ANKARA (ANKA) - Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevlendirilen tek yayın kuruluşu olan TRT, yarın yayıncılıkta 40. yaşını kutluyacak. 31 Ocak 1968'de Ankara'da deneme mahiyetinde ilk televizyon yayınını yapan TRT Türkiye'nin 40 televizyon yayıncılığına da damgasını vurdu.
40. yılını mütevazı bir törenle kutlayacak olan TRT, 40. yıl nedeniyle özel programlar yayınlayacak. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT'nin 40. yılında TRT'nin bundan sonra gerçekleştireceği önemli projeleri kamuoyu ile paylaşacak. Şahin'in açıklayacağı projeler arasında önemli programların yanı sıra, ilk kez gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı sohbet toplantısında dile getirdiği başta Irak, İran olmak üzere Ortadoğu ve Körfez ülkelerine Arapça, Farsça ve Kürtçe yayın yapacak bir televizyon kanalının kurulması da bulunuyor.
-1964 DE BAŞLAYAN MARATON-
Bir çok ünlü ismin emek verdiği ve yetiştiği TRT, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Yasası ile 1964 yılında özerk kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla kuruldu. İlk genel müdürü Adnan Öztrak oldu.
İlk programlı radyo yayınına 1965 yılında geçildi ve bütün radyolar haber saatlerinde Ankara Radyosu'na bağlandılar. 1966 yılında TRT kapalı devre televizyon eğitimi yayınları başladı. Spor haberleri ilk kez 1967 yılında haber bülteni ile birlikte verildi. Erzurum ve İzmir radyoları yine bu yıl içerisinde yayın hayatlarına başladılar. Televizyon yayınına yönelik çalışmalara hız verildi.
-İLK DENEME YAYINININ ÜZERİNDEN 40 YIL GEÇTİ-
31 Ocak 1968'de deneme mahiyetinde ilk televizyon yayınını Ankara'da yaptı. Televizyon yayınlarında ilerlemeye devam eden TRT, ilk canlı spor yayını, 1971 yılında İzmir'de oynanan Karşıyaka Spor Kulübü ile İstanbulspor arasında oynanan futbol maçını naklen vererek gerçekleştirdi.
1972 yılında televizyonda ilk kez "Bedava Dünya Gezisi" adlı yabancı dizi Türkçe seslendirildi. Reklam yayınlarına başlandı. Münih 1972 Olimpiyat Oyunları'nı vererek ilk dış naklen yayını gerçekleştirdi. Yine bu yıl anayasa değişikliği sırasında TRT'nin özerkliği kaldırıldı ve kurum, "tarafsız" bir kamu iktisadi kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.
-İLK RENKLİ YAYIN 1976'DA YAPILDI-
Televizyon yayınları 1974 yılında 7 güne çıkarıldı. Türkiye Radyoları "TRT 1" radyoları adı altında 24 saat kesintisiz ortak yayına başladı. 1975 yılında TRT'nin ilk kez katıldığı 20'nci Eurovision Şarkı Yarışması, Stokholm'den naklen verildi. İlk renkli televizyon yayını 1976'da gerçekleşti.
1984 yılında TRT tümüyle renkli yayına geçti. Yine aynı yıl radyolar da stereo yayına başladı. 1986'da ikinici televizyon kanalı TV-2 yayına başladı. 1989 Yılında TRT-3 TRT-GAP yayına geçti. 1990 yılında "Telegün" ismi ile teleteks yayınları devreye girdi. Aynı yıl TRT-4 Yayına geçti. 1992 Yılnda TRT-INT-AVRASYA yayına başladı. 2001 Yılında TRT bugün kullandıgı logoyu kullanmaya başladı. TRT-INT ve AVRASYA birbirinden ayrılarak yayın alanında TRT-INT ve TRT-TÜRK adıyla yayına başladılar. 2 Subat 2006 tarihinde ise sayısal yayıncılığın test yayınına geçildi.
-7 TV, 6 RADYO KANALI-
Kurum; TRT1, TRT2, TRT3, TRT4, TRT-INT, TRT-TÜRK, TRT-GAP olmak üzere 7 televizyon kanalı ile Radyo 1, Radyo 3, Radyo 4, TRT FM ve Yurdışına 27 ayrı dilde yayın yapan Türkiye'nin Sesi Radyosu ve bu radyoya bağlı Turizm Radyosu yoluyla, 6 ayrı radyo kanalından yayın yapıyor.
Merkezi Ankara'da bulunan kurumun, İstanbul, İzmir, Trabzon, Diyarbakır, Antalya, Çukurova, Diyarbakır, Erzurum illerindeki bölge müdürlükleri yoluyla hizmetlerini sürdürüyor.
-15 GENEL MÜDÜR GÖREV YAPTI
40 yıldır yayında olan TRT'de şimdiye kadar 15 Genel Müdür görev yaptı. Genel Müdürler şunlar:
Adnan Öztrak, Musa Öğün, İsmail Cem, Nevzat Yalçıntaş, Şaban Karataş, Cengiz Taşer, Doğan Kasaroğlu, Macit Akman, Tunca Toskay, Cem Duna, Kerim Aydın Erdem,
Tayfun Akgüner, Yücel Yener, Şenol Demiröz ve halen görevde olan İbrahim Şahin.