HABER

TSK'nın Afganistan'daki görev süresi 2 yıl daha uzatılıyor

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Afganistan'daki görev süresi 2 yıl daha uzatılıyor.

TSK unsurlarının, NATO'nun Afganistan'daki kararlı destek misyonu ve devamı kapsamında yurtdışına gönderilmesine ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Sputniknews'te Yurdagül Şimşek imzalı habere göre, tezkerenin bu hafta içerisinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.

Tezkereye ilişkin Bakanlar Kurulu Prensip Kararı'nda, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin kararları çerçevesinde ve 5 Aralık 2001 tarihli Bonn Konferansı sonuçları uyarınca, Afganistan hükümetinin güvenlik durumunun iyileştirilmesi ve kendi güvenlik kabiliyetlerinin oluşturulmasına yardımcı olmak amacıyla 2001 yılında