Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, son 2 yılda 300'ün üzerinde mühendis aldıklarını belirterek, "Bunların eğitim ve gerekli deneyime sahip olmaları yaklaşık bir yıl sürüyor ve çok pahalı bir eğitim oluyor. Hacettepe Üniversitesi'yle başlatmış olduğumuz bu program sayesinde bu ihtiyacı karşılayacağız" dedi.
Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile Hacettepe Üniversitesi arasında 'Kalite ve Uygunluk Değerlendirme Mühendisliği Yüksek Lisans Programı' kurulması ve yürütülmesi konusunda işbirliği protokolü, Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Standardları Başkanı Hulusi Şentürk ve Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer katılımıyla gerçekleştirildi. Şentürk, Türkiye'nin kalite tarihinde bir ilke imza atıldığını belirterek, "İlk defa Türkiye'de uygunluk değerlendirme anlamında, Yüksek Lisans seviyesinde mühendislik eğitimi verecek olan bir eğitim protokolü gerçekleştiriliyor" dedi.
4 yıllık yüksek okul mezunu olan kişilerin bu program dahilinde kalite ve uygunluk alanlarında yüksek lisans eğitimi alacağını söyleyen Şentürk, bu kişilerin her birinin birer 'denetçi' olma vasfına sahip sertifikası olan kişiler olacağını dile getirdi. Türkiye'de ve dünyada kalite ve uygunluk pazarının 200 milyar doları bulduğuna dikkati çeken Şentürk, bu pazardaki en büyük sıkıntının pazarın gerektirdiği insan gücünü oluşturabilmek olduğunu dile getirdi. Şentürk, Türkiye'nin bu konuda son derece yetersiz olduğunu belirterek, "TSE olarak, dış denetçi uygulamasıyla mühendislik formasyonuna sahip kişileri eğitimden geçirerek denetçi yapmak için uğraşıyoruz. Ancak, bu hem pahalı hem de istenilen nitelikte olmuyor" şeklinde konuştu.
Özellikle Orta Doğu ve Afrika pazarlarında bakıldığında mühendislik formasyonuna sahip personelin hemen hemen yok denilecek seviyede olduğuna dikkati çeken Şentürk, "Bu ülkeler TSE'den bu konuda eğitimler talep ediyorlar. Şu an Suudi Arabistan, Yemen'de eğitim veriyoruz ancak bu eğitimler TSE olarak tek başına verilebilecek eğitimler olmuyor" dedi.
Uzaktan eğitim çerçevesinde aynı eğitimi vermeyi amaçladıklarını söyleyen Şentürk, Türkiye'de sanayi ve hizmet sektörünün en önemli ihtiyacı olan 'kalite ve uygunluk değerlendirme hizmetlerinde' nitelikli personel altyapısı kurulduğu takdirde, Türkiye'deki özel sektöründe büyüme imkanının olacağını dile getirdi. Özel sektörün bu alanda büyüyemediğini ve nitelikli iş gücünün olmadığını vurgulayan Şentürk, bu konuda eğitim veren tek okulun TSE'de olduğunu ifade etti. Şentürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu eğitimden geçen arkadaşları, TSE olarak biz nasıl özel sektöre kaptırmadan çekeceğiz' o sıkıntıyı yaşayacağız. Çünkü cebine sertifikasını koymuş bir mühendisten bahsediyor olacağız. Son 2 yılda 300'ün üzerinde mühendis aldık ancak bunların eğitim ve gerekli deneyime sahip olmaları yaklaşık bir yıl sürüyor ve çok pahalı bir eğitim sistemi oluyor. Ancak, üniversitenizle başlatmış olduğumuz bu program sayesinde bu ihtiyacı karşılayacağız. Talebin yüksek olduğunu göreceksiniz."
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Tuncer ise, "Kalite ve uygunluk değerlendirme mühendisliği, ülkemiz için yeni çok yeni bir başlangıç. Üniversite olarak, bu standardın yükseltilmesine ve korunmasına çok önem veriyoruz. Elimizden gelen desteği de vereceğiz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz