Türkiye, trafik kazalarında her sene yüzlerce insanını kaybediyor, milyarlarca lira maddi kayıp yaşıyor. Uzmanlar ise sürücülere hız konusunda uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Türkiye Trafik kazalarını Önleme Derneği Başkanı Avukat Hitay Güner, “Hızınızı artırırsanız kaza riskini kat kat artırırsınız.” dedi.
Karayolu üzerindeki gerçek hız ortalamasının azaltılmasının gözle görülür olumlu sonuçları olduğuna dikkat çeken Güner; dünyada, özellikle yüksek gelir grubundaki ülkelerde yapılmış bilimsel pek çok araştırmanın hız ve kaza riski arasındaki ilişkiyi açıkça gösterdiğini dile getirdi. Araştırmaların, tutarlı olarak kaza, yaralanma ve ölüm oranlarının hız arttıkça yükseldiğini, azaldıkça düştüğünü gösterdiğini anlatan Güner, karayolu üzerindeki hız ortalamasının düşürülmesiyle kaza, ölü ve yaralı sayısında hedeflenen azalmalar sağlanabildiğini söyledi.
Dernek Başkanı Avukat Güner, hızın azaltılmasının tehlikeli durumları farketmek için sürücüye daha çok zaman tanıdığını, tehlikeli duruma tepki verilirken, aracın katettiği mesafenin azalmış olacağını, frene bastıktan sonra durmak için ihtiyaç duyulan mesafenin de azaltıldığını kaydetti. Hızın azaltılmasının, çarpma öncesinde diğer yol kullanıcılarının, aracın hızını tahmin edebilme imkanını artırdığını belirten Güner, hız azaltılmasıyla sürücünün, aracın kontrolünü kaybetme ihtimalinin azaldığını vurguladı.
HIZ İKİ KAT ARTINCA ÖLÜM RİSKİ 6 KAT ARTIYOR
Hızın, önemli kaza riskleri arasında yeraldığını belirten Güner, “Bir araç yoldan yürüyen yayaya saatte 30 kilometre hızla çarparsa ölüm riski yüzde 15’tir. Eğer aynı araç 60 kilometre hızla yayaya çarparsa ölüm riski yüzde 85’tir. Tüm bunlar bilimsel çalışmaların sonucudur. Örnekte de görüldüğü gibi hız iki kat artıyor, kaza 6 kat artıyor.” dedi.
Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan ‘Trafikte Hız ve Kaza Riski’ başlıklı uyarı yazısında, hızın zararları anlatılıyor. Yüzde 5 artan hız oranının ölümlü kazaları yüzde 20 oranında artırdığına dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
“Kuvvet Modeli (Power model) kullanılarak, ortalama hızda meydana gelen değişime bağlı kazalar ve kazanın ciddiyeti tahmin edilebilmektedir. Ortalama hızın yüzde 5 artması, yaklaşık olarak tüm yaralanmalı kazalarda yüzde 10, ölümlü kazalarda ise yüzde 20 düzeyinde artışa yol açmaktadır. İhlalleri önlemeye yönelik faaliyetlerin temelinde, ortak bir kullanım alanı olan trafik ortamından, herkesin güvenli, adil, verimli bir biçimde yararlanmasını sağlamak fikri vardır. Bu temel ihtiyaç, kaza riskinin azaltılmasını gerektirir. Güvenli karayolu sisteminin temel amacı, ölüm ya da ciddi yaralanmalara yol açmaksızın insan hatalarına izin veren bir karayolu ulaşım sistemi kurmaktır. Güvenli bir karayolu sisteminin hataya izin veren bir yapıda olması gerektiği fikri, trafik güvenliği açısından çelişkili gibi görünse de bunu, ‘hatayı tolere edebilen trafik sistemi’ olarak ele almak konuya daha açıklık getirebilir. Bu ise risklerin azaltılması, risklerin azaltılması ise kural ihlallerinin önlenmesi ile büyük ölçüde sağlanabilmektedir. Aşırı hızın önlenmesi, muhtemel hataların ve beklenmedik yol koşullarının ortaya çıkardığı riskli durumların önemli bir bölümünün kazaya dönüşmesini engeller. Hızı azaltmanın somut yararı pek çok kez kanıtlanmış olduğundan, bu temel etki artık üzerinde fazlaca tartışma götürmeyen bir trafik olgusu olarak kendini ortaya koymuştur. ‘Orta düzeyde hız ihlali’ denilen ve yasal hız sınırının 10-15 km/s üzerinde araç kullanılması anlamına gelen ihlal grubu, bundan daha yüksek hız ihlalleriyle kıyaslandığında, ciddi sonuçları olan trafik kazalarında daha büyük bir rol oynamaktadır. Bunun nedeni ise orta düzeyde hız ihlallerinin aşırı hız ihlallerine göre daha yaygın olmasıdır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz