HABER

TRT 30 farklı dilde yayına başladı

TRT 30 farklı dilde yayına başladı

ANKARA (ANKA) - TRT'nin, 30 farklı dilde hazırlanan web yayınlarının açılışı Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile çok sayıda büyükelçi katılımıyla yapıldı.

TRT'de düzenlenen açılış töreninde konuşan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, 30 dilde web yayının önemli bir adım olduğunu söyledi. Türkiye olarak buna ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Bakan Aydın, "Günümüz doğru bilgiyle yol almaya çalışma günü. Bazen bilgiye rağmen doğru yolda yürümek kolay olmuyor" dedi. Bakan Aydın, AB için hükümet olarak seferberlik ilan ettiklerini belirterek şunları söyledi:

"Gece gündüz çalıştık. Görevlilerden biri de bendim. 3.5 yıl içinde 150-160 yere seyahat ettim. Ancak bu gezilerde bir şey beni hayrete düşürdü ve endişeye sevk etti. Türkiye'nin ne kadar az tanındığını gördüm. Türkiye en fazla gidip gelinen ülkelerin başında geliyor. Bilinmeme durumu bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor; ancak daha da kötüsü yanlış tanınmış olmak. Ve Türkiye yanlış tanınan ülkelerin başında geliyor. 'Arapça ile Türkçe'nin ne farkı var' diyenlere çok rastladım. Bu nedenle çağdaş Türkiye'yi tanıtmak ve bunu dünyaya duyurmak öncelikle bizim görevimiz. 30 dilde Web yayını da bunu yapabilecek önemli bir adımdır. Bu yapılmak zorunda. Ayrıca sanal dünyada görünmeden iletişim kuruyorsunuz. Görünmediğiniz yerde ise daha fazla sorumluluk oluşur. İnternette gerçekleşen buluşmalar, yüz yüze buluşmalar olmadığı için belli bir takım ahlaki sorunları da beraberinde getirir. O nedenle bu sorumluluğu da taşımamız gerekiyor. Öte yandan içerik de oldukça önemli. Bu nedenle içerik hazırlanırken bilimsel ve rasyonel bir sıralamaya gidilmeli. Ümit ediyorum ki sadece dünyada olup bitenleri izlemekle kalmayacak, dünyaya da bir şeyler katacağız. Öncelikle ülkemizi, bölgemizi onlara kendi dilerlinde anlatarak bir şeyler katmış olacağız."

-"TÜRKİYE'DE İLETİŞİMDE PATİKA YOLLAR VARDI, ŞİMDİ OTOYOLLAR VAR"-

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, günümüzde iletişim ve yayıncılığın iç içe olduğunu söyleyerek, "Artık zaman ve mekandan bağımsız olarak programları izlemek için iş gücü bırakmak gerekmiyor. İstediğimiz zaman izleyebiliyoruz" dedi. Teknoloji ve internet alt yapısının gün geçtikçe hızla geliştiğini ifade eden Bakan Yıldırım, "5 yıl önce Türkiye'de iletişimde patika yolar vardı. Şimdi otoyollar var. Neden otoyollar çoğaldı; çünkü araçlar arttı. Yani hizmet çoğaldı" diye konuştu. Ulaştırma Bakanı Yıldırım şunları söyledi:

"Tabi bunları da yeterli görmüyoruz. Şimdi yerdeki otobanlara hava otobanlarını da ekliyoruz. İletişim otobanı geliyor. Tüm dünya insanları sınır, saat farkı tanımaksızın görüşme, tanışma, bilgi alma ve kültürel etkileşimi sağlamış olacak. TRT, 5 kıtada konuşulan 30 dilde yayına başlıyor. Bu bir internet sitesinin çok ötesinde. 5 kıtada, 30 dilde, 24 saatte yayın yaparak insanları birbirleriyle buluşturan çok önemli bir hizmeti veriyor. Türkiye'nin sesini 30 farklı dilde, 5 kıtadaki insanlara ulaştırması gurur verici. TRT'nin yaptığı açılım ve hizmetler heyecan ve şaşkınlıkla izleniyor. Örneğin TRT çocuk çok büyük bir hizmet. Ancak ben şikayetçiyim. Çünkü torunum benimle daha az ilgileniyor. Ayrıca teknolojideki bu tip yenilikler bizi daha dikkatli ve şeffaf olmaya yöneltiyor. Artık siyaset de, ticaret de, yöneticilik de zorlaştı. Öyle aklımıza her estiği gibi çıkıp konuşamıyoruz. Rakamlardan söz ederken daha dikkatli olmalıyız. Çünkü internet hiçbir bilgi açığına izin vermiyor."

-TRT FARKLI DİLDE YAYINDA DÜNYANIN 5. BÜYÜK MEDYA KURULUŞU-

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, düne kadar sadece tek bir dilden yayın yapan TRT'nin bugünden itibaren 30 dilde yayın yapmasının büyük mutluluk verici olduğunu söyledi. Şahin, "30 farklı dilde hazırladığımız web yayınları ne bir web sayfası, ne bir radyo ne de bir televizyon. Aslında hepsinin karışımı" dedi. "TRT Dünyanın en büyük yayın kuruluşlarından biri olacaktır" vizyonuyla çalışmalarına başladıklarını kaydeden Şahin, "Deneme yayınları bile hemen herkes tarafından büyük takdir topladı. Deneme yayınlarımızı günde 500 binin üzerinde ziyaretçi takip ediyor" diye konuştu. Şahin şunları söyledi:

"50 ülkenin kullandığı 30 farklı dilde hazırlanan web yayınlarını bugün itibariyle başlatıyoruz. Ve daha ilk günümüzde farklı dillerde yayın yapmada dünyanın 5. büyük medya kuruluşu oluyoruz. Voice Of America 47 farklı dilde; Çin'in China Radio'su 45 dilde; Voice Of Russia 33 dilde; BBC World Service ise 32 farklı dilde yayın yapıyor. Trt.net.tr'de bugün itibariyle; Türkçe, Almanca, Arapça, Arnavutça, Azerbaycan Türkçesi, Boşnakça, Bulgarca Çince, Darice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hırvatça, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Kazakça, Kırgızca, Macarca, Makedonca, Özbekçe, Peştuca, Romence, Rusça, Sırpça, Tatarca, Türkmence, Urduca, Yunanca ve Uygurca olmak üzere toplam 30 dilde, bütün dünyaya bilgi ve haber sunacağız. TRT Genel Müdürü Şahin'in verdiği bilgiye göre, "Farklılıklarımız, zenginliklerimizdir", sloganıyla yayın yapacak olan web sitelerimizin içeriği şöyle:

Öncelikle yayın yapılan ülkenin yerel gündemi hazırlanacak sonra dünya gündemi ve Türkiye ile ilgili haberler olacak. TRT, Türkiye'nin Sesi Radyosu ile bugün 50 ülkeye ulaşıyor ve bu ülkelerde Türkiye'yi tanıtıyor. Türkiye'nin Sesi Radyosu'nun 70 yıllık birikimi, internet üzerinde geliştirildi. İnternet yayınları görüntülü ve sesli yayınlar da olacak. 30 farklı dilde internet yayını aynı zamanda 30 farklı dilde radyo yayınını da barındırıyor. TRT Genel Müdürü Şahin, radyo yayınlarıyla ilgili olarak da şöyle konuştu:

Radyo ile başlattığımız, internet ile devam ettirdiğimiz çok dilli uluslar arası yayın anlayışımızı, 2009'dan itibaren televizyon yayınlarımızla desteklemeye başlayacağız. 2009 yılı TRT'nin dünyaya açıldığı yıl olacak. Kürtçe ile başladığımız çok dilli televizyon yayıncılığına Arapça, İngilizce, Farsça gibi dillerle devam edeceğiz. TRT olarak başta Türk Milleti ardından tüm dünyanın hizmetinde olacağız."

En Çok Aranan Haberler