YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trafik Dairesi Başkanı Avan: 100 Kazadan 88'i Sürücü Kusurlarından Kaynaklanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, trafik kazalarında her 100...

Trafik Dairesi Başkanı Avan: 100 Kazadan 88'i Sürücü Kusurlarından Kaynaklanıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, trafik kazalarında her 100 kazadan yaklaşık 87-88'inin sürücü kusurlarından kaynaklandığını belirterek geri kalan yüzde 12'lik dilimini ise diğer faktörlerin oluşturduğunu söyledi.

Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. maddesinde şüphe duyulması üzerine kişinin hastaneye sevk edilerek kanından uyuşturucu tahlili yapılabildiğini ifade eden Avan, bunun alkol ölçümü gibi çok kolay bir yöntem olmadığını vurguladı. Avan, önümüzdeki süreçte hedeflerinin teknolojiye bağlı olarak ön test yapabilen cihazların almak ve bu cihazlarla ön test yapma olduğunu kaydetti.

Cihan TV Network tarafından hazırlanan Anadolu'da Sabah'ın Başkent konuğu olan Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, trafik sorunuyla sadece Türkiye'nin değil dünyanın mücadele ettiğini söyledi. 2012 yılında 3 bin 750 insanın kaza anında hayatını kaybettiğini belirten Avan, bunun birçok ilçe nüfusuna yakın rakam olduğuna dikkat çekti.

Trafik kazalarının her yıl ekonomiye 20 milyar lira civarında bir maddi kayıp verdiğini anlatan Avan, gelişmiş ülkelerde rakamların bu kadar ürkütücü olmadığını ifade etti. Trafiği futbol oyununa benzeten Avan, herkesin trafikte kurallara uyması gerektiğini vurguladı.

"KAZALARIN ÜÇTE BİRİ HIZ KAYNAKLI"

Trafik kazalarında her yüz kazadan yaklaşık 87-88'inin sürücü kusurlarından kaynaklandığının altını çizen Avan, geri kalan yüzde 12'lik dilimini ise diğer faktörlerin oluşturduğunu söyledi. Kazalarda sürücülerin en önemli aktör olduğuna dikkat çeken Avan, iyi bir sürücünün kurallara uyması halinde kazaların olma ihtimalinin çok çok azaldığını belirtti.

Her 100 ölümlü kazadan 33-34 tanesinin hız kaynaklı olduğunu dile getiren Avan, "Hız limitlerinin üzerinde seyreden araçların karıştığı kazaları kasdediyoruz. Belirlenen hız limitlerinde seyahat edilse bu ölümler meydana gelmeyecek. Ölümleri üçte bir oranında en az azaltmış olacağız. Bu hızı yapan yine sürücülerimiz, dolayısıyla sürücülerimize çok büyük görevler düşüyor." dedi.

Hız limitlerine kendileri ve özellikle çocukları için uymalarını önerdiklerini ifade eden Avan, trafik kazalarında en büyük mağdurların diğer olaylarda olduğu gibi annesiz babasız büyüyen çocuklar olduğunu kaydetti. Aile bütünlüğünün bozulduğunu dile getiren Avan, uyarıcı levhaların kaldırılmasına yönelik bir soruya "Şehirler arası karayollarında ya da şehir içindeki yollarda 'radarla kontrol yapılıyor' tabelalarının kaldırıldığı doğrudur. Bunlar kaldırıldı; İçişleri Bakanlığımızın bir genelgesiyle. Zaten bunların yasada hız limitleri belirlenmiş. Eğer bunun altında bir hız limiti ise örneğin; bazı yerlerde yolun yapımından sorumlu olan kuruluş tarafından o yolun özelliğine göre yol virajlı olabilir, bozuk olabilir orada hız limitleri ayrıca belirtilmiştir. Bu da yasa gereğidir. O hız limitlerine uyulması, diğer yerlerde ise kanunda gösterilen hız limitlerine uyulması gerekiyor. Sürücülerimizden özellikle bir tabela beklememelerini, yasal hız limitlerine uymalarını özellikle istiyoruz ve bekliyoruz." karşılığını verdi.

Trafik kazalarının sadece polisiye tedbirlerle önlenmesinin mümkün olmadığını belirten Avan, trafik konusuna herkesin el atması destek vermesi gerektiğini vurguladı.

"SÜRÜCÜLERDE UYUŞTURUCU KONTROLÜ İÇİN CİHAZ ALINACAK"

Alkollü araç kullandıkları gerekçesiyle yılda 100 binin üzerinde sürücünün ehliyetinin geçici olarak geri alındığını anlatan Avan, şöyle devam etti: "Bu önemli bir rakam, önemli bir alkollü olarak araç kullanan sürücüler olduğunu gösteriyor. İstatistiklerde şöyle bir sonucumuz var. Trafik kazasına karışan araçların sürücülerin hepsi üzerinde alkol kontrolü yapamıyoruz. Çünkü ölenler üzerinde kandan tahlil edilebiliyor. Ağır yaralılar yine kandan tahlil edilebiliyor. Ölümlü veya yaralamalı kazaya karışan sürücülerin yapabildiğimiz kadarıyla alkol kontrolünü yapıyoruz ve bunu tutanağa geçiriyoruz. Her yüz sürücüden 7-8 tanesinin alkollü olduğunu; belirtilen limitlerin üzerinde alkol alarak araç kullandığını görüyoruz ki bu önemli bir rakam. Her kazaya karışan 100 araçtan 7-8 tanesinin alkollü olduğunu görüyoruz. Yanlış anlaşılmasın; bu alkollü araç kullananlar trafik kazasına sebebiyet vermemiş olabilir. Burada sadece alkollü sürücü oranını belirtmek istedim. Uyuşturucu konusunda Karayolları Trafik Kanunu'nun 48. maddesinde de bir hüküm var. Eğer şüphe duyulması üzerine kişinin hastaneye sevk edilerek kanından tahlil yapılıp uyuşturucu alıp almadığı şuan kontrol edilebiliyor. Ancak bu alkol ölçümü gibi çok kolay bir yöntem değil. Öncelikle şüphelenmeniz gerekiyor hareketlerinden, daha sonra şüphe üzerine hastaneye sevk etmeniz gerekiyor ki bu oldukça zor bir işlem. O nedenle önümüzdeki süreçte bizim hedefimiz, teknolojiye bağlı olarak bu tür ön test yapabilen cihazların almak ve bu cihazlarla ön test yapma hedefimiz var."

Sürücülerin özellikle kavşaklarda daha dikkatli olmalarını isteyen Avan, araç kullanırken cep telefonunun kullanılmaması gerektiğini belirtti. İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre cep telefonuyla konuşurken araç kullananların alkollü bir sürücüden daha da tehlikeli olduğunu gösterdiğini kaydetti. Tüm dikkatlerin cep telefonu üzerine yoğunlaştığına dikkat çekti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler