’da gümrükleme ve ayar evinin olması da ancak bir araya gelerek kümelenme ile yapılabilecek bir iş olduğuna işaret etti. Salıngan, “Bir kuyumcu olarak istediğiniz kadar uğraşın yapamazsınız. Ama bu program Ekonomi Bakanlığı’nın desteği altında Ekonomi Bakanlığına diyeceksiniz ki ‘ Ben 2023 ihracat hedeflerine ulaşılması için benim ihracat yapmam lazım. Ama Trabzon’a ayar evi kurmazsan ben bunu yapamıyorum. Bakanı arkanıza altıktan sonra zaten o işi çözeceksiniz” bilgilendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler