HABER

''Troya''yı 350 binden fazla kişi izledi

İstanbul (AA)- Genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın yaptığı ve bir yıl önce sahneye koyduğu "Troya" gösterisini, bugüne kadar 350 binden fazla kişi izledi.
Erdoğan, geçen yıl Nisan ayında sahneye konulan ve 120 dansçının 1,5 saat boyunca performans sergilediği yapımla ilgili teorik çalışmalara 1999 yılında, pratik çalışmalara ise 4 yıl önce başladıklarını belirtti.Gösterinin çok uzun ve titiz bir hazırlık döneminin ardından sahneye konulduğunu bildiren Erdoğan, "Müthiş bir ekip, çok kalabalık bir kadro. Alanında uluslararası deneyimi olan sanatçılar var. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en iyileriyle çalıştık" dedi.

"Troya"nın sahneye konulmasının teorik ve arkeolojik çalışmalar, dans ve sahneyle ilgili pratik çalışmalar, kostüm ve müzikle ilgili teknik çalışmalar ve seyirciye sunuş aşamalarından oluştuğunu anlatan Erdoğan, "Yapmak yetmez, seyircinin önünde sınamak gerekir. Türkiye seyircisinin önünde, gelen yabancı konukların önünde sınamak ve gidip o ülkede sınamak gerekir. Bunların tamamını evre evre yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Süreç bitmiş değil, bu böyle 20 yıl boyunca devam edecek. Anadolu Ateşi'nin 10. yılında bu söylediklerimi yine yapıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, gösteride yer alacak dansçıları nasıl seçtiklerini ise şöyle anlattı: "Biz dansçılarımızı 4 aşamalı sınavla alırız. Halk dansları, bale, modern dans ve müziğe, ritme olan yakınlıkları... Bir de tabii bedensel uygunluk önemli. Bu aşamalardaki sınavları geçen adaylar bir ay bizimle çalışır. Bu aşama da birlikte yaşama kültürüyle ilgilidir. Grupla birlikte hareket edip edemeyeceğiyle ilgili. Bu sınavları geçerlerse bizimle kalıyorlar."

-İstanbul 2010 için "İstanbul Dreams"-
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında sahnelenmek üzere "İstanbul Dreams" adlı bir gösteri üzerinde çalışan Mustafa Erdoğan, Türkiye'yi kaliteli bir yapımla tanıtacaklarını ifade etti.Erdoğan, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Bizim çok görkemli bir tarihimiz var, şahane bir ülkemiz var. Bir yeryüzü cennetinde yaşıyoruz. Kendi memleketinde, gelen konukları ağırlayan bir kalıcı tiyatro düşünüyoruz. 2010'da ve sonrasında İstanbul'a gelen herkes, İstanbul'u anlatan bu düşü yaşasınlar istiyoruz. Biraz batılıların gözüyle İstanbul, onların yanlış tanıdıkları bizim İstanbulumuz, yani gerçek İstanbul ve bir de düş İstanbul'u... Görkemli geçmişiyle, Bizansı ile Osmanlısı ile zengin 3 diniyle, farklı farklı ulusal renkleriyle, dünya kenti İstanbul'u anlatacağız."

İleride Çanakkale'de "Truva"da da alternatif bir dans akademisi kurmayı hedeflediğini belirten Erdoğan, Çanakkale Savaşı'ndan başlayıp günümüze kadar gelen "Türkiye müzikali" hayali için de çalışmalarını sürdürdüğünü ifadeetti.

En Çok Aranan Haberler