TRT Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel’le yapılacak röportajdan bilinçli olarak vazgeçildiği yönündeki haberler yalanlandı. Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel’e röportaj teklifi yapıldığı ancak kendisi telefonlara çıkmayıp asistanı aracılığıyla randevu verdiği belirtilen açıklamada, “TRT program yapımcıları ısrarla kendilerinin haber değil program yaptıklarını ve bu programında bir formatı olduğunu söyleseler de, Ali Tezel’le ancak çekim anında görüşebilmişlerdir. Kendisine programın formatı anlatılmış ve bu programın kamu yayın ilkelerine göre yapıldığını ve yoruma yer verilmediği belirtilmiştir. Ali Tezel ise bu formattın kendisi için uygun olmadığını ve istediği gibi yorum yapmak, konuşmak istemiştir. Program yapımcıları ise kendisine teşekkür ederek; yayın formatında bu tür kişisel yorumların uygun olmayacağını belirterek çekimden vazgeçilmiştir” denildi.
TRT’nin yayına çıkardığı hiçbir yorumcuya, ilkeleri dışında yayın yaptıramayacağı vurgulanan açıklamada, “TRT, bazı basın yayın organlarının iddia ettiği gibi yanlı program için değil; tarafız yayın için çekimden vazgeçmiştir. TRT ekranları, hiç kimsenin şahsi duygularına alet olamayacak kadar korunaklı yapılardır” denildi.
-ZEYNEP MANSUR “TAVSİYEYE” UYMAYINCA YAYINA ÇIKARILMADI
TRT’den yapılan açıklamada, şarkıcı Zeynep Mansur’a kıyafeti nedeniyle sansür uygulandığı iddialarına da yanıt verildi. Zeynep Mansur’un TRT’de yayınlan Çeyiz Şov isimli programa davet edilirken; bu programın Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerindeki çeyiz kültürünü anlatan bir aile programı olduğu belirtildiği ve kendisinin daha çok geleneksel tarzda giyinmesinin tavsiye edildiği ifade edilen açıklamada, “Programın dekoru, yarışmacıları, arşiv görüntüleri tamamen geleneksel çeyiz kültürümüz üzerine inşa edilmişken; Zeynep Mansur ısrarla, yayın formatına uymayan kıyafet giymek istemiştir. Program yapımcıları da, karşılaştıkları ısrar karşısında Zeynep Mansur’u yayına çıkartmamışlardır. Zeynep Mansur, Çeyiz Sov’da giymek istediği kıyafeti TRT’nin diğer yayınlarında kullanabilir ve geçmişte de kullanmıştır. Dış yapım olan bir programın yayın bütünlüğü için yaptığı tercihten art niyetli ‘sansür yorumları’ yapılmamalıdır” denildi.
TRT’de yasak olan tek şeyin “yasak” sözcüğü olduğu belirtilen açıklamada, “TRT yasaklarla değil; hukukla, ilkelerle yönetilmektedir. TRT’ye “sansürcü” diyenler her şeyden önce 13 TRT kanalının birini birkaç dakika izlemelidirler” denildi.(ANKA)