HABER

Trafik kazalarını önleme önerileri

Her yıl on binlerce kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce kişinin de yaralandığı veya sakat kaldığı trafik kazalarının en aza indirilmesi için 'eğitim, bilirkişilik, imtihan ve mahkeme' konularında gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtiliyor.

Trafik kazalarını önleme önerileri

Uzmanlar, her yıl on binlerce ocağı söndüren, büyük çapta maddi ve manevi zarara yol açan trafik kazalarının önüne geçebilmek için, öncelikle eğitim konusunun halledilmesi gereğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, yaya ve sürücüler için, trafik ışıkları, işaret levhaları ve yol çizgileri ile ilgili personelin ve yolu denetleyen tüm görevlilerin ve trafik hizmetinde görev alan teknik eleman ve öğretmenlerin eğitilmesinin sağlanabilmesi için ayrı bir ünite kurması gerektiğini bildiriyor.

Trafik hizmetlerinin tek başlıkta yürütülmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, imtihan sisteminin değiştirilmesini, şoför adaylarının pist, şehir içi, şehir dışı gibi aşamalı olarak ciddi bir imtihana tabi tutulması gerektiğini kaydediyor. Uzmanlar, ihtisas mahkemeleri kurularak, trafik polisinin gerçek görevinin belirlenmesi gerektiğini de vurgulayarak, polisin tespit yapmamasını, suç belirleyici olmaması gerektiğini savunuyor.

"HALK JÜRİSİ SİSTEMİ OLUŞTURULMALI" Uzmanlara göre, yozlaştırılan 'bilirkişilik' müessesesi mahkeme kapsamı içerisine dahil edilmeli veya "halk jürisi" sistemi oluşturulmalı. Bugünkü şekli ile mahkemelerin, basit bir maddi kazayı bile kademeli bilirkişi veya mercilerine gönderdiklerinden, zaman kaybının çok olduğunu ve hukukun caydırıcı olmadığını, adaletin de yerini bulmadığını belirten uzmanlar, ilk celsede, veya ikinci celsede karar verilebilecek bir davanın, hakimin trafik bilgisi olmaması, bilirkişilerce de çelişkili raporlar verilmesi neticesinde bazen yıllarca sürebildiğini hatırlatıyor.

Uzmanlar, çelişkilerle dolu olan bilirkişi raporları için hiçbir inceleme yapılmadığı gibi, sorumluları hakkında da adli ve idari işlem yapılmadığını vurgulayarak, eskiden belirli periyotlarla yapılan ehliyet vizelerinin tekrar uygulamaya konulmasını, araç muayenelerinin ciddi metotla takip edilmesini, hız ve ağırlık kural uygulamalarının ciddi ve eğitimli personelce yapılmasını öneriyor.

Sürücü eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınması gerektiğini bildiren uzmanlar, sürücü kurslarının elemine edilmesini, kalanların ıslah edilmesini ve nüfus yoğunluğuna göre bölgelere dağıtılmasını, yeminli bağımsız kuruluşlarca denetlenmesini, sürücü kursu işletenlerin politikaya girmelerinin yasaklanması gerektiğini kaydediyor.

En Çok Aranan Haberler