HABER

Trakya'ya canlı hayvan girişi yasak

TEKİRDAĞ (İHA) - Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şubesi'nde görevli veteriner hekim Cem Aktaş, Trakya bölgesine diğer illerden gelebilecek bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için hayvan girişlerinin yasaklandığını bildirdi.

Trakya bölgesindeki hayvanların çok sağlıklı olduğuna dikkat çeken Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Cem Aktaş, yasağın Avrupa ülkelerine komşu olan Trakya bölgesinde ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi. Özellikle Anadolu illerinden gelecek büyükbaş hayvanların bulaşıcı hastalık taşıma riskine yönelik Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon kararları olduğunu hatırlatan Aktaş, denetimlerin kurban bayramları öncesinde daha da arttığını ifade etti. Trakya bölgesinde hayvan girişlerinin Şubat 2006 tarihinde bakanlık emriyle yasaklandığını anımsatan Aktaş, "Bunun sebebi diğer illerden gelecek bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek. Bu konu 2007 yılı hayvan hareketleri genelgesinde de belirtilmiştir. Kurban Bayramı için kurulan hayvan pazarında birbirleriyle temas eden hayvanların olası hastalık taşıma riskini önlemek amacıyla Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyon kararlarıyla da belirlenmiştir. Giriş-çıkışların yasaklanma sebebi olarak Trakya bölgesi belirli hastalıklardan ari olduğu için özel bir önemi var. Diğer illerden olası hastalık taşınmasının önlenmesi amacıyla Anadolu illerinden Trakya'ya hayvan sevki yasaklanmıştır. Özellikle şap çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için ayrı bir önemi var. Bu hayvan sevkleri sadece canlı hayvanlar için konuldu, sadece kesim için gelişleri serbest" dedi.
Trakya'daki illerin Avrupa ülkeleriyle komşu olması bakımından ayrı bir öneme sahip olduğunu belirten Aktaş, "Trakya bölgesinde hayvanların hastalıksız olması diğer Avrupa ülkeleri açısından da önem taşıyor. Bu nedenle buranın hastalıksız olması daha da önemli. Sınır bölgesi olduğu için Trakya'nın ari olması, sağlıklı olması isteniyor. Bu durumlar kurban bayramlarında hayvan hareketleri yoğun olduğu için daha çok önem veriliyor. Bu yoğunlukta hayvanlar özellikle satış yerlerinde daha çok bir araya geliyor. Hastalıkların riskleri de artış oluyor" diye konuştu.

Büyükbaş hayvan yetiştiricisi Bahadır Alkan ise, sağlıklı olarak Trakya'ya getirilen hayvanların risk taşımadığını ancak şap, tüberküloz gibi bulaşıcı hastalıkları taşıyan hayvanların kendileri için büyük risk oluşturduğunu söyledi. Alkan, "Hastalıktan ari yani sağlıklı hayvan geldiği sürece yetiştiriciler için sorun yok. Ama hasta hayvan geldiği zaman şap, tüberküloz gibi hastalıkları kapma riski var. Bunun için de gelmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler