Trabzonspor'un kurucularından Refik Karaağaçlı, sürekli yönetimlerin ve teknik adamların değişmesinin, Karadeniz insanının karakterini ortaya koyduğunu belirterek, "Yenilmeye ve berabere kalmaya tahammülümüz yok. Trabzonspor'u bugünkü durumuna getiren 'kaos' da budur. Trabzonspor futbolcusuyla, taraftarıyla sabırlı olması gerekir" dedi.
Trabzonspor temelini atan 20 kurucu üyeden biri olan Refik Karaağaçlı, 1966 yılında kurulan kulüpte kurucu üye olarak bugüne kadar hayatta kalan 9 kurucu üyeden biri olduğunu ve 11 arkadaşını ise ebediyete uğurladıklarını hatırlattı. Trabzonspor'un kuruluş yıllarında Genel Saymanlık ve Basın Sözcülüğü gibi görevler üstlenen Refik Karaağaçlı, kuruluştan bugüne yaşadıklarını ve Trabzonspor'un geldiği bugünleri değerlendirerek tavsiyelerde bulundu.
Trabzonspor'un gerçek kuruluş tarihinin 21 Temmuz 1966 olduğunu iddia eden Karaağaçlı, "Dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak, Trabzonspor'a olduğu gibi Türkiye'deki çeşitli kulüplere yazı gönderdi. O yıllarda takım sayısını azaltmak amaçlanıyordu. Bu nedenle İdmanocağı ve İdmangücü kulüplerine yazı geldi. Bir ilde asgari 3 kulüp birleşecek, bir takım meydana getirilecekti. İdmanocağı amatör kulüplerle yaptığımız toplantılara katılmasına rağmen, oluşum içinde bulunmayacağını söylemişti. Biz de bunun üzerine İdmangücü, Karadanizgücü ve Martıspor olmak üzere birleşerek kırmızı-beyaz renklerle Trabzonspor'u kurduk. 1 yıl profesyonel takım ile ligde oynadık. Bu arada İdmanocağı Danıştay'da Trabzonspor'un kuruluşunun iptali için dava açtı. Bunun üzerine Futbol Federasyonu Başkanı Orhan Şeref Apak bizi Ankara'ya çağırdı. Bize birleşmemizi söyledi. Yoksa Trabzonspor'u ligden çıkaracaklarını belirtti. Trabzon'a döndükten sonra İdmanocağı ile birleştik. Asıl kuruluş tarihi 1966 olmasına rağmen İdmanocağı ile birleşme tarihi olan 1967 yılı kullanılıyor kuruluş tarihi olarak. O dönemlerde Trabzonspor'da bir çekişmenin yaşandığını görebiliyoruz" diye konuştu.
"TRABZONSPOR'DA FUTBOLCU OLMAK DA ANTRENÖR OLMAK DA YÖNETİCİLİK YAPMAK DA ZOR"
Trabzon insanını Karadeniz'e benzettiğini ifade eden Karaağaçlı, "Ben Trabzon insanının Karadeniz'e benzetirim. Biz aynen denizimiz gibiyiz. Birden parlarız ve sıçrarız.
Karadeniz insanının ruhunda, politikasında var. Günümüzde de var. Sporda ve bugünlerde daha çok. Niye şampiyon olamadık? Niye olamıyoruz? Bu sorular sorulup duruyor. Bir yönetim gitti. Yerine Albayrak, yönetimi geldi. Şimdi bunu yemeğe çalışıyoruz. Neden 'sonuçlar iyi gitmiyor' diye. Bir yabancı antrenör aldık. Ne muhiti tanır, ne insanımızı tanır ne de sporcumuzu tanır. Başarılı olamadı. Şimdi tekrar eski antrenörümüzü aldık iyi başladı ama son haftalarda kötü gidiyor. İlk başlarda yere göğe sığdıramadık. Şimdi ise onu yemeye çalışıyoruz. Trabzon'da futbol oynamak da yöneticilik yapmak da antrenörlük yapmak da zordur. Bu zorluk Karadeniz insanını karakterine bağlı olan bir şey. Trabzonspor futbolcusuyla taraftarıyla sabırlı olmak zorundadır" şeklinde konuştu.
