Taslağa göre, 5 kez kırmızı ışık ihlali veya 5 kez hız sınırı ihlali yapan sürücülerin belgelerine 6 ay süreyle el konulacak. Tehlikeli araç kullanmak asli kusur sayılacak ve sürücü hakkında adli işlem yapılacak. Yurtdışında araç kullanmak için yeterli olmayan ehliyetler değiştirilecek, sınıfları ise AB standartlarına göre yeniden düzenlenecek. Sürücünün kimlik bilgilerini de kapsayacak yeni belgeler, taklit edilemeyecek bir dizi güvenlik özellikleri ile donatılarak bilgisayar ortamında hazırlanacak ve sürücünün kendisine teslim edilecek.
Taslakta, trafik tescil işlemleri ise Emniyet Genel Müdürlüğü'nde oluşturulacak bir merkezden takip edilmesi öngörülüyor. Taslakta öngörülen bir başka düzenlemeye göre ise yeni araç alan ya da ikinci el araçlarını başka ilde satın alan vatandaşlar eskisi gibi istedikleri plakayı seçemeyecek. Plakalar, artık sırayla vatandaşlara
verilecek. Hurdaya ayrılan ancak trafikten düşürülmeyen araçların trafiğe çıkmasını engelleyici ceza miktarlarında da artış yapılması planlanıyor. Ayrıca, yetkisiz otoparkçılık yapanlar için hapis cezası öngörülüyor.Taslakta yer alan bir başka düzenlemeye göre, ulusal veya yerel basın kuruluşlarının, haftada 30 dakika yayınlamak zorunda oldukları trafik içerikli yayınların 18.00-22.00 saatleri arasında yapılması zorunlu tutulacak. Karayolları Trafik Kanunu'nda öngörülen diğer değişikliklerden bazıları şöyle:
"-Otobüs, kamyon ve çekicilere hız sınırlayıcı cihaz takılması mecbur tutulacak.
-Taksi sürücüleri araçlarında yer tespit cihazı GPS ile yön belirlemek için navigasyon cihazlarını taktırmak zorunda olacak.
-Ehliyetli sürücüler 60 yaşına kadar her 10 yılda bir, 60 yaşından sonra ise 5 yılda bir sağlık kontrolünde geçecek.
-Okul servis araçlarını kullananların deneyimli olmaları istenecek ve araçlarda her koltuk için emniyet kemeri bulunması şartı aranacak.
-1 Nisan 2008 tarihinde başlanan ve vatandaşların trafik kazası yaptıktan sonra kendi aralarında tutanak düzenlemesini öngören değişiklik ise zorunlu olacak.
Ankara (AA)