Kayseri'de megafon ve siren kullanan, alkol metreye üflemeyen şoföre 211 bin 958 lira para ceza uygulandı.
Köprü, otoyol, tünel geçiş ücretleri ve trafik cezalarıyla rekor gelir elde edildi. Yol ve köprülerden geçen yıla oranla üç kat fazla gelir sağlandı. Böylece devletin kasasına yaklaşık bir yılda 38 milyar TL'den fazla akış oldu. 2025'in başlarında köprü ve yol ücretleri için yeni zam bekleniyor.
2025 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı ekim enflasyon verisiyle %43.93 olarak kesinleşirken, 2025 trafik cezaları da belli oldu. Yeni yılda bu rakamla doğru orantılı olarak yılbaşında trafik cezaları da neredeyse yüzde 50 zamlanacak. Peki kırmızı ışıkta geçmenin, drift atmanın, aşırı hız yapmanın ve trafikte cep telefonuyla konuşmanın cezası ne kadar olacak? İşte 2025 trafik cezaları...
Kayseri'de ters yönde ilerleyen otomobil sürücüsüne 6 bin 439 lira para cezası uygulandı.
Yozgat’ta yaşayan Fuat Uyar, evine gelen ceza makbuzu ile hayrete düştü. Daha önce hiç gitmediği Şanlıurfa’dan 1506 TL trafik cezası geldiğini belirten Uyar, eşinin kendisine inanmadığını, bu nedenle sıkıntı yaşadığını söyledi. Uyar "Tedirginlik içerisindeyim. Yardım etmelerini bekliyorum yetkililerin. Şikayette bulundum. Şu an sonuç bekliyorum ama ne zaman gelir, ne olur? Bu cezayı ödemek istemiyorum" dedi.
Yeni yılla birlikte trafik cezaları da artacak. Yeniden değerleme zamları sonrası önümüzdeki yıl en düşük trafik cezası 1000 TL'ye yükselecek. Drift atma cezasının ise 46 bin 737 TL'ye ulaşması bekleniyor. Yeniden Değerleme Oranı (YDO), Türkiye İstatistik Kurumu’nun kasımda, ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından netleşecek.
Hız koridoru uygulaması, temel amacı aşırı hız nedeniyle yaşanan trafik cezalarını en aza indirerek sürücülerin güvenliğini artırmak ve trafik kazalarının önüne geçmek olan bir teknolojidir. Uygulama, dünyanın pek çok ülkesinde başarıyla kullanılmaktadır. Hız koridoru uygulaması, belirli bir yol şeridinde veya otoyolda bir hız koridoru oluşturarak çalışır.
Fatura, vergi borcu ve trafik cezası gibi tahsilatların fiziki şubelerin yanı sıra dijital platformlar üzerinden de yapıldığı bilinir. Bu doğrultuda vatandaşlar tarafından farklı kurum ve kuruluşlara ait olan ödemelerin kredi kartı aracılığıyla nasıl yapıldığının araştırıldığı görülür. Dolayısıyla kredi kartı bilgileriyle veya fiziksel olarak bu ödeme aracının kullanılmasıyla fatura, vergi ve trafik cezası borçlarının hangi yöntemlerle yatırılabildiği açıklanmalıdır.
Otoyol ücretini ödemeden geçenlere yönelik yönetmelik maddesinde değişiklik yapıldı. Karar dün Resmi Gazete'den duyuruldu. Bu kapsamda otoyol cezalarında tebliğ zorunluluğu kaldırıldı. Milyonlarca araç sürücüsü haberi olmadan icra takibine bile alınabilir. Peki sürücüler şimdi ne yapacak? Detaylar netleşti.
Kocaeli'nin Derince ilçesinde yaşayan Ahmet Balaban, emekli maaşına haciz konulduğunu fark etti. Durumu araştıran Balaban, bunun Tokat'ta plakasına kesilen trafik cezası ile ilgili olduğunu öğrendi. Hayatında hiç Tokat'a gitmediğini belirten Balaban, kendi plakasının başka araçlara takıldığını öğrendi. Balaban, "Aracım 1998'in nisan ayından bu yana benimle. Bu plakayla terör suçu da işleyebilirler. Öyle bir durumda yine ben suçlanacağım" dedi. İşte ilginç olayın detayları...
Trafik cezaları, yeni yılla birlikte adeta yağmur oldu yağdı. 2024'ün ilk çeyreğinde kesilen ceza sayısı 5 milyon 200 bine yaklaşırken, jandarma bölgesinde kesilen trafik cezalarındaki artış da dikkat çekti. Geçen yılın ilk 3 ayına göre trafik cezaları 2024'te yüzde 74 arttı. Öte yandan Ocak ayında, trafik cezalarına yüzde 58,46 zam gelmişti.
Her gün trafik kuralları ihlal ediliyor. Araç sahibi olanlar hem kendi hayatlarını tehlikeye atıyor hem de trafik güvenliğini hiçe sayıyor. Ancak güvenliği ihlal etmenin de bir cezası var. Trafikte bunu yapan sürücülere tam 6 bin 440 TL para cezası kesilecek. İşte detaylar…
Bursa'da motosikletiyle trafikte tehlikeli hareketler yapan sürücüye 2 bin 886 lira ceza verildi.
Bolu'da zincirleme bir kazaya giden ambulans, emniyet şeridini kullananlar nedeniyle zorluk yaşadı. Sosyal medyada paylaşılan görüntüler kısa sürede gündem oldu. Anadolu Otoyolu'nda yaşanan olayda polis ekipleri de, emniyet şeridini kullanan 49 araca toplam 315 bin 511 lira idari para cezası kesti.
9 günlük Ramazan Bayramı tatili için yola çıkan sürücülere uyarı geldi. Ekipler ise denetimleri arttırdı. Özellikle bayramlarda birçok trafik kuralı ihlali yapılırken araç sahiplerinin cep yakan trafik cezalarını göz ardı etmemesi gerekiyor. Çünkü Ocak 2024 ile birlikte trafik cezalarına yüzde 58’lik artış yapılmış, zam sonrası trafik cezaları 33 bin liranın da üzerine yükselmişti. Peki hangi kural ihlaline ne kadar trafik cezası ödenir? İşte o liste…
Trafik cezaları araç kullanan kişilerin ya da araç sahiplerinin, kanunlar doğrultusunda belirlenmiş olan trafik kurallarını ihlal etmeleri sonucunda kesilen cezalardır. Bu cezaları taksitli, peşin, internet üzerinden olmak üzere farklı firmalar ve anlaşmalı bankalar üzerinden ödeme yöntemleri bulunur.
Sultanbeyli'de asker eğlencesinde trafiği tehlikeye düşüren 4 kişiye 8 bin 280 lira para cezası verildi.
Esenler’de bazı araç sürücülerine 55. sokakta kural ihlali yaptığı gerekçesiyle defalarca trafik cezası yazıldı. 55. sokağa giden araç sürücüleri konvoy oluşturup, korna çalarak durumu protesto etti. Aynı sokakta aracına defalarca ceza yazılan ve "2023 yılında bu adam yememiş içmemiş oturduğu yerden bize ceza yazmış" diyen Ahmet İpri, "Bu adamı bizim başımızdan alın" ifadelerini kullanarak duruma isyan etti.
İstanbul Esenler'deki fahri trafik müfettişi krizi gündem olmaya devam ediyor. Her güne yeni ceza ile uyanan sürücüler yaşadıklarına isyan etmiş, araçlarını meydana çekerek seslerini duyurmaya çalışmışlardı. Aynı anda 6 trafik cezası yiyen vatandaşı gören şaşırıp kalırken, konuyla ilgili Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Başkanı Avukat Sami Güleçyüz'den de açıklama geldi. Güleçyüz, "Böyle ceza olmaz! Ödemeyin." diye konuştu.
İstanbul'da Sedat Kaya'nın başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Evine gelen 6 trafik cezasıyla sarsılan Kaya makbuzları eline alarak isyan etti. Trajikomik olaya kendinin bile şaşırdığını dile getiren sürücü, "Emniyete de söyleyeceğim, ben bu kadar yetenekliysem alsınlar beni" dedi. Cezayı kesen ise fahri müfettiş. Esenler'de daha önce de fahri müfettişten dolayı bazı sürücüler mağdur olmuştu. İşte ilginç olayın detayları...
Trafikte bazen yolu kısaltmak için tehlikeli girişimlerde bulunabiliyor. Antalya polisi bunun önüne geçebilmek için şok uygulaması gerçekleştirdi. Polisi görmeyen sürücüler cezalardan kurtulamadı. Onlardan biri de Sadıkcan Sarıkaya oldu. Sarıkaya yediği ceza sonrasında, "Akşam işe gitmeden biraz uyuyayım diye acele etmiştim. İşe bile geç kalsanız, 3 dakika fazla da uyusanız hiçbir artısı olmuyor ama 690 TL çoğu insanın günlük kazancı" dedi.
Son dakika haberi: Trafik cezalarıyla ilgili İçişleri Bakanlığı yeni bir karar aldı. 31 Ocak'taki (bugün) Resmi Gazete'de yer alan karara göre trafik cezalarını indirimli ödeme süresi değişti. Alınan karara göre trafik cezalarını yüzde 25 indirimli ödeme süresi 15 günden 1 aya çıkarıldı.
Trafik cezası haberlerine bugün bir yenisi daha eklendi. Edirne'de şehir merkezindeki trafiğe kapalı alandaki araçlara yönelik denetim yapan trafik şubesi ekipleri, kuralı ihlal eden motosiklet sürücülerine ceza yazdı. Uygulama noktasında bıraktığı motorun yanına gelen bir sürücü toplamda 24 bin TL'lik ceza yedi. Motosiklet sahibi ise "Kardeşim bu sefer kaçamadı 12 bin TL bana, 12 bin TL de kendisi ceza yedi. Devletimiz var olsun, devletimiz sağ olsun" diye konuştu.
Trafikte yaşanan ilginç olaylara bir yenisi daha eklendi. Galericilik yapan Kadir Bayer araç takas etmek için Antalya'dan Afyonkarahisar'a gitti. Döndüğünde ise hayatında görmediği kadar büyük bir trafik cezasıyla karşılaştı. 150 bin lirayı 15 bin gören Bayer, cezayı ödeme gücü olmadığını söyledi. Hız sınırının 82 km olduğu yerde yaptığı hızı da açıkladı.
Pendikspor'un Surinamlı oyuncusu Leandro Kappel, polis ekiplerinin Maltepe'de yaptığı denetime takıldı. 34 yaşındaki futbolcu, ne olduğunu anlamayınca kulüpten bir görevliyi arayarak yardım istedi. İşte detaylar...
İçişleri Bakanlığı 1 Ocak 2024'ten itibaren ilk kez tescil edilen araçlar ile yeniden tescil plakası basılan araçların plakasında karekod bulundurma zorunluluğunun başladığını hatırlattı.
2024 zamlı trafik cezaları belli oldu. Yeni yılda trafik cezalarına yeni zamlar geldi. 2024'te maaşlara gelen zammın yanında, kurallara uymayan araç sahipleri ve sürücülerin cepleri de adeta yanacak. Sürücüler '2024 trafik cezaları ne kadar/kaç TL oldu?' sorusuna yanıt ararken; alkollü araç kullanma, kırımızı ışıkta geçme, radar, emniyet kemeri, yayaya yol vermeme, drift yapma gibi trafikte işlenen suçların cezası arttı. Liste açıklandı. İşte 2024 trafik cezaları yeni tablosu...
Yeni yıl kutlamalarının olduğu gece yine her sene olduğu gibi ilginç olaylar yaşanmaya devam etti. İzmir’de polis denetimlerine takılanlar verdikleri tepkiyle olay oldu. Alkollü olarak araç kullanırken yakalanan Ferhat Y. polise kendisinin savunurken alkolmetre cihazının arızalı olduğunu iddia ederek “Valla abi çok bir şey almadık ya 4-5 bira filan aldık” dedi.
İstanbul'da bir mahallede yaşayanlar ve esnaf isyan etti. Olayın nedeni ise bir fahri müfettiş. İddiaya göre fahri müfettiş gelene geçene kafasına göre ceza yazdı. Cezalardan isyan eden mahalleli ne yapacağını şaşırdı.
Yeniden değerleme oranının yüzde 58,46 olarak belirlenmesinin ardından MTV, trafik cezaları, pasaport, kimlik, ehliyet harçları tek tek hesaplandı. 2024 yılında yeniden değerleme oranına göre zamlanacak listesinde trafik cezaları da yer alıyor. Yeni yılda kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1506 liraya, hatalı park cezası 690,89 liraya yükselecek.
Bursa'da Batuhan B., kendisine ‘dur’ ihtarında bulunan polislerin üzerine otomobilini sürüp kaçtı. O anlar saniye saniye kameralara yansırken, 5 kilometrelik takiple yakalanan Batuhan B.'nin savunması ise şaşkına çevirdi. Alkollü olduğu belirlenen Batuhan B.'ye 40 bin TL ceza kesilip, aracı trafikten men edildi. İşte detaylar...
Antalya Manavgat'ta bir kadın, polise zor anlar yaşattı. Elektrikli bisiklet kullanan kadına ilk önce kask takmadığı için ceza yazıldı. Daha sonra ise cezanın yanlış yazıldığı için gelen kadının elektrikli bisikleti için fatura ve uygunluk belgesi ibraz edememesi nedeniyle aracı trafikten men ederek yediemin otoparkına çekildi. Kadın, kask takmak zorunda olmadığını belirterek kameraya dönüp, “Bunlar artistlik yapıyor, sen de ne çekiyorsun” dedi.
İzmir'de bir otomobil sürücüne fahri müfettiş tarafından ceza yazıldı. Cezanın yazılmasının ardından sürücü soluğu mahkemede aldı. İzmir 3'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 'delil fotoğrafı veya görüntüsü olmadığı' gerekçesiyle yapılan itirazı kabul edip cezayı iptal etti.
Mersin'de kavşakta drift yaptıkları belirlenen 2 sürücüye toplam 61 bin 92 lira ceza verildi.
Ümraniye'de düğün konvoyundaki sürücüler, yolu kapatarak drift yaptı. O anları kayda alan şüpheliler, görüntüleri "İstanbul'u yakmaya geldik" notuyla sosyal medyada paylaştı. Araç plakaları ve kimlikleri tespit edilerek yakalanan sürücülere ceza yağdı. İşte detaylar...
Vergi sisteminde modernleşme konusu gündemde yer alırken trafik başta olmak üzere para cezalarının gelirlere orantılılığının masaya yatırıldığı kaydedildi. Trafik cezalarının araç bedeline endekslenebileceği aktarıldı. Şu anda hız sınırını ihlal eden araç bedelinin 500 bin-5 milyon TL olması fark etmeksizin 915 TL ceza kesiliyor. Aynı şekilde vergi usul cezasında da küçük işletmeyle büyük işletmeye aynı tarife uygulanıyor. Cezalardaki bu eşitliğin caydırıcılığı azalttığı ifade ediliyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 1 Ocak'tan bugüne 42 bin 132 çevre denetimi yaptı. Denetimlerde, doğayı kirleten 2 bin 896 tesise ve 16 deniz aracına 540 milyon 16 bin 660 lira, 1291 motorlu taşıt sahibine 5 milyon 843 bin 802 lira idari para cezası verildi.
Kadıköy'de minibüslere yönelik denetim gerçekleştirildi. Denetime takılan minibüs şoförü, göbeği olduğu için emniyet kemeri takamadığını söyledi. Şoföre 436 lira para cezası uygulandı.
Sinop’ta ikamet eden Nazire Şen, hayatında hiç gitmediği Konya’dan aracına gelen cezayı görünce şoke oldu. Şen, "Hiç hayatım boyunca gitmediğim bir yerde Konya Ereğli yolunda bir ceza yemişim. Ben bayramın 1’inci günü değil Konya’ya gitmek, Sinop’tan dışarı çıkmadım" dedi.
Samsun'un Bafra ilçesinde drift yapan sürücüye 20 bin 342 lira para cezası verildi.
Hız sınırı aşımı, alkollü araç kullanmak, yasaklı yerlere park etmek ya da bu yerlerde bekleme yapmak gibi farklı nedenlere bağlı olarak trafik cezaları uygulanır. Bu cezaların kesildiği araç sahiplerinin, bazı şartları yerine getirerek tebliğ edilen cezalara itiraz hakkı bulunur. İtirazlar zamanaşımına uğramadan yetkili kurum ve kuruluşlara yapılmalıdır. Peki, trafik cezası itiraz dilekçesi nasıl yazılır?
Her araç sürücüsünün ya da araç sahibinin uyması gereken bazı trafik kuralları vardır. Bu kuralların ihlali söz konusu olduğunda araç sahiplerine ceza kesilir. Kesilen cezanın miktarı cezaya göre değişkenlik gösterir. Ceza ödemesinin zamanında ödenmesi ya da gecikmeli olarak ödenmesi durumlarında ceza miktarında indirim ya da artık görülür. Hangi oranda indirim yapılacağı ise farklı nedenlere ve durumlara bağlı olarak değişebilir.
Sürücüler ya da araç sahipleri farklı sebeplere bağlı olarak trafik cezası alabilirler. Trafik kurallarının ihlali sayılan yerlerde bekleme yapmak ya da park etmek, araç muayenesinin zamanını geçirmek gibi nedenler ile cezai işlem uygulanabilir. Ceza ödemeleri, cezanın kesildiği tarih ile ödeme tarihi arasındaki gün sayısına bağlı olarak indirimli ya da faizli olarak ödenebilir. Bazı durumlarda anlaşmalı firmalar aracılığı ile yapılandırma da tercih edilebilir.
Araç sürücüleri ya da araç sahipleri çeşitli nedenlere bağlı olarak kaza yapabilir ya da trafik kurallarını ihlal edebilir. Bu tür durumlarda devlet tarafından önceden belirlenen farklı ceza sistemleri devreye girer. Trafik cezası kesilen araç sürücülerinin araç muayene, gecikmiş ya da indirimli ceza ödemelerini yapabilmesi için birden fazla seçenek bulunur. Peki, indirimli, gecikmiş, araç muayene trafik cezası nereden ödenir?
Gaziantep’te bir vatandaş, otomobiliyle trafikte ilerlerken telefonla konuştuğu gerekçesiyle fahri trafik müfettişinin bildirmesi üzerine kesilen idari para cezasına, herhangi bir görüntü veya fotoğraf bulunmadığı için itiraz etti. Mahkeme heyeti de somut delile dayanmadığı gerekçesiyle cezanın iptaline karar verdi.
Bursa İznik’te çiftçilik yapan Mustafa Tınmaz’ın traktörü yüzünden başına gelmeyen kalmadı. Tınmaz, hayatında görmediği İstanbul’da 54 kez köprü ve otoyol cezası ile karşı karşıya kaldı.
Tüm araç sahiplerinin trafiğe çıktıkları andan itibaren uyması zaruri olan çeşitli trafik kuralları vardır. Bütün bu kurallar 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde net bir şekilde bulunur. Bu kuralların aksini yapan sürücülere işledikleri trafik suçuna göre birtakım cezai işlemler uygulanmaktadır. 73/b trafik cezası da araç sahiplerinin uyması gereken kurallar arasındadır. Peki, 73/b trafik cezası nedir?
Trafiğe çıkan her sürücünün diğer sürücülere ve yayalara trafik kuralları çerçevesinde saygılı olması gerekir. Trafik kuralları hem sürücüleri hem de yayaları yakından ilgilendiren ve hayati önem taşıyan ciddi bir konudur. Bu kurallara uymayan bireylere Trafik Yönetmeliği’nde bulunan trafik cezaları uygulanır. Her trafik cezası farklı bir kod ile belirtilmektedir. Peki, 73/a trafik cezası nedir?
Trafiğe çıkan tüm sürücülerin hem kendilerini hem de başkalarının can ve mal güvenliğini korumaları için trafik kurallarına uyması önemlidir. Trafikle alakalı tüm kurallar, 2918 Sayılı Kara Yolları Trafik Yönetmeliği’nde bulunmaktadır. Bu trafik yönetmeliği içerisinde çiğnenen her kural için farklı bir trafik ceza kodu mevcuttur. Peki, 72 trafik cezası nedir?
Trafiğe çıkan her sürücünün için Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilen kaidelere uyması büyük bir önem taşır. Sürücüler dışında yayalar içinde birtakım kurallar bulunmaktadır. Trafik güvenliğini tehlikeye sokan hareketler yapıldığında ciddi trafik kazaları yaşanmaktadır. Bu yüzden hem sürücülerin hem de yayaların bu kurallara tamamıyla uyması gerekir. Peki, 71 trafik cezası nedir?
Trafik kurallarına uymak her vatandaş için zaruridir. Trafik kurallarına uyulmadığında ya da kurallara aykırı davranıldığında ciddi kazalar meydana gelmektedir. Bu kazalar insanların hayatını kaybetmeye neden olabileceği gibi mal kaybı da sebep olmaktadır. Trafik Kanunu’nda can ve mal güvenliğini korumak adına birtakım kurallar belirtilmiştir. Peki, 70 trafik cezası tutarı ne kadar?
Trafik kuralları trafik kazalarının ve can kayıplarının önüne geçilmesi adına çok önemli bir konudur. Her bireyin net bir şekilde belirtilen trafik kurallarına eksiksiz olarak uyması gerekir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde trafik kanununca belli başlı yaptırımlar söz konusu olmaktadır. Her trafik kuralı ihlalinin karşılığı olarak kodla ifade edilen bir trafik cezası vardır. Peki, 69/2 trafik cezası tutarı ne kadar?
Kişilerin hem kendi hem de başkalarının can ve mal güvenliğini korumak için belirlenen trafik kurallarına harfiyen uymaları zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde birbirinden farklı trafik kuralları yer almaktadır. Bazı kurallar sürücülere yönelikken bazıları ise yayalara yönelik kurallardır. Trafik kurallarına karşı gelenler birtakım idari yaptırımlarla karşılaşabilir. Peki, 69/1 trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Tüm bireylerin trafik kurallarına eksiksiz bir şekilde uyması gerekmektedir. Trafik kuralları trafik akışının sağlıklı bir şekilde ilerlemesinde büyük bir rol oynamaktadır. Ayrıca can ve mal kaybının önüne geçilmesinde büyük bir etkendir. Karayolları Trafik Kanunu kapsamında birçok trafik kuralı yer alır. Bu trafik kurallarına uymayanlara çeşitli trafik cezaları kesilir. Peki, 68/1-c trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Trafik kurallarına uymak her bireyin temel görevlerinden biridir. Trafikte can ve mal kaybının yaşanmaması için trafik yönetmeliğinde yer alan tüm kurallara herkesin uyması zaruridir. Bu kurallara uyulduğunda trafik akışında aksama meydana gelmez ve trafik kazalarının önüne geçilmiş olur. Öte yandan trafik kurallarına uyulmadığı takdirde bazı idari yaptırımlar uygulanır. Peki, 68/1-b-2 trafik cezası tutarı ne kadar?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda net bir şekilde ifade edilen tüm trafik kurallarına hem sürücülerin hem de yayaların uyması gerekmektedir. Bu trafik kuralları hayati önem taşıyan kurallar arasında yer almaktadır. Bu kurallara aykırı davranan ya da karşı gelen her kişiye bazı cezai yaptırımlar uygulanır. Bu cezai yaptırımların her biri belli bir kod ile gösterilir. Peki, 68/1-b-1 trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Trafikte kişilerin can güvenliğini korumak için birçok farklı trafik kuralı bulunmaktadır. Bu trafik kurallarına uymayan kişilere kanunlar kapsamında belirtilmiş olan bazı trafik cezaları uygulanır. Bu yüzden her şahsın bu trafik kurallarına harfiyen uyması önemlidir. Trafikte ihlal edilen her kuralın farklı bir cezai yaptırım karşılığı vardır. Peki, 68/1-b trafik cezası tutarı ne kadar?
Yayaların, yolcuların ve sürücülerin mutlaka uyması gereken birtakım trafik kuralları bulunmaktadır. Tüm bu kurallar Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde açık bir şekilde yer almaktadır. Kurallara uymayan şahıs ya da araç sahiplerine bazı yaptırımlar uygulanmaktadır. Uygulanan yaptırımlar ihlal edilen trafik kuralına göre farklılık gösterir. Peki, 68/1-a-3 trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Hem yayaların hem de sürücülerin can güvenliğini korumak adına trafik kurallarına uyması gerekir. Trafik kuralları tüm kişileri ve araç sahiplerini kapsamaktadır. Bu kurallara aykırı davranan kişi veya kişilere bazı trafik cezaları uygulanır. Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında birçok farklı trafik cezası türü bulunur. Peki, 68/1-a-2 trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Tüm yayaların ve araç sahiplerinin zaruri olarak uyması gereken birtakım trafik kuralları bulunur. Bu kurallar Kara Yolları Trafik Yönetmeliği tarafından oluşturulur. Bu kurallara aykırı davranan yaya veya araç sahiplerine kanunlar tarafından bazı yaptırımlar uygulanır. 68/1-a1 trafik cezası da bu yaptırımlar arasında yer alır. Peki, 68/1-a-1 trafik cezası nedir, ceza tutarı ne kadar?
Gaziantep'te bir okulun bahçesinde drift yapan ehliyetsiz sürücüye 36 bin 722 lira para cezası uygulandı.
Borç yapılandırma yasası yürürlüğe girdikten sonra her geçen gün detaylar netleşmeye devam ediyor. Trafik cezalarında da yapılandırma ile birlikte büyük fırsat ortaya çıktı. Peki yapılandırmada son başvuru tarihi ne zaman? Yapılandırmadan yararlanan ne kadar indirim alacak? Peşin ödemelerde indirim ne kadar? İşte detaylar…
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022’den önceki 2000 TL’nin altındaki trafik cezası borçları silinecek. 31 Mayıs tarihine kadar sürecek yapılandırma başvurularında trafik cezası borcunun peşin ödenmesi halinde anaparada yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek. Böylece 4.538 liralık borç yapılandırma sonrasında 2.765 liraya inecek.
Rize'nin Pazar ilçesinde iki arkadaşın trafik cezası tartışması kanlı bitti. İddiaya göre, arkadaşı S.K.'ya (36) ait otomobille dolaşan Eray Karadeniz (35), polis tarafından kesilen trafik cezası nedeniyle tartıştığı S.K. tarafından sokakta tabancayla vurularak öldürüldü. Olay yerine yeniden gelerek polise teslim olan S.K. ise gözaltına alındı. Öte yandan, olay sonrası sokakta yaşananlar da çevredeki bina sakinlerince cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.
Ehliyet affı hakkında aramalar hız kazanırken dün Meclis’te flaş bir gelişme yaşandı. 14 milyondan fazla kişinin 521 milyar liralık borcuna yapılandırma imkânı sağlayan teklif yasalaştı. 31 Aralık 2022 öncesi borçlar 48 taksitte ödenebilecek. 2 bin liranın altı borçlar ise silinecek. Yapılandırma yasası kapsamında ışık ihlalleri, hız, park cezası, emniyet kemeri, emniyet şeridi ihlali gibi sebeplerden trafik ceza puanı dolan sürücülerin ehliyetleri de geri iade edilecek. İşte detaylar…
Karayolları Trafik Kanunu olası kazaların önüne geçilmesi ve trafiğin akışının kesilmemesi için sürücülerin ve araç sahiplerinin uyması gereken birtakım kuralları içermektedir. Trafik akışı içerisinde bulunan tüm sürücülerin ve araç bu kurallara uyması gerekmektedir. Kurallara uymadığı tespit edilen kişilere idari para cezası, ceza puanı ve kimi zamanlarda da hapis cezası uygulanmaktadır. Bu kurallardan birisi olan 42/11 trafik cezası nedir?
Sürücülerin trafiğe çıktıktan önce ve sonra uyması gereken birtakım kurallar mevcuttur. Söz konusu kurallar Karayolları Trafik Kanununda belirtilmiş ve her sürücünün bu kurallara uyması zorunlu kılınmıştır. Kurallara uymadığı tespit edilen sürücülere ilgili ihlal maddesine göre cezai işlem uygulanmaktadır. 44/1-b trafik cezası da sürücülerin uyması gereken kurallar arasındadır. Peki, 44/1-b trafik cezası nedir?
Sürücülerin ve araç sahiplerinin uyması gereken birtakım kurallar vardır. Bu kurallar Karayolları Trafik Kanununda açıkça belirtilmiştir. Cezaların caydırıcı nitelikte olması sürücülerin ve araç sahiplerinin kuralları ihlal etmesini önlemesinin yanı sıra can ve mal kaybının da önüne geçilmesini sağlamaktadır. 44/1-a trafik cezası da sürücülerin uyması gereken kurallardan biridir. Peki, 44/1-a trafik cezası nedir?
Trafikte sürücülerin can ve mal güvenliğinin korunması için bir takım kurallar mevcuttur. Bu kurallara uymak trafiğin düzenli bir şekilde ilerlemesi ve olası trafik kazalarının önüne geçilmesi sebebiyle önem arz etmektedir. Kurallara uymadığı tespit edilen araç sahibi ve sürücülere ceza işlem uygulanmaktadır. 34/c trafik cezası da araç sahiplerinin uyması gereken kurallar arasındadır. Peki, 34/c trafik cezası nedir?
Trafikte herkesin uyması gereken bir takım kurallar mevcuttur. Bu kurallara uyulmadığı taktirde trafik aksamakta, can ve mal kaybına sebep olabilmektedir. Trafik kurallarına uyulmadığı taktirde ise Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtildiği şekilde kuralı ihlal edenlere cezalar uygulanabilmektedir. Kanunun 32/1 trafik cezası maddesi de sürücüler ve araç sahiplerinin uyması gereken kurallar arasındadır. Peki, 32/1 trafik cezası nedir?
Karayolları Trafik Kanununda sürücülerin trafikte nasıl davranmaları gerektiğinin yanı sıra trafiğe çıkmadan önce araçlarında yapmaları gereken düzenlemeler de açıkça belirtilmektedir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde trafikte bulunan tüm sürücülerin can ve mal güvenliği tehlike altına girebilmektedir. Söz konusu kurallara uymadığı tespit edilen kişilere cezai işlem uygulanmaktadır. Bu kurallardan birisi olan 34/a trafik cezası nedir?
Trafikte ve trafiğe çıkmadan önce tüm araç sahibi ve sürücülerin uyması gereken birtakım kurallar Karayolları Trafik Kanununda belirtilmiştir. Bu kurallara uymadığı tespit edilen kişilere ilgili madde gereğince cezai işlem uygulanmaktadır. 34/b trafik cezası da araç sahiplerinin uyması gereken kurallar arasındadır. Peki, 34/b trafik cezası nedir, ceza puanı ne kadar?
Sürücülerin trafik kurallarına uyması önemlidir. Kurallara uymamak trafikte bulunan diğer sürücüler için tehlike oluşturabilmektedir. Kurallara uymadığı tespit edilen sürücülere cezai işlem uygulanır. Kimi kural ihlalleri sürücülerin ehliyetlerini kaybetmelerine yol açabilmektedir. 39/3-c trafik cezası da sürücü belgesinin iptal edilmesiyle ilgilidir. Peki, 36/3-c trafik cezası nedir?
Motorlu araçlarla trafiğe çıkmak kadar nasıl bir araçla trafiğe çıkıldığı da önemlidir. Bakımı zamanında ve gerektiği şekilde yapılmış araçları kullanmak can ve mal kaybının önüne geçilmesi sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir husustur. Karayolları Trafik Kanununun 35/7 maddesi de araç muayeneleri ile ilgilenen muayene istasyonları ile ilgilidir. Peki, 35/7 trafik cezası maddesi ihlalin konusu nedir?
Trafikte ulaşımı güvenli bir şekilde sağlamak önemlidir. Bu sebeple trafik kuralları oluşturulmuş ve trafikte bulunan herkesin bu kurallara uyması zorunlu kılınmıştır. Cezaların caydırıcı olması sürücülerin kural ihlali yapmasının önüne geçmektedir. Kurallara uymadığı tespit edilen herkese ilgili ihlal maddesine göre ceza uygulanmaktadır. 39/b trafik cezası da sürücülerin uyması gereken kurallar arasında yer almaktadır. Peki, 39/3 trafik cezası nedir?
Karayolları Trafik Kanunu’nda sürücülerin trafikte uyması gereken kurallar belirtilmiştir. Bu kurallar, trafik akışı içerisinde bulunan herkesin can ve mal güvenliğine zarar verebilecek olası tehlikelerin önüne geçilebilmesi açısından önem teşkil etmektedir. Trafik kurallarına trafikte bulunan ve trafiğe çıkacak herkesin uyması gerekir. Söz konusu kurallara uymayan sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır. Bu kurallardan birisi olan 39/2 trafik cezası maddesi ihlali nedir?
Sürücülerin trafikte ve trafiğe çıkmak için uyması gereken birtakım kurallar vardır. Bu kurallar Karayolları Trafik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Trafik kuralları uymak trafiğin güvenli bir şekilde olağan akışının devam etmesi açısından önem arz etmektedir. Trafik kurallarına uymamak ise can ve mal kaybına neden olabilir. Söz konusu kurallar uymadığı tespit edilen kişiler için ise cezai yaptırım uygulanmaktadır. Peki, 36/3-b trafik cezası nedir?
Araçla trafiğe çıkan sürücülerin trafikte uyması gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar sürücülerin trafikte sorunsuz bir şekilde ulaşım sağlamasının yanı sıra can ve mal güvenlikleri için de önem arz etmektedir. Kuralları uyulmadığı tespit edildiği taktirde görevliler tarafından sürücülere ceza uygulanmaktadır. Trafik kuralları yalnızca can ve mal güvenliğini sağlamak için değil aynı zamanda araç sahiplerinin araçlarına yapmak istedikleri değişiklikleri de kapsar. 32/3 trafik cezası nedir?
Güvenli sürüş için gidişe ayrılmış birden fazla şerit varsa sol şerit geçiş şerididir. Sağ şeritte giderken, önünüzdeki aracı geçmek için sol şeride geçmeniz gerekebilir. Böyle bir durumda geçişinizi tamamladıktan sonra sağ şeride tekrar geçmeniz gerekir. 46/2-d trafik cezası ise sol şeridi sürekli kullanma durumunda uygulanan trafik cezasıdır. Bu trafik kuralına uygun davranmayan tüm sürücülere kara yolları trafik kanunu gereğince 46/2-d trafik cezası uygulanır.
Trafik sürücüleri, trafik kurallarını ihlal etmeleri halinde zaman zaman trafik cezaları ile karşı karşıya kalıyor. Her trafik cezasının da, trafik ihlalini tanımlayan ayrı bir trafik ceza kodu bulunuyor. Trafik ceza kodlarını trafik denetleme şube müdürlüğü belirliyor. İhlal konusu aynı olduğunda sürücüye aynı cezalar uygulanıyor. 46/2-f trafik ceza kodu da trafik ihlali için düzenlenmiş olan trafik kodlarından biridir.
Sürücülerin can ve mal güvenliğini koruyabilmek için trafikte uygulanan önemli kurallar vardır. 46/2-g trafik cezası kodu da trafikte sorun yaratacak şekilde şerit değiştirilen sürücülere uygulanan bir ceza çeşididir. Sürücüler aksi belirtilmedi durumlarda trafikte tehlike oluşturacak kadar birden çok şerit değiştiremez. Bunun aksinde davranan araç sürücüleri 46/2-g ceza kodu ile cezalandırılır. Peki, 46/2-g trafik cezası maddesi ihlal konusu nedir, kimlere uygulanır?
