VARŞOVA (İHA) - 3. Avrupa Konseyi Liderler Zirvesi'ne katılmak için Polonya'nın başkenti Varşova'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, zirvenin ilk gününde görüşülen konular ile Ermeni sorununu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) teröristbaşı Öcalan ile ilgili kararını değerlendirdi.
Başbakan Erdoğan, 1. ve 2. oturumlarda bütün devlet başkanları ve hükümet başkanlarının, dünyada terörün önlenmesine yönelik atılan adımları, dinler, kültürler arası diyalog ile hukukun üstünlüğü ve insan hakları konusunda neler yapılabileceğini masaya yatırdığını söyledi.
Erdoğan, toplumsal anlaşıların, uzlaşı ve hoşgörünün geliştirilmesine yönelik diyaloglarda sivil toplum örgütlerinin daha çok rol almasının, devlet başkanları tarafından gündeme getirildiğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, yarın yayınlanacak olan zirvenin bildirisinde, dünyada özellikle 11 Eylül'den sonra gelişmekte olan ve bazı ülkelerin ısrarla vurguladığı "İslam ile terörün bir arada anılması" endişelerine yer verilmesini ümit ettiklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, "İslam ve antisemitizme yönelik kararlar alınmasını bekliyoruz, Avrupa Konseyi'nde bunları önlemek ve ortadan kaldırmaya yönelik bir kararlılığın olacağını ümit ediyoruz. Yarınki bildiride de bunların yer almasını temenni ediyoruz" dedi.
Başbakan Erdoğan, sözde Ermeni soykırımı hakkındaki sorulara, hassasiyetin devam ettiğini, Türkiye'nin açık ve net bir şekilde ortaya koyduklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, "'Ermeni soykırımı' ifadesini kullanmak, yetkililerin kendilerini tatminidir, tribünlere oynamadır. Biz bütün arşivlerimizi açtık, herkes açsın, Ermenistan açsın, varsa üçüncü ülkeler de açsın. Tarihçiler, hukukçular ve arşiv uzmanları, herkes bu konuda çalışmalı. Bütün belgeler önümüze gelsin. Bu konuda değerlendirmelerimizi yapalım. Tarihimizle ilgili herhangi bir sorgulamaya ihtiyaç duyurulursa yaparız. Ama muhataplarımız da yapsın. Gelecek, kin ve nefret üzerine siyasetçilerin bina edeceği bir olgu değildir, barış içinde yapılması gerekir" şeklinde konuştu..
İlgili ilgisiz lobiler oluşturmak suretiyle, parlamentolardan sözde Ermeni soykırımı kararını çıkarmanın Türkiye'yi bağlamayacağını belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu tür iddiaları kabul etmeyeceğini ifade etti. Başbakan Erdoğan, "Biz, samimi olarak Koçaryan'a düşüncelerimizi bildirdik. Onlar da bu yönde bir cevap verdi. Böyle asılsız iddiaları gündemde tutmakla bir yere varamayız. Bunları gündemden düşürmek, Ermenistan için de iyi olacaktır. Bugün eğer diplomatik ilişkiler gelişmiyorsa, bunun sorumluları onlardır. Avrupa Konseyi'nin aldığı bir kararla, Ermenistan'ı bazı bölgelerde işgalci olarak görüyor. Ermenistan çekilmedi. Önce üzerine düşen edinimleri yerine getirsinler. Biz Türkiye olarak geçmişimizden endişe etmiyoruz. Samimi şekilde devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Belgeye dayanmayan kararlar almanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Erdoğan, "Tarihte soykırım yapmış ülkelere karşı biz de meclisten, bu tür soykırım kararlarını, bize karşı bu kararı almış ülkelere yönelik aldırırız. Dünyada herkes bunları biliyor. Bu kararları bize karşı alanlara duyururuz. Şu anda 15 ülke bize karşı böyle bir karar aldı. Onları masaya yatırırız" dedi.
Erdoğan, Başbakan olduktan sonra Ermenistan ile Türkiye arasında hava taşımacılığını başlattıklarını, Türkiye'de yaşayan Ermeni vatandaşların hiçbir sıkıntısının olmadığını, bu konuda hükümet olarak azami ölçüde çalıştıklarını dile getirdi. Başbakan, Van Gölü'ndeki Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesi'nin restorasyonuna başlandığını da sözlerine ekledi.
Başbakan Erdoğan, söz konusu iddiaları görüşmek için alt yapıyı oluşturmak gerektiğini, şu anda tasnifi yapılmış 1 milyona yakın belge olduğunu, askeri arşivlerin de açıldığını söyledi. Erdoğan, "Kendi arşivleri var mı? Varsa onlar da çıkarsınlar, üçüncü ülkelerde çıkarsın. Sadece 1915 deyip geçiştirmesinler. Göç esnasında ölenleri 'soykırım' deyip insanlığı aldatmasınlar. Onlardan kayıp olduysa, Türkler'den de kayıp var" dedi.
Başbakan Erdoğan, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan ile herhangi bir görüşme talepleri olmadığını, karşı taraftan da bu yönde bir talep gelmediğini söyledi.
Erdoğan, zirvede Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopoulos ile sadece el sıkıştıklarını, ancak Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile görüştüklerini ve dostluklarının sürdüğünü belirtti. Erdoğan, Yunanistan ve Türkiye'nin karşılıklı olarak iyi niyetlerini koruduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili ile de görüştüğünü, temaslarda ekonomik konular ile sözde Ermeni soykırımının görüşüldüğünü söyledi.
Erdoğan, AİHM'in teröristbaşı Abdullah Öcalan hakkında aldığı kararla ilgili olarak da, "Karar verildikten sonra, bakanlar bu konuda görüşmelerde bulunacak. Yargının tavrını göreceğiz, izlemekteyiz. Bu dosya öyle ya da böyle milletin vicdanında kapatılmış bir dosyadır" şeklinde konuştu.