Karaağaçlı, eskiden yöneticilerin daha hırslı olduklarını ancak şimdiki yönetimde bunu göremediğinin altını çizerek şunları söyledi:
"Bizim dönemimizde yönetim kurulu olarak daha hırslıydık ama şimdiki yönetimlerde bunu göremiyoruz. Bizim zamanımızda amatör ruhu takımın üzerindeydi. Bizim yıllarımızda hırs daha öndeydi. Profesyonellik çıktı, mertlik bozuldu. Bizim dönemimizde 'o onunla kavga etti, o şunu yaptı, o bununla küstü' diye kelimeleri duymak mümkün değildi. Her yerde ne olursa olsun otorite şarttır. Yumruk masaya vurulacak. Kim vuracak bunu başkan vuracak. Yetkili kim ise masaya yumruğunu vuracak. Sırası geldiği zaman masaya yumruk vurulması gerekir, başka türlü olmaz."
Trabzonspor'u ilk kuruluş dönemindeki bütçesinin 150 kuruş olduğunu hatırlatan Karaağaçlı, kulübü yaşatmak için sinema önlerinden 10-15 kuruş topladıklarını söyledi.
"HEMEN ŞAMPİYON OLUNMASI İSTENİYOR"
Trabzonspor'un kuruluşunda bugüne baktığımızda Trabzon insanının değişmediğini belirten Refik Karaağaçlı, "Bizim dönemimizde futbol artık profesyonelliğe dönünce de paralı insan aradık. Çünkü bu işin artık para ile döneceğini düşündük ve yerimize paralı arkadaşları gelmesini istedik. Biz Trabzonspor'u kurduğumuzda, kuralımız, yerli oyuncu ve yerlik teknik adamdı. Baktığınızda bugünlerde Trabzonspor teknik adamlarını değiştiriyor, yönetimlerini değiştiriyor. Aslında bu Trabzon insanını karakterini ortaya koyuyor. Hemen şampiyon olunması isteniyor. Bir yönetim başarılı olamadığı zaman Karadeniz insanı olarak derhal yönetim kurulunun iş başında uzaklaşması gerektiğini düşünüyoruz. Kafalarımızda hemen bu ifade belirir kim ne yaparsa yapsın, illa şampiyon olmak zorundayız. Futbolda yenmek ve yenilmek vardır ama Karadeniz insanının yenilmeye, beraber kalmaya dahi tahammülü bile yoktur. Trabzonspor'u bugünkü duruma getiren kaos budur" dedi.
Trabzonspor'un kurucularından Refik Karaağaçlı, Trabzonspor'un maçlarına gidemediğini kaydederek "Trabzonspor'lu olup da maçlarda heyecan duymamak mümkün mü? Maçlara gidemiyorum. Artık uzaktan bakıyorum. O heyecanın bir gün kalbimi durduracağından korkuyorum. Artık yaşlandık. Kalabalık insanların arasına girmek, sıraya girmek bize göre değil. Çünkü birileri Trabzonspor hakkında kötü söz söylerse kalp kırmaktan korkuyorum. O eskiden seyrettiğimiz maçlar da yok şimdi" diye konuştu.
Trabzonspor'u kuran üyeler olarak Trabzonspor'un kendilerine gereken ilgiyi göstermediğini de sitem dolu sözlerle ifade eden Karaağaçlı, "Trabzonspor'un bize gereken önemi verdiğini düşünmüyorum. 9 kişi kaldık. Trabzonspor'un bize stadyumda bir yer ayırması gerekir diye deönetim gitti. Yerine üşünüyorum ama bunu söylemek bile istemiyorum. Çünkü insanlar para vermemek için bunu söylediğimizi düşünebilir. Bunun böyle anlaşılmasını istemem. Bizim isimlerimizin yazılı olduğu bir yer olabilir. Bizim maça gidip gitmemiz önemli değil, bunu düşünmek önemli" şeklinde konuştu.