Türkçe bünyesinde yer alan kelime çeşitliliği bakımından zengin diller arasında yer alır. Sözcük ve sözcük gruplarının çok fazla olmasından dolayı birçok kelimede yazım hataları yapılabilmektedir. Günlük hayatta tramvay kelimesi sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Yazı ve konuşma dilindeki yapılan farklılıklardan dolayı hata yapılan kelimeler içerisinde tramvay sözcüğü başta gelir. Bunun tür sözcükler özellikle ağız alışkanlığı nedeniyle yanlış telaffuz edilip hatalı bir biçimde yazılabilir. Özellikle dilimize farklı dillerden geçen tramvay vb. kelimelerde yanlış telaffuz ve yazılışında da hata yapmak çok olası bir durumdur.
İçinde bulunduğumuz dönemin en büyük sorunlarından bir tanesi Türkçe yazarken yapılan yazım hatalarıdır. Bu konuda doğru zannedilen ancak yanlış kullanılan pek çok kelime bulunur. Bu sözcüklerden bir tanesi de "tramvay" kelimesidir. Tramvay yazımı konusundaki kafa karıştıran nokta harflerin sırasıdır. Tramvay, Fransızcadan dilimize geçen bir sözcüktür. TDK’ye göre tramvay kelimesi "şehirlerde yol üzerinde döşenmiş özel raylarda hareket eden yolcu taşıtı" anlamına gelir. Dilimize Fransızcadan geçen sözcüğün "travmay" biçiminde kullanımı yazım hatası olarak değerlendirilir. Çoğunlukla "travmay" şeklinde telaffuz edilen kelimenin doğru yazılışı "tramvay" biçiminde olmalıdır.
Türk dili coğrafya kaynaklı nedenlerden dolayı yabancı dillerle etkileşime girip birçok yeni kelime grubunu bünyesine katmıştır. Bu kelimeler zamanla Türkçeleşip yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Yabancı dillerden gelen ve ağız yapısının alışık olmadığı bu tür kelimelerin söyleniş biçiminden dolayı yazı dilinde de hata yapılır. Tramvay sözcüğü yazılırken çok fazla karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Halk arasında hatalı kullanımı yaygınlaşması bu tür kelimelerin sorgulanmasındaki en büyük nedenlerden biridir. Hatalı ifadelerin yarattığı bilgi kirliliğini önleyebilmek için tramvay kelimesinin doğru yazılışını bilmek gerekir. Buna göre tramvay doğru yazılışı "tramvay" biçiminde olmalıdır. Tramvay TDK tarafından incelenmiş, doğru ve yanlış kullanımları aşağıdaki gibidir: