HABER

Trump ABD'nin kapılarını mültecilere resmen kapattı

Trump, mültecilerin ülkeye kabulünü 120 gün askıya aldı, Suriyeli sığınmacıların kabulünü süresiz olarak durdurdu ve diğer bazı Müslüman ülkelerden sığınmacıların girişini de geçici olarak yasakladı.

Trump ABD'nin kapılarını mültecilere resmen kapattı

Amaçlarının 'radikal İslamcı teröristleri' uzak tutmak olduğunu söyleyen Trump, Hristiyan sığınmacılara öncelik verileceğinin de altını çizdi.

Savunma Bakanlığı'nı (Pentagon) dün ilk kez ziyaret eden ABD Başkanı Donald Trump, 'Kuduz köpek' lakaplı emekli orgeneral James Mattis'in yemin töreninin ardından önceki gün taslak halleri basında geniş yer bulan başkanlık kararnamelerini resmiyete döktü.

'YENİ İNCELEME ÖNLEMLERİ GETİRİYORUZ, ONLARI BURADA İSTEMİYORUZ'

Önce Mattis'in yemin töreninde açıklamalarda bulunan Trump, seçim kampanyası süresince de yinelediği gibi ABD'nin sığınmacı ve mülteci politikasında büyük bir değişikliğe gideceğinin bir kez daha işaretlerini verdi. "Radikal İslamcı teröristleri Amerika Birleşik Devletleri'nden uzak tutmak için yeni inceleme önlemleri (vetting measures) getiriyoruz" diyen Trump, "Onları burada istemiyoruz. Erkek ve kadınlarımızın denizaşırı ülkelerde mücadele ettiği tehlikeleri ülkemize kabul etmediğimizden emin olmak istiyoruz. Yalnızca ülkemizi destekleyecek olanlara hoş geldin demek istiyoruz" vurgusu yaptı.

​SIĞINMACI KABUL PROGRAMI'NDA VE YILLIK KABUL EDİLECEK MÜLTECİ SAYISINDA DEĞİŞİKLİK

Nitekim Trump bu açıklamalarının ardından Kahramanlar Holü (Hall of Heroes) olarak bilinen salonda, biri ordunun yeniden yapılandırılması, diğeri de sığınmacı ve mültecilerle ilgili olmak üzere 2 başkanlık kararnamesi imzaladı. Beyaz Saray'ın imzalardan 2 saat sonra paylaştığı ve 'Ulusun Yabancı Teröristlerin Birleşik Devletler'e Girişinden Korunması' başlıklı kararnamenin ana maddeleri şöyle:

Suriye vatandaşlarının sığınmacı olarak ABD'ye girişi, ABD çıkarlarına zarar vermektedir. Bu nedenle ABD Sığınmacı Kabul Programı'nda (USRAP) yeterli değişiklikler yapıldığından emin olunana dek Suriyeli sığınmacıların ülkeye girmesi durdurulmuştur.

Terörle bağlantılı bazı Müslüman ülkelerden sığınmacı kabülü de 90 günlüğüne askıya alınmıştır. (Taslak metinlerde bu ülkelerin Irak, Suriye, İran, Sudan, Libya, Somali ve Yemen olduğu öne sürülmüştü.)

Tüm mültecilerin ABD'ye girişi 120 gün boyunca askıya alınmıştır. Yetkililerden, mültecilik için onay almış olanların da ABD'nin güvenlik ve refahına tehlike teşkil etmediklerinden emin olmak için ilave taramadan geçirilmesi istenmektedir.

2017 mali yılında 50 binden fazla mültecinin ülkeye kabul edilmesi, ABD çıkarlarına zarar vermektedir. (Geçen yıl bu sayı 117 bindi.)

Bu kararnamenin ardından şu anda vize işlemleri devam eden ya da ABD'ye girmek üzere olan Suriyeli sığınmacıların durumu merak konusu oldu.

TRUMP: SURİYE'DE HRİSTİYANSANIZ…

Bu arada Trump, Christian Broadcasting Network (CBN) kanalına dün verdiği mülakatta mültecilerle ilgili bir soruyu yanıtlarken, 'Ortadoğu'dan gelecek Hristiyan sığınmacılara öncelik vereceğini' ifade etti.

"Suriye’de bir Hristiyansanız ABD’ye girmenizin imkansız ya da çok çok zor olduğunu biliyor musunuz” diyen Trump, Müslümanların ise bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını savundu.

​SURİYE'DE 'GÜVENLİ BÖLGE' OLUŞTURULUYOR MU?

Öte yandan söz konusu kararnamede, daha önce kamuoyuna yansıyan taslak kararnamede yer alan 'Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması' maddesi bulunmuyor. ABD basınında yer alan ve açık kaynaklarda görülebilen imzasız başkanlık kararname taslağında, "Suriye'de güvenli bölgeler oluşturulması" maddesi yer almış, ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın, Suriye'de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için 3 ay içinde taslak bir plan çıkarması öngörülmüştü.

Beyaz Saray'daki koltuğuna oturduktan sonraki ilk televizyon mülakatını önceki gün ABC kanalına veren Trump, "Suriye'de halk için kesinlikle güvenli bölgeler oluşturacağım. Bence Avrupa, milyonlarca insanın Almanya ve diğer ülkelere alınmasına izin vermekle büyük bir hata yaptı" ifadelerini kullanmıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler