YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tse Başkanı Şentürk'ten Küresel Ekonomi Kriterleri

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin küresel ekonomiler arasında yer alabilmesi için sanayicinin...

Tse Başkanı Şentürk'ten Küresel Ekonomi Kriterleri

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin küresel ekonomiler arasında yer alabilmesi için sanayicinin standartlara uygun üretim yapmanın bir adım daha ötesine geçerek standartları belirleyen güç olması gerektiğini söyledi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, Adana OSB'de düzenlenen ‘Enerji Yönetim Sistemi Belge Töreni’ne katıldı.

Toplantının açılışından konuşan AOSB Başkanı Bekir Sütçü, TSE Başkanı Şentürk'e OSB hakkında bir brfing verdi. Sütçü, Adana OSB'de üretim ve inşaat halinde olan 330 adet firma ve 30 binin üzerinde çalışanın olduğunu kaydetti. AOSB’de hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında da bilgi veren Başkan Sütçü, “Çatalan içme suyunun her tesise verilmesi, Gümrük Müdürlüğü’nün, noter ve SGK şubesi açılması için çalışıyoruz. Kısacası buradaki sanayicilerimizin bir şehir hayatının burada da yaşayabilmesini istiyoruz. Daha fazla neler yapabiliriz onun peşindeyiz. 2012-2013 yılında da inşallah yönetim kurulu olarak bunları faaliyete geçireceğiz” dedi. Sütçü, konuşmasının sonunda sanayicilerin, belgelendirilme karşılığında alınan ücretlere yapılan artıştan şikayetçi olduğunu söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, konuşmasının başında sanayicilerin TSE'ye ödediği ücretlerdeki zamma ilişkin tepkilere cevap verdi. 2009 yılında alınan kararla 2010 yılından itibaren ciro üzerinden pay almak yerine sabit ücretlendirilmeye gidildiğini hatırlatan Şentürk, "Bu karar bizden önceki yönetim tarafından alınmıştır. Açıkçası son derece isabetli bir karardır. Sebebini çok net. Çünkü sanayicilerimiz sıfır ciro bildirmeyi alışkanlık haline getirmişti. TSE, ciro üzerinden pay almak yerine sabit ücrete dönerek verdiği hizmetin bedelini alabilmenin endişesiyle bu hareketi yapmıştır. Ama buna rağmen biz geldiğimizde yüzde 80 ile yüzde 20’ye varan kademeli indirim uygulamaya soktuk. O günden beri hiç zam yapmayarak tepkileri azaltmaya çalışıyoruz” dedi.

TSE olarak dış denetçi uygulamasına geçtiklerine dikkat çeken Şentürk, “Şu an dış denetçimiz bine yaklaştı. 2014 sonuna kadar 14 bin dış denetçi hedefliyoruz. Bu şu demek; bu denetimleri yapacak arkadaşlar TSE’nin denetim havuzuna alınacak. Adana’dan bir başvuru olduğunda Adana’dan bana başvurmuş denetçi kim varsa o arkadaşa görev vereceğiz. Dolayısıyla Adana’daki belgelendirmeyi yine Adanalı mühendisler tarafından gerçekleştirilecek. Bu sayede Ankara’dan gelecek denetçinin tüm maliyetlerini sıfıra indirerek aslında çok ciddi bir indirime de gitmiş olacağız. Aynı zamanda da çok ciddi bir istihdam sağlayacağız” diye konuştu.

Adana’nın çocukluğunda Türkiye’nin en önemli sanayi illeri arasında olduğunu vurgulayan Hulisi Şentürk, günümüzde Adana’nın yine çok güçlü sanayiye sahip olduğunu ancak Türkiye ortalamasına bakıldığında geride göründüğünü söyledi.

Yapılan hamlelerin Adana’yı eskisi gibi önemli sanayi illeri arasına sokmasını ümit ettiklerini belirten TSE Başkanı Şentürk, “OSB’nin çok ciddi büyüme perspektifi var. Bu büyüyen Türkiye için çok önemli. Türkiye’nin 2023 vizyonu hepimizin hayalidir. Türkiye’nin büyüyen 11 ekonomi arasına girmesi hepimizin hayalidir. Ama hayal kurmakla gerçekler aynı şey değildir. Bunların olması için Türk sanayicisinin iş dünyasında ilk 10 arasında yer alması gerekiyor. Dünyanın ilk 10’una girmiş kuruluşları olmayan ülkenin totalde dünyanın ilk 10’nuna girmesini beklemek hayalden öte bir şey olmaz” şeklinde konuştu.

Şentürk, Türk sanayicilerinin sadece standartlara uygun üretim yapmanın bir adım daha ötesine geçerek standartları belirleyen güç olmaya önem vermesi gerektiğini kaydederek, “Biz Türk Standartları Enstitüsü olarak Avrupa Standartlar Teşkilatı’na 1 Ekim itibariyle üye olduk. Hatta Avrupa Birliği üyesi olmadan Avrupa Standartlar Teşkilatı’na üye olmayı başaran tek ülkeyiz. Karşılığında yılda 1.4 milyon TL aidat ödemeyi kabul ettik. Bu kadar yüksek aidatı sadece sanayilerimiz bu komitelerde görev alabilsinler ve standartların belirlenmesine etki edebilsinler diye yapıyoruz” dedi.

Ancak sanayicileri bu konuda çok da istekli ve duyarlı görmediklerine ifade eden Başkan Şentürk, Türkiye’nin standartları belirleyen ülkeler arasına girmediği müddetçe küresel ekonomide başarı şansının olmadığını vurguladı.

TSE Başkanı Şentürk, uygunluk değerlendirme pazarının büyüklüğüne dikkat çekerek, “Bir ürünün belgelendirilmesi, kullanılan araçların kalibrasyonunun yapılması, ithalat, ihracatta ürünlerin denetimlerinin yapılması, biz bunların tamamına uygunluk değerlendirme deriz. Uygunluk değerlendirme pazar büyüklüğü bir ülkenin gayrisafi milli hasılatın en az binde 2’sidir. Türkiye’nin gayrisafi milli hasılatı 800 milyar dolar olduğuna göre Türkiye’de asgari 1.6 milyar dolar uygunluk değerlendirme pazarı olması lazım. Herkes TSE’yi tekel zannediyor. TSE’nin cirosu 110 milyon dolar. Türkiye’deki tüm yerli belgelendirme kuruluşlarını toplayın bir TSE etmiyor. Hadi etti diyelim 300 milyon dolar. Kalan 1.3 milyar dolar nereye gidiyor. İşte o paralar vergilendirme kuruşlarına gidiyor” ifadelerinin kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler