Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, TSK'nın Irak'ın kuzeyine yaptığı kara harekatı ve sonraki gelişmeleri değerlendirdi.
Bahçeli, TSK'nın 21 Şubatta başlattığı sınır ötesi harekatın seyri, sona erdirilme zamanı ve şekli ile bu konuda Türkiye'nin maruz kaldığı dış baskıların, siyasi gündemin en önemli konusu olduğunu belirtti.
Bu süreçte yaşanan gelişmelerin ve bunların izaha muhtaç bazı yönlerinin, Türk milletinde haklı endişe, kuşku ve tereddütlerin doğmasına yol açtığını ifade eden Bahçeli, bu konuda yapılan resmi açıklamaların ve kamuoyuna verilen bilgilerin, oluşan bu endişeleri gidermede yeterli olmadığını savundu.
Şaşkınlık yaşattı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu süreçte sergilediği tutumu, "Siyasi eziklik ve tutarsızlık" olarak niteleyen Devlet Bahçeli, şöyle dedi:
"Kuzey Irak'a başlatılan sınır ötesi harekat, Türk milleti tarafından heyecan ve gururla karşılanmış ve Türkiye'ye büyük acılar çektiren kanlı terörün belinin kırılacağı yolunda büyük ümit ve beklentiler yaratmıştır. Resmi makamların, içinin doldurulamadığı sonradan anlaşılan hamasi ve afaki beyanları, sözde kararlılık gösterileri ile harekatın basın ve yayın organlarında ele alınış biçimi, kamuoyunda yüksek bir beklenti ortamı oluşmasına ilave katkılarda bulunmuştur.
Böyle bir ortamda, sınır ötesi askeri harekata 8. gününde ansızın son verilmesi ve Türk birliklerinin geri çekilmesinin, 29 Şubat sabahı itibariyle tamamlandığının izahı ve anlaşılması zor bir kargaşa süreci sonunda gecikmeli olarak kamuoyuna duyurulması, Türk milletine derin bir şaşkınlık, teessür ve hayal kırıklığı yaşatmıştır. Bu sürecin son aşamasında devlet organları arasında çok ciddi bir uyum, koordinasyon ve bilgilendirme sorunu ortaya çıkmış, ilgili kurumlar birbirinden kopuk bir şekilde ya sessizlik içine girmişler ya da çelişkili tutumlar sergilemişlerdir."
MHP lideri Bahçeli, "Kaos" şartlarının, sınır ötesi harekatın sona erdirilmesi sürecinde, devletin zirvesinde yaşandığını ileri sürerek, "AKP hükümeti bu süreci yönetmede sergilediği şaşkınlık, beceriksizlik ve ciddiyetsizlikle, devletin itibarının yara almasının en büyük sorumlusu olmuştur" dedi.
-"ABD'nin verdiği destek"-
"Sayın Başbakan ne kadar inkâra yeltense de gerçekler önümüzdeki dönemde bir bir ortaya çıkacaktır" diyen Bahçeli, ABD'nin terörle mücadelede Türkiye'ye verdiği desteğe değinerek, ABD'nin terörle mücadele konusunda Türkiye'ye verdiği sınırlı desteğin niteliği ve amacı ile bu konuda ilerletmeye çalıştığı siyasi projeye dayanan düşüncelerinin, giderek belirgin hale geldiğini ifade etti. Bahçeli, "Son kara harekatının, süre, bölge ve askeri hedefler bakımından ABD'nin izin verdiği ölçüde yapıldığını österen işaretler, ABD'nin harekatın ilk günlerinden başlayarak ortaya koyduğu tutum, bu konudaki niyetlerini göstermek açısından esef ve endişe verici gelişmeler olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.
MHP lideri Bahçeli, terör örgütü PKK'yı, Türkiye ve ABD'nin ortak düşmanı ilan eden Başkan Bush'un son zamanlarda yaptığı açıklamalara da işaret ederek, "Bu aşağılayıcı tebligatlar, ABD'nin kafasının gerisindeki düşünce ve niyetleri, tereddüte mahal bırakmayacak biçimde ortaya koymuştur. ABD'nin Kuzey Irak'ın istikrarının etkilenmemesi bahanesiyle terörle mücadelede Türkiye'nin önünü kesecek kırmızı çizgiler çıkarması, bu konuda, 'Tavşana kaç, tazıya tut' siyaseti
izlediklerini bir kere daha göstermiştir " diye konuştu.
PKK'ya itibar kazandırıldı!
TSK'nın Kuzey Irak'ta yaptığı hava harekatları ve kara harekatı açısından kamuoyu sürekli bilgilendirilmiş ve ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Genelkurmay tarafından tahrip edilen hedefler hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Bu açıklamalarda teröristleri uluslararası kamuoyunda gerilla sıfatına sokacak terimler kullanıldı. TSK açıklamasındaki bazı ifadeler PKK'ya itibar kazandırıyor.
Muhabere ve lojistik tesisi gibi kavramlar kullanılması teröristleri savaşan taraf gibi gösterdi."
AA