HABER

Trump'ın İklim Anlaşması kararına Obama'dan sert tepki

ABD Başkanı Donald Trump'ın, 2015 tarihli Paris İklim Değişikliği Anlaşması'ndan çekilme kararı alması üzere dünya çapında çok sayıda siyasetçi, bilim insanı ve yenilebilir enerji kaynaklarından sorumlu yetkiliden tepki geldi. Eski ABD Başkanı Obama, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesiyle ilgili, “Trump yönetimi geleceği reddeden bir avuç topluluğa katıldı” dedi.

Trump'ın İklim Anlaşması kararına Obama'dan sert tepki

ABD Başkanı Trump, Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildiğini ve bu kararını Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne hemen ileteceğini duyurdu. Ancak, anlaşmanın yasal hükümlerine göre, Genel Sekreter bu bildirimi en erken 4 Kasım 2019 tarihinde kabul edebilir. Bu da, ABD’nin ancak resmi olarak anlaşmadan 4 Kasım 2020’de çekileceği anlamına geliyor.

"TRUMP YÖNETİMİ GELECEĞİ REDDEDEN BİR AVUÇ TOPLULUĞA KATILDI"

Eski ABD Başkanı Barack Obama, ABD Başkanı Donald Trump’ın İklim Anlaşması'ndan çekilmesi üzerine hayal kırıklığına uğradığını ifade ederek, “Trump yönetimi geleceği reddeden bir avuç topluluğa katıldı. Amerika Birleşik Devletleri paketin ön tarafında olmalıdır. Ben eminim ki eyaletlerimiz, şehirlerimiz ve işletmelerimiz yükselecek ve gelecek kuşaklar için elimizdeki tek gezegenin korunmasına yardımcı olacaklar” dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN DE ÇEKİLEMEZSİNİZ SAYIN TRUMP"

Avrupa Parlamentosu'nun eski Başkanı Martin Schulz, Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çıkma kararını açıklamasıyla ilgili olarak, sosyal medya hesabından "İklim anlaşmasından çekildiğiniz gibi iklim değişikliğinden de çekilemezsiniz Sayın Trump. Gerçeklik sizin geçiştirdiğiniz başka bir siyasetçi değil" açıklamasından bulundu.

"2020’YE KADAR EMİSYON GRAFİĞİ DÜŞÜŞE GEÇİRİLMELİ"

“Mission 2020” Lideri, eski Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) İdari Sekreteri Christiana Figueres, ABD'nin kararıyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Amerika Birleşik Devletleri’nin Paris Anlaşması’ndan çıkma kararı Kasım ayından bu yana bu konuda yapılan tüm spekülasyonları sonlandırdı ve artık tüm Tarafların, bugünden başlayarak 2020 yılına kadar müzakeresi yapılması gereken düzenleme üzerindeki çalışmalarını engelsiz bir şekilde devam etmelerini sağlıyor. Politikaların duraklattığın daha fazla piyasa güçleri tarafından harekete geçirilen reel ekonomi hem ABD’de hem de uluslararası alanda karbonsuzlaştırma trendine devam etmelidir ve edecektir. Ülkeler, şehirler, şirketler, yatırımcılar yıllardır bu yönde hareket etmekteler ve yenilenebilirlerin düşen fiyatlarına karşın fosil yakıtlardan kaynaklanan sağlık etkilerinin yüksek maliyetleri bu değişimin devam edeceğinin teminatıdır. Esasında, 2020’ye kadar emisyon grafiğini düşüşe geçirmek için iki misli çaba göstermemiz gereken tam da bu dört yıllık ABD yönetimi dönemidir.”

"TARİHİ BİR HATA"

Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Alman Milletvekili; Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Üyesi Jo Leinen ise şu ifadeleri kullandı:

“Trump tarihi bir hata yapmak üzere. Uluslararası iklim hareketini desteklemeye karşı direnmesi bir sorumsuzluktur. Trump gezegenimizin geleceğini ve milyonlarca insanın kaderini riske atıyor. Trump’ın politikası bencil ve dar görüşlü. Avrupa’nın cevabı çok açık ve net olmalıdır: Paris Anlaşması’ndan geri dönülemez ve bağlayıcı taahhütlerden vazgeçip çıkmak kabul edilebilir değildir.

Şimdi küresel toplum birlikte durmalı ve Paris Anlaşması’na bağlılığı konusunda hiçbir tereddüte mahal vermemelidir. Avrupa Birliği ve Çin iklim eylemi konusunda liderliği üstlenmeli ve diğer ülkelerin katılımını sağlamalıdır.

Zirve Trump’ın karşısında durmamız ve böylesi bir politikayla ABD’yi soyutladığını göstermemiz için bizlere bir fırsat sağlayacaktır. ABD hükümetinin tam tersine, Avrupa ve Çin düşük emisyonlu bir ekonominin istihdam ve kalkınma açısından yarattığı potansiyelleri anladılar.”

"G7 ZİRVESİNDE TRUMP’IN NE KADAR YALNIZ OLDUĞU GÖRÜLDÜ"

Avrupa Parlamentosu, Hollanda Milletvekili; Çevre, Kamu Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi Üyesi Bas Eickhout şöyle konuştu:

“Trump’ın iklim değişikliğiyle mücadele etme yolunda önümüzdeki en önemli küresel görevlerden birinden çıkma kararı almış olması şaşırtıcı. Trump’ın bu eylemi hem ekonomik hem de çevresel açından geriye atılmış bir adımdır. Son G7 zirvesinde Trump’ın ne kadar yalnız bir konumda olduğunu açıkça görüldü. Şimdi de Paris Anlaşması’ndan çıkmaya karar verdi, Suriye ve Nikaragua ile birlikte durmayı tercih ediyor. Tüm tarafların birlikte durmaları gerekiyor. Özellikle Fransa ve Almanya bir sonraki BM iklim konferansına dair kilit rollere sahip. İklim fonuna sağlanan maddi desteğin devam etmesi çok büyük önem taşıyor.”

İTALYA, FRANSA VE ALMANYA'DAN ORTAK BİLDİRİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı, ülkesinin, Aralık 2015'te mutabakatına varılan, Nisan 2016'da imzalanan Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararına, Avrupa Birliği'nin üç büyük ülkesinden ortak tepki geldi.

İtalya Başbakanlığı resmi internet sitesinden yapılan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Almanya Başbakanı Angela Merkel imzalı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Biz, Fransa, Almanya ve İtalya'nın hükümet ve devlet başkanları olarak, ABD'nin iklim değişikliğine ilişkin evrensel anlaşmadan çekilme kararını esefle karşılıyoruz. Paris Anlaşması, iklim değişikliğiyle etkin ve zamanında mücadele etmek ve 2030 sürdürülebilir kalkınma hedeflerini uygulamak için ülkelerimiz arasındaki iş birliğinde temel olmayı sürdürüyor."

Paris'te varılan bu uzlaşmanın "Geri dönülemez" olarak tanımlandığı açıklamada, "Biz, Paris Anlaşması'nın katiyen yeniden müzakere edilemeyeceğine inanıyoruz. Çünkü bu anlaşma, gezegenimiz, toplumlarımız ve ekonomilerimiz için son derece hayati bir araçtır. Paris Anlaşması'nın uygulanabilirliğinin, ülkemizdeki refah ve büyüme için küresel ölçekte önemli ekonomik fırsatlar sunduğuna inanıyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

Paris İklim Anlaşması'nın hızla hayata geçirilmesi hususundaki kararlılığın vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle, iklim değişikliği finansmanı hedefleri de dahil olmak üzere Paris Sözleşmesi'ni hızla uygulamak konusundaki en güçlü taahhüdümüzü teyit ediyoruz ve tüm ortaklarımızı iklim değişikliğiyle mücadele eylemlerini hızlandırmaya teşvik ediyoruz. Gelişmekte olan ülkeler ve özellikle en fakir, en zayıf olanların uyum hedeflerine ulaşmasını destekleme çabalarına hız vereceğiz."

Bu arada, İtalya Başbakanı Gentiloni, ortak bildiriyi paylaştığı Twitter'daki şahsi hesabından, "İklim anlaşmasından geri adım yok." açıklaması yaptı.

BM SÖZCÜSÜ: HAYAL KIRIKLIĞI

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin kararının, sera gazı emisyonunun azaltılması ve küresel güvenliğin artırılması amacıyla sergilenen çabalar için büyük bir hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler