Anayasa Mahkemesi, e-bilet uygulamasında insan hakları ihlali olduğu gerekçesiyle Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nin yaptığı başvuruyu esastan görüşme kararı aldı. Yüksek mahkeme talep doğrultusunda karar verirse e-biletin ticari uygulaması olan Passolig ortadan kalkacak.
Taraftar Hakları Dayanışma Derneği’nin Passolig’in iptali için açtığı davada tüketici mahkemesi 18 Kasım’da aldığı kararda ‘6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun’un bazı maddelerinde Anayasa, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı düzenlemeler bulunduğuna hükmederek iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını kararlaştırmıştı. Yüksek mahkeme de dün aldığı kararla, bu başvuruyu esastan inceleme kararı aldı.
Tüketici mahkemesi, e-bilet ilgili 5. maddenin 4. fıkrasındaki, ‘Spor müsabakası için bilet almak isteyenlere yönelik elektronik kart düzenlenmesi’ ile 11. fıkrasındaki ‘elektronik kart için alınacak kişisel bilgilerin federasyon bünyesinde oluşturulan merkezi veri tabanında tutulacağı’, ‘elektronik kart bilgilerinin kulüpler adına reklam ve pazarlamasında federasyonların yetkili olacağı’ ve ‘federasyonların buna ilişkin yetkilerini kısmen veya tamamen üçüncü kişilere devredebileceği’ hükümlerinin iptalini istiyor.
Anayasa Mahkemesi’nin nihai kararını 5-6 ay içinde vermesi bekleniyor. Yüksek mahkeme tüketici mahkemesinin talebi doğrultusunda karar verirse Passolig otomatikman yasal dayanağı kalmayacağı için iptal olacak. Bu durumda TFF’nin mahkeme kararlarını da gözeterek yeni bir e-bilet uygulamasına gitmesi gerekecek.
Öte yandan e-biletin iptali istemiyle açılan davanın görülmesine Ankara 16. Tüketici Mahkemesi’nde 30 Haziran 2015’te devam edilecek.