Ege Üniversitesi (EÜ) Çocuk ve Ergen Alkol Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (EGEBAM) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de sürücülere alkolün yanında ilaç ve madde muayenesi de yapılması gerektiği belirtildi. Buna gerekçe olarak, Türkiye'nin uluslararası alanda uyuşturucu geçiş noktalarından biri olması ve giderek artan madde kullanımı gösteriliyor.
EÜ Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hakan Coşkunol, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap A.Akgür, Uzm. Dr. A.Ender Amtıptoprak ve EGEBAM Müdürü Doç. Dr. Zeki Yüncü tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de ölümlerin ikinci sebebi olan trafik kazalarına dikkat çekildi. Trafikte madde muayenesi için altyapı çalışmaları ve kanuni düzenlemeler yapılarak uygulanması gerektiği savunulan raporda, ''Madde etkisinde araç kullananları tutuklama ve cezalandırma, öncelikli bir durum haline gelmiştir. Bu şartlarda sürücülere, duyarlı ve hızlı yanıt alınan bazı testler uygulanmalıdır.'' ifadeleri yer aldı. Raporda, madde kullanım bozukluklarının Türkiye ve bütün dünyada giderek artan çok boyutlu bir problem olduğu belirtildi. Madde kullanımıyla birlikte trafikte madde etkisi altında araba kullanan sürücü sayısının da arttığı dile getirilerek, sürücüler için uyuşturucu muayenesi önerildi: "Günümüzde alkol ve sigara dışında diğer psikoaktif madde kullanım sıklığı artmaktadır. Bu nedenle ticari araç sürücülerinin belirli zamanlarda ve taşıt kullanan sürücülerin de trafikteyken madde kullanım yönünden değerlendirmeleri, üzerinde durulması gereken önemli bir konudur." denildi.
"SÜRÜCÜLER, ALKOL YERİNE MADDE KULLANIYOR"
Rapora göre, sürücüler, trafik kontrollerinde uyuşturucu muyanesi yapılmadığını biliyor. Bu sebeple uyuşturcu kullanmaktan kaçınmıyor. Sürücüler için uyuşturucu kontrolüyle ilgili acil düzenlemeye ihtiyaç olduğu belirtilen raporda şu ifadeler kullanıyor: "Hatta bazı sürücüler. trafiğe çıkacaklarsa alkol yerine madde kullanmayı tercih edebilmektedir. Türkiye'de ölüm nedenleri arasında trafik kazalarının ikinci sırada yer alması, konuyla ilgili düzenlemelerin acil olarak yapılması gerekliliğini gösteriyor. Bu düzenlemeyle ilgili yönergelerle nasıl, kimlere ve ne şekilde uygulanacağına ilişkin sorulara tam olarak cevap verilmelidir. Özellikle trafiğin düzeninden sorumlu kişilerin alkol ve madde kullanımı konusunda bilgilendirilmesi ve sorunlu kişilerin tespiti konusunda yapılması gerekenlere ilişkin yeni açılımlar getirmelidir."
Birçok ülkede madde etkisi altında taşıt kullananlara uygulanabilecek kanunlar bulunuyor. Almanya (1999), İsveç (1999), Fransa (2003) ve Finlandiya (2003) gibi birçok ülkede yönergeler düzenli olarak değiştiriliyor. Trafikteyken madde etkisi altında olduğu belirlenen sürücüler zorunlu tedaviye alınıyor. Bazı ülkeler, polisin uygulayabileceği basit tarama testleri için kan ve idrar örneği yanısıra tükürük ve ter gibi materyaller üzerinde çalışıyor. Uluslararası alanda yapılan bir araştırma, trafikte en sık kullanılan maddenin esrar olduğunu gösteriyor. Bunun yanısıra amfetamin, benzodiazepin ve kokainin tercih ediliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz