KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, yolların savaş alanı haline getirilmemesini isteyerek, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Bayram günlerini sevdikleriyle paylaşmak isteyenlerin coşkuyla karayollarına çıktığını, yolculuk sırasında sürücülerin kilometreleri gözünde büyüttüğünü dile getiren Tombaklar, "Sabırsızca hız yapıyor, dikkatsizce yol alıyoruz. Sonra karayollarından kara haberler geliyor. Bir anlık, bir saniyelik hatalara canımızı feda ediyoruz. Hasretlerimiz ve umutlarımız yollarda felakete, bekleyenlerin bayram sevinçleriyse mateme dönüşüyor. Yollarda acı tabloların yaşanmaması, bayram sevincinin yerini yasa bırakmaması için trafik kurallarına titizlikle uyulması, dikkatli ve hoş görülü davranılması gerekir" dedi.
Prof. Dr. Tombaklar, her yıl yapılan uyarıların boşa gittiğini, somut örnekleri kimsenin dikkate almadığını ifade etti. Tombaklar, "Ne dünden nede geçen yıldan ders almıyoruz. Ülkemizde geçen yılki Kurban bayramı süresince 46 kazada 78 kişi ölmüş, 145 kişi de yaralanmıştır. Bayramlarda gerek trafik kazaları ve gerekse bu kazalarda meydana gelen ölümlerde birkaç kat artış olmaktadır. 2001-2005 yıllarındaki toplam 32 günlük Kurban bayramlarında 500 kişi hayatını kaybetmiş olup, günlük resmi ölü sayısı 16 kişidir. 2004 yılındaki toplam ölü sayısı ise 3 bin 082 olup, günde 8 kişi hayatını kaybetmektedir. Bu sonuçlar göstermektedir ki, Kurban bayramlarında ölü sayısı iki katına çıkmaktadır. Türkiye'de 10 günlük bir bayram tatili boyunca ölen kişi sayısı, Danimarka, Finlandiya ve İsrail'in 6 aylık, Avusturya ve Hollanda'nın 4 aylık trafik kazalarında ölenlerin sayısına eşittir. Türkiye'de gerek yolların teknik yetersizliği gerekse sürücü hataları nedeniyle dünya ortalamasının üstünde kaza meydana gelmekte olup, 2004 yılındaki trafik kazalarında ülke ekonomimiz 12 katrilyonluk kayıp verdi" diye konuştu.
Kara noktalar olarak bilinen tepe üstleri, akaryakıt istasyonu önleri ve hemzemin kavşaklara çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tombaklar, Türkiye'nin bayramlardaki kaza, ölüm ve yaralanmalarda Avrupa birinciliğinden dünya birinciliğine terfi ettiğini dile getirdi. Tombaklar, sözlerine şöyle devam etti: "Trafikte ölüm bir saniyede vuku bulmaktadır. Dinlenmiş ve devamlı olarak en fazla 5 saat araç kullanalım. Kemer takmayı ve yanımızdakiler taktırmayı ihmal etmeyelim. Erkenden yola çıkalım ve mola vererek yolumuza devam edelim. Bakımsız araçlarla yola çıkmayalım. Aracımızın teknik donanımını tamamlayalım. Hatalı sollamalardan kaçınalım. Trafik kazalarının yüzde 61'i alkollü araç kullanmaktan kaynaklanmaktadır. Alkollü iken kesinlikle araç kullanmayalım. Tedbirli olmak her şeyden önce tedbirsiz olanlara dikkat etmektir. Özellikle yolcu otobüslerinin yaşları ve sürücüleri çok sıkı denetlenmeli, otobüs şoförleri çok dikkatli olmalı. Otonuzu kullanırken yaptığınız iş hayatınızın en önemli işidir. Yapılacak yanlış hayatla ödenir. Bunu düşünerek bu güzel günlerde ölmeyelim, öldürmeyelim".
Prof. Dr. Ömer Halis Tombaklar, kazaların önüne geçilebilmesi için yeni önerilerde de bulundu:
"Akıllı ehliyet ve akıllı ruhsat uygulanmalı. Otobüslerde uydu denetimine geçilerek tüm taşıtların pasif güvenlik sistemleri artırılmalı. Bunlar, modern fren sistemleri, hava yastıkları ve uyku alarmlarıdır. Uyku alarmı, göz kapaklarının durumunu inceleyen ve dalma anından birkaç saniye önce ses ve kırmızı ışıkla ikaz eden sistemdir".