Trafikte sürücü ve yayaların güvenliklerini sağlamak üzere bazı önemli trafik kuralları belirlenmiştir. Trafik cezalarının ayırt edilebilmesi için farklı kodları bulunur. Trafik cezası kodlarından biri de 46/2-h olarak ifade edilen husus trafik düzeninin hiçe sayılması ve bu düzeni bozmaya yönelik davranış sergileyen sürücülere uygulanır. Bu tip durumları ortadan kaldırmak için uygulanan 46/2-h trafik cezası nedir?
Trafikte bazı kurallara uyulması, trafiğin akışı ve can güvenliği açısından çok önemlidir. Hayvanlar ya da hayvan sürülerinin trafiğin gidiş yönüne göre yolun en sağından gitmesi gerekir. İmkân olduğunda ise taşıt yolu dışından da götürülmeleri çok daha uygundur. Bu kurala uymayan hayvan sürücülerine kara yolları trafik kanunu gereğince 46/3 trafik cezası tatbik edilir. Peki, 46/3 trafik cezası tutarı nedir?
Trafik kurallarına uyulmaması hâlinde trafikte yaşanan sorunları ortadan kaldırmak için bazı trafik cezaları belirlenmiştir. Trafiğin düzenli akmasını sağlamak için trafik levhaları ve trafik ışıkları önemli bir husustur. Bu bağlamda trafik levhalarına ve ışıklarına uyulması gerekir. Bu işaretlere uyulmadığında hayati öneme sahip olan sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu konuyu kapsayan 47/1-b trafik cezası nedir?
Trafikte kurallara uymak, hem can hem de mal kaybına engel olmak için büyük önem taşır. Trafikte yapılan ihlalleri çözümlemek için bazı cezalar uygulanır. Bu cezaların her biri belli kodlarla birbirinden ayrılır. Şerit ihlali yapan sürücüye uygulanan ceza kodu ise 46/2-b kodlu trafik cezasıdır. Kurallara uymayan sürücüye, plaka sahibine kara yolları trafik kanunu gereğince 46/2-b trafik cezası uygulanabilir. Peki, 46/2-b trafik cezası nedir?
Kara yollarında trafik akışının sağlanması ve kişilerin güvenliğinin sağlanması için yanlış şerit değiştirmenin önemi büyüktür. Şerit değiştirirken aksi bir durum olmadığı sürece yan şeritten geçen araca yol verilmesi kuralına büyük önem verilmelidir. Kanunlarca aracın yolunu kesmek ya da aracın önüne çıkarak şerit değiştirmek kesinlikle yasaktır. Trafik kurallarının ihlali durumunda, ihlal yapan kişiye ceza uygulanır. Şerit değiştirmekle alakalı olan 46/2-c trafik cezası tutarı ne kadar?
Trafikte can ve mal güvenliğini sağlayabilmek için bazı kurallar ile çeşitli önlemler alınmıştır. Bu kurallara da, cezaları ayırt edebilmek için belirli kodlar verilmiştir. Trafikte belirlenen ceza kodlarından biri de 47/1-c trafik cezası kodudur. 47/1-c trafik cezası alan bir kişi kurallardan birini ihlal etmiştir. Trafikteki kural ihlallerini engellemek için belirlenen trafik cezalarından biri olan 47/1-c trafik cezası nedir?
Trafikte düzeni sağlamak için bazı kurallara uyulması mecburidir. Şehir içi trafik yoğunluğunun azalması, yayalar ve sürücüler için kaza risklerini ortadan kaldırmak için sürücülerin uyması gereken bazı trafik kuralları belirlenmiştir. Bu kurallardan biri de 47/1-d trafik cezasıdır. 47/1-d trafik cezası da trafik kurallarına, yasaklara ve yükümlülüklere uyulmaması durumunda uygulanan ceza kodudur. Peki, 47/1-d trafik cezası nedir?
Karayolları Denetleme Şube Müdürlüğü ve Vergi Dairesi bazı trafik cezaları belirlemiştir. Bu trafik cezalarının her birinin açıklamasını içeren trafik ceza kodları bulunur. Trafik ceza kodları trafik cezalarının birbirinden ayrılmasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Trafik ihlallerinde uygulanan trafik ceza kodlarından biri de sıklıkla karşımıza çıkan 48/5 trafik ceza kodudur. Peki, 48/5 trafik cezası nedir?
Trafikte düzeni sağlamak için uyulması gereken kurallar bulunur. Bu kurallar Karayolları Trafik Kanunu tarafından düzenlenir. Belirlenmiş olan kuralların ihlali durumlarda idari para cezası ya da hapis cezası yaptırımları uygulanır. Aynı zamanda bir cezanın birden fazla alınması sürücü belgesine el koyulması ile sonuçlanabilir. Trafik cezaları sayı ve harfler ile belirlenmiştir. Ehliyet ceza puanı konusunu içeren 118 trafik cezası nedir, kimlere uygulanır?