HABER

TSK, Kabil ve Kosova'da komutayı alıyor

Ankara (AA)- Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Kabil Bölge Komutanlığı'nı Nisan, Kosova Güney Görev Kuvvet komutanlığı liderliğini ise Mayıs ayında almaya
hazırlanıyor.

Türkiye, Fransa ve İtalya'nın liderliğinde 6 Ağustos 2006 tarihinde oluşturulan Kabil Bölge Komutanlığı, Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF-UGYK) görevleri paralelinde Afganistan hükümetine güvenlik ve yeniden yapılandırma faaliyetlerinde yardım ediyor. Terörizm ile mücadele görevi bulunmayan komutanlık, ABD liderliğinde oluşturulan ve Koalisyon Kuvvetleri tarafından icra edilen "Sürekli Özgürlük Harekatı"na birlik katkısında bulunmuyor. TSK, Afganistan'daki uyuşturucu ile
mücadele konusunda da aktif görev almıyor.

Afganistan'da barışı sağlamak üzere oluşturulan UGYK'de ilk olarak 276 kişilik birlikle yer alan TSK, 20 Haziran 2002'de UGYK'nin 2. dönem kuvvet komutanlığını devraldı. Yaklaşık 1300 kişilik birliği Afganistan'a intikal ettiren TSK, 10 Şubat 2003'e kadar Kabil ve çevresinde görev yaptı. Eğitim, sağlık, şehir suyunun iyileştirilmesi, idari yönetimin desteklenmesi, altyapı ve tarım konularında sivil halkla beraber yüzlerce projeye imza atan TSK, UGYK komutanlığı süresince de Kabil Hava Meydan Komutanlığı görevini yürüttü.

Afgan Milli Muhafız Taburu'na 10 hafta süreli tekamül eğitimi veren TSK, Afgan bakan ve üst düzey devlet personelinin korumasını yapacak 794 korumanın eğitimi ile 175 bin adet çeşitli mühimmatın imhasını da başarıyla gerçekleştirdi. Şubat 2003-Ağustos 2004 döneminde (UGYK-III., IV. ve V. dönemi) UGYK Harekatına yaklaşık 300 kişilik bir kuvvetle iştirak edilen ve Ağustos 2004 tarihinden itibaren UGYK VI. ve VII. dönemleri için sıhhi tahliye ve keşif gibi maksatlarla kullanılmak üzere 3 adet genel maksat helikopteri de tahsis eden TSK, yardım kuvvetine desteklerini sürdürdü.

Kosova'da Güney Görev Kuvveti liderliği

Mayıs ayında Kosova Güney Görev Kuvvet Komutanlığı liderliğini 12 ay süreyle devralacak olan TSK, Kosova'da bir süre devam eden krizin silahlı çatışmaya
dönüşmesi üzerine NATO'nun 24 Mart 1999 tarihinde hava harekatı başlatması nedeniyle, bu operasyona ilk olarak 10 adet F-16 uçağıyla destek verdi. Türk Hava Kuvvetleri, harekat süresince gece ve gündüz toplam 2 bin saatten fazla harekat uçuşu gerçekleştirdi. Harekat kapsamında 3 adet KC-135 tanker uçağını İncirlik'te, 8 adet F-16 uçağını da Bandırma'da hazır tutan Türkiye, Adriyatik'teki bir Türk firkateyni ile mayın avlama gemisini de harekatta görevlendirdi.

Türkiye, Kosova krizine çözüm bulunması ve NATO ile Yugoslavya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması amacıyla oluşturulan yaklaşık 42 bin kişilik güce de bir mekanize piyade taburuyla katıldı. NATO'nun Balkanlar'da ulaşılan politik, askeri gelişmeler çerçevesinde, Kosova'da icra ettiği barışı koruma harekatına katılan birliklerde kuvvet indirimine gitme kararı uyarınca Türkiye, bu birliğin malzeme ve personel sayısını azalttı.

Kosova'da görevli birliklerin ikmal yollarının emniyetini sağlamak için bir birlik gönderen TSK, Arnavutluk'taki irtibat karargahının iç emniyetini sağlamak üzere bir askeri inzibat takımını, Makedonya'daki KFOR geri karargahının emniyetini sağlamak için ise bir piyade takımını konuşlandırdı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler