HABER

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nden açıklama

Trakya Üniversitesi Rektörlüğü: - "Haber ve paylaşımlara konu olan tıbbi malzemeler kayıp değildir, kliniklerin kullanımına sunulmak üzere ana depodan cep depolara aktarılmıştır" - " Trakya Üniversitesi yönetimi, yıllardır bu şekilde süregelen uygulamanın sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulması için, cep depoların kaldırılarak tek bir ana depo üzerinden kayıtların ve malzeme çıkışının sağlanması amacıyla bir planlama yapmıştır. Ancak hastanemizde devam eden geniş çaplı yenileme çalışmaları nedeniyle bu plan henüz uygulamaya konulmamıştır"

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Rektörlüğü, "Üniversitede 6 milyonluk tıbbi malzeme kaybı" yönündeki haber ve sosyal medya paylaşımlarının gerçeği yansıtmadığını duyurdu.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı yayın organlarında ve sosyal medyada, Trakya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen rutin Sayıştay denetlemesi ile ilgili bilgilerin çarpıtılarak haber haline getirildiği ve gerçeği yansıtmayan, asılsız bazı iddialarla üniversitenin imajına zarar verilmeye çalışıldığının gözlemlenmesi üzerine açıklama yapma gereğinin duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, her yıl olduğu gibi, Trakya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi 2017 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu'nun, kısa süre önce Sayıştay'ın web sitesinde yayımlandığı ifade edildi. Açıklamada, raporda yer alan "Trakya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi'ne" ait dört ana bulgu üzerinden, denetimle ilgili eleştiriler yapıldığı ve üniversiteden savunma istendiği kaydedildi.

Raporda, "Bulgu 4" başlığıyla yer alan bölümün, genel öneri şeklinde olduğu ve nihai raporda bu bulguya yer verilmediğinin altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bulgu 2" ve Bulgu 3 başlıklarında belirtilen ve Döner Sermayenin Uygunsuz Dağıtımı olarak gündeme getirilen bölüm, nihai raporda, 'Bulguya konu husus, diğer üniversitelerde de yaygın şekilde bulunduğundan, önemine istinaden denetim raporuna alınmıştır ve sorunun ortadan kalkabilmesi için ikincil mevzuatta düzenleme yapılması gerekmektedir.' ifadeleriyle açıklanmıştır. Söz konusu bulgular, bir suçlama veya cezai bir durum olarak tanımlanmamıştır. Bu durum raporun sonunda, 'Denetim görüşünü etkilemeyen tespit ve değerlendirmeler' başlığında verilmiştir.

Sonuç olarak, Sayıştay raporunda da vurgulandığı üzere, pek çok üniversitede benzer bir durum söz konusudur ve bu durum, döner sermaye hak edişinin denge tazminatı karşılığı olan kısmından, gelir vergisi mi yoksa damga vergisi mi kesilmesi gerektiği konusundaki mevzuat belirsizliğinden kaynaklanmaktadır. Döner sermaye dağıtımında eksik veya fazla dağıtım gibi bir durum söz konusu olmadığı gibi kamu zararına neden olan bir durum da söz konusu değildir."

"Üniversite'de 6 milyon liralık kayıp" şeklinde kamuoyuna yansıtılan duruma karşılık üniversitenin yanıtının da raporda yer aldığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

"Haber ve paylaşımlara konu olan tıbbi malzemeler kayıp değildir, kliniklerin kullanımına sunulmak üzere ana depodan cep depolara aktarılmıştır. Bu durum, ana ve cep depolar arasındaki entegrasyon süreçlerinden kaynaklanmış ve Sayıştay denetiminden önce üniversitemizin iç denetimleri sırasında tespit edilmiştir. Trakya Üniversitesi yönetimi, yıllardır bu şekilde süregelen uygulamanın sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulması için, cep depoların kaldırılarak tek bir ana depo üzerinden kayıtların ve malzeme çıkışının sağlanması amacıyla bir planlama yapmıştır. Ancak hastanemizde devam eden geniş çaplı yenileme çalışmaları nedeniyle bu plan henüz uygulamaya konulmamıştır. Bu konudaki karışıklığın, 'tek bir medikal ambar veya market depo üzerinden doğrudan hasta üzerine düşülmesi' yöntemiyle sona ereceği görüşü, Sayıştay denetçileri tarafından da makul görülmüştür."

Açıklamada, üniversitede 6 milyonluk tıbbi malzeme kaybının söz konusu olmadığı, kuruma ait olan bu malzemelerin, kliniklerin kullanımı amacıyla yine kuruma ait cep depolarında bulunduğu ifade edildi.

Ortaya konulan çözümün Sayıştay denetçileri tarafından da makul bir çözüm olarak kabul edildiği belirtilen açıklamada, "Yıllardır aynı şekilde süregelen bu karışıklık, Trakya Üniversitesi yönetiminin girişimleriyle tek bir medikal ambar veya market depo ile kısa sürede ortadan kaldırılacaktır. Sayıştay raporunda yer alan bilgilerin kamuoyuna çarpıtılarak aksettirilmesi nedeniyle ortaya çıkan yanlış anlaşılmaların giderilmesi ve kamuoyunun şeffaf, doğru bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla bu açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.
Trakya Üniversitesi, kuruma zarar veren art niyetli haber ve sosyal medya paylaşımları konusunda her türlü yasal hakkını saklı tutmaktadır." denildi.

En Çok Aranan Haberler