ANKARA(ANKA)- Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısı, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılımıyla yarın Brüksel'de yapılacak. DTP'yi kapatma davasının açılmasının hemen ardından gerçekleşecek toplantıda AB tarafının parti kapatma girişiminden duyulan "kaygı"yı dile getirmesi bekleniyor.
Türkiye'nin resmen AB adayı ilan edildiği 1999 Helsinki Zirvesi'nden bu yana her AB Dönem Başkanlığında bir kez düzenlenen Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-AB Troikası toplantısı, yarın Brüksel'de gerçekleşecek. Son Troyka toplantısı, geçen Haziran ayında Almanya Dönem Başkanlığı sırasında Ankara'da yapılmıştı.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın katılacağı toplantıda AB tarafına Dönem Başkanı Portekiz'in Dışişleri Bakanı Luis Amado başkanlık edecek. Toplantıya ayrıca sonraki Dönem Başkanı Slovenya ile AB Komisyonu ve AB Konseyi yetkilileri de katılacak. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in toplantıda bulunması bekleniyor.
-TOPLANTININ ZAMANLANMASI-
Bölgedeki güncel gelişmeler konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu Troyka toplantılarında, Türkiye'nin AB süreci üzerinde duruluyor.
Bu çerçeve, Brüksel'deki toplantının, PKK saldırılarının yoğunlaşması üzerine Türkiye'de "sınır ötesi operasyonu" tezkeresinin onaylanması, Iraklı Kürt yönetimi ile yaşanan gerilimler ve DTP'yı kapatma davasının açılması gibi gelişmelerin ardından gerçekleşeceğine dikkat çekiliyor.
Ali Babacan'ın Türkiye'nin PKK saldırıları, tezkere onaylanması ve Beyaz Sarayı'daki görüşmelere değinmesi, bu arada, Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlığını ve "diplomasi çabalarına verilen ağırlığı" vurgulaması bekleniyor.
AB tarafının da, PKK'yı kınarken, büyük çaptaki sınır ötesi operasyonundan sakınmasını isteyeceği belirtiliyor. AB'nın ayrıca, DTP'yi kapatma davasının açılmasından duyulan "kaygı"yı dile getireceği ifade ediliyor.
DTP'yi kapatma davası, Ankara'daki AB diplomatik çevrelerince de "olumsuz" karşılandı. Ankara'daki AB diplomatları, DTP'den PKK ile arasında mesafe koymasını talep etmekle birlikte demokratik seçimlere katılan siyasi partilerin kapatılmasının, AB ilkelerine ters düştüğünü söylüyorlar.
-REFORM TALEPLERİ-
Brüksel'deki görüşmelerde AB tarafı, bir kez daha TCK'nın tartışmalı 301. maddesinin "gecikmeden" kaldırılması veya değiştirilmesi ile Vakıflar Yasası gibi reformların süratle gerçekleşmesini isteyecek.
Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yapmayı planladığı reformlara değinilecek toplantıda Babacan, Ankara'nın, 6 Kasım'da yayınlanan İlerleme Raporu ile Genişleme Stratejisi Belgesi'ne ilişkin düşüncelerini aktarırken Türkiye'nin bu belgelerin mutabık olmadığı unsurlarına da dikkat çekmesi bekleniyor. (ANKA)