"4’üncü Uluslararası Katılımlı Anadolu Enerji Sempozyumu (AES 2018)" Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezinde başladı.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Makine Mühendisliği tarafından bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen ve 18-22 Nisan tarihleri arasında Balkan Kongre Merkezinde onlarca alanında uzman ismi ağırlayacak sempozyuma TÜ Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, TÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadık Kakaç ve Nevada Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Ali Çengel’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.
Programda konuşan Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Öztürk, sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını belirterek, "Bu sempozyum makine mühendisliğinin en önemli alanlarından biri olan enerji kapsamında termodinamik, ısı ve kütle geçişi, akışkanlar mekaniği, enerji verimliliği tasarrufu ve yönetimi, yenilenebilir enerji sistemleri, yeni ve temiz enerji teknolojileri, çevre kirliliği ve küresel ısınma, enerji politikaları, enerji sektöründe iş sağlığı ve güvenliği gibi konularda bilgi paylaşımını ve bilimsel tartışmaların sağlanmasını amaçlamaktadır. Ev sahipliğini yaptığımız bu sempozyumda 21 konu başlığı altında yapılacak 45 oturumda 233 adet sözlü bildiri ve 22 adet poster sunum yapılacaktır" dedi.
Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Çan da artan dünya nüfusu ve yaşlanan dünyayla birlikte birtakım enerji sorunlarının yaşandığını dile getirerek, "Artan dünya nüfusu ve yaşlanan dünyamız ile birlikte birtakım sorunlar ortaya çıkıyor. Birinci enerji kaynakları giderek azalıyor. Bunlar giderek azalırken artık ikinci enerji kaynaklarına yönelip enerji tasarrufu, enerji verimliliği gibi konular bir fiil her gün yüz yüze kaldığımız konular. O nedenle bu tip toplantıların yapılıyor olması mutluluk verici bir durum. Toplantı başlıkları ülkemizin enerji politikaları ve karar verecekler için de önemli maddeler. Bu nedenle umarım yön verici olacaktır" ifadelerini kullandı.
TÜ Rektörü Prof. Dr. Tabakoğlu, enerjinin hızla gelişen Türkiye ve dünyanın en önemli meselesi olduğunu söyleyerek, "Kainat nasıl çok farklı çözüm yollarıyla bu enerji meselesini hallediyorsa Türkiye de bu önemli enerji meselesini çok farklı çözüm yollarıyla halletmeye çalışıyor. Dolayısıyla enerji meselesini halleden Türkiye’nin de dünyadaki yeri çok ayrı olacaktır. Üniversitelere düşen görev de bu meseleleri tartışarak kendi içerisinde bir çözüm yolu bulmak ve farklı açılımlar sağlamaktır. Bu sempozyumun buna öncülük ediyor olmasıyla gururluyum" diye konuştu.
İlki 2011 yılında gerçekleştirilen ve bu yıl alanında onlarca uzman ismi ağırlayan sempozyum 21 konu başlığı altında 45 oturumla yapılacak.