Siyah elmas ismiyle bilinen trüf mantarı son zamanların internette en çok aratılan besini oldu. Trüf mantarı fiyatı pahalı olması nedeniyle de günden güne ünlenmeye başladı. İşte trüf mantarı hakkında bilgiler.
Trüf, meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Trüf mantarı sert bir yapıya sahiptir. Yuvarlak fakat biçimsiz bir görüntüye sahiptir, taşı andırır.
Trüf mantarı dünya mutfağında geniş bir yere sahiptir. İtalya, Fransa, İspanya, Hırvatistan gibi Avrupa ülkelerinde üretilir ve sıklıkla tüketilir. Özellikle Fransa'da yaygındır. Trüf mantarı üzerinden geçimin sağlayan binlerce kişi bulunur.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine – yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır.
Lif ve protein deposudur. Bu sayede tokluk hissi kazandırır ve fazla yemek tüketiminin önüne geçer.
En yaygın bilinen faydası afrodizyak etkisi oluşudur.
Besin değerleri oldukça güçlüdür.
Etten daha fazla protein oranına sahiptir.
Yüksek kolesterol için etkilidir çünkü düşük miktarda doymamış yağ asidi içerir.
Trüf mantarı yoğun bir aromaya sahiptir. Trüf mantarını taze tüketmek oldukça önemlidir. Bunun için satın aldıktan 5 gün içinde tüketilmesi gerekmektedir. Trüf mantarına saklama aşamasında kesinlikle su değmemelidir.
Trüf mantarı ve trüf mantarı yağı bazı yemeklere inanılmaz güzel aroma katar. Trüf mantarı omletin üzerine rendelenerek kullanılabilir, yağını salatalara ve sebzelere ilave edilebilir. Trüf mantarı füme olarak da tüketilebilir.
Trüf mantarının kilosu yaklaşık olarak 2 bin Euro'dur.