YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TRT Anadolu'da Tokat konuşuldu

TRT Anadolu’da Yerel Gündeme konuk olan TGC Başkanı Özdilek,“ Milletvekilimiz Zeyid Aslan, Tokat’ın Ağabeyi olacak” dedi.

TRT Anadolu'da Tokat konuşuldu

TRT Anadolu Televizyonunda Çetin Altan’ın hazırlayıp sunduğu “Yerel Gündem” programında Tokat konuşuldu.

Yerel Gündem Programının Sunucusu Çetin Altan’ın, “Tokatta yerel basının durumu nedir?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Tokat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Özdilek, “Tokat merkezde 9 gazete toplamda 11ilçemizle birlikte 32 gazete bulunmakta. Bunların16 tanesi günlük bulunmakta ve 4 tane yerel televizyonumuz var. Biz bu süreçte iyi bir durumda olduğumuzu düşünüyoruz ama bir eksiğimiz var. Onu da inşallah Kanal 60 Televizyonu Genel Müdürü Hüseyin Kömür tamamlar. Uydu yayınımız yok Tokat’ta, dergilerimiz var. Tokat’ta basın canlı durumda ama genel gazetelerin yaşadığı sıkıntıları bizlerde yaşıyoruz. Çok renklilik güzel bir şey ama çok renklilikte hem olaylara hâkim olamama gibi hem de bu işin ekonomisinden dağılmasında, kalifiyelik noktasında ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Bu Anadolu’nun gerçek sorunu, çünkü biz Tokat Gazeteciler Cemiyeti olarak Türkiye Gazeteciler Federasyonunda üyesiyiz. Sık sık bir araya geldiğimiz zaman sıkıntılarımızın hep aynı noktada olduğunun farkındayız. Bunlarla ilgili olarak da son derece ciddi çalışmalarımız oluyor. Bu dönemde hükümet politikası var. Ne deniliyor, küçük parçalar halinde olmaktansa birleşerek daha büyük kuruluşlar haline gelin. Bizim de Anadolu’da yapmamız gereken kısımlar bunlar. Ama bunu bir türlü başaramıyoruz. Bunu başardığımız zaman Anadolu’da çılgın projeyi biz başlatmış olacağız. Biz gazeteler bunu yaptığımız zaman İstanbul’da ki boğazın çılgın projesi değil Anadolu’nun çılgın projesi gazetecilerle başlayan bir birliktelik beraber hareket edebilme noktasıdır” dedi.

Çetin Altan’ın, “Son dönemde Tokat”ta neler değişti?” şeklindeki sorusuna ise Kemal Özdilek, “iktidarın ciddi bir derecede katkı sağladığını Tokat Halkı olarak göremedik. Anadolu’da ciddi derecede bu dönemde eksiklikler var. Siyasilere sorduğumuz zaman birinci dönemin çok hızlı gittiğini bu aranın çok hızlı kapatıldığını ikinci dönemde bir takım olayların çok daha dikkate alınmadığını ifade ettiler. Anadolu’yu rahatsız eden projelerden bir tanesi çılgın projeydi. Çılgın proje Anadolu’da tutmadı. Bu projeyle birlikte sanki Anadolu’nun iktidar tarafından çok dikkate alınmıyormuş gibi bir his oluşturdu bu projeyle çünkü Anadolu’nun beklentileri çok daha yüksek” diye konuştu.

Sunucu Çetin Altan’ın, “9yılı değerlendirecek olursak TOKİ’nin de yapmış olduğu konutlarla Tokat’ta yaşam kalitesi değişti mi?” sorusunu cevaplayan Kanal 60 Televizyonu Genel Müdürü Hüseyin Kömür, şu şekilde cevap verdi: “Tokat’ta kentsel dönüşüm projeleri uygulanmadı. Tokat’ımızda Osmanlı ve Selçuklu döneminden çok büyük tarihi eserlerimiz var. İktidarın en büyük kazandırdıkları bu eserleri gün yüzüne çıkarması. Bu turizmin gelişmesi yönünde artı puan kazandıracaktır.

Tarımsal anlamada bakıldığı zaman tarımsal kaynaklarımız bizim çok ama tarımsal kazançlarımız her geçen gün küçülüyor. Tarımsal gider ise her geçen gün artıyor. Bundan dolayı sıkıntılıyız. Ama buna nazaran bizim Gazi Osman Paşa Üniversitemiz şuanda öğrenci bakımından 20 bini geçti. Üniversite bir harman Türkiye’nin her tarafından geliyor. Şehrin bakış açısını değiştirdi. Kültür, sanat, şiir dinletileri istiyor. Bunları yapıyoruz. Toplum yaşam kalitesinin üstünü istiyor. Bunu değiştirecek olan kimler yerel yöneticiler, siyasetçiler bürokratlar, bu bürokratların bu vizyonu var mı diye soracak olursanız Tokat’a yönelik projelerde biz sınıfta kaldık. Biz bunları dile getirdiğimiz zaman diyorlar ki Tokat bunu istemiyor. Bunu yaptığımız zaman kim izleyecek kim gelecek. Tarımla uğraşıyoruz tarım Tokatta 6 ay yapılıyor Altı ay yapılmıyor kahvehanelerimiz tıka basa dolduruluyor. Bu kahvene deki insanlara Avrupa Birliği projelerle belirli desteklerle hobi faaliyetleri geliştirilebilir. TOKİ dedik. TOKİ Tokat’ın dışına yapıldı. Yaşam kalitesine göre şehir merkezimiz güzel artı değerler yapıldı. Köylerimiz çamurdan kurtuldu, köylerimize içme suyu gitti.”

Son olarak program sunucusu Çetin Altan’ın, “Göçlerin önlenmesi için neler yapılması gerekiyor?” şeklindeki soruyu cevaplayan Kemal Özdilek, “Tokat ta göç sorunu 2000 yılında yapılan nüfus sayımından sonra 2007 yılından sonra adrese dayalı nüfus sistemine geçmesinden sonra 200 bin bir rakamla eksilme söz konusu. 2007, 2008, 2009 ve2010 yılında yapılan adresi dayalı nüfus sistemine göre 2000 ile 3000 arasında. Muhakkak Tokat’ta bir göç yaşandı. Bu Anadolu’nun birçok noktasında yaşandı. Çünkü köylerimiz gerçekten boş. Tarımsal ürünler tam bir katkı sağlamayınca insanlar doymuyor. Onlarda büyük şehirlere göç ediyor” şeklinde cevap verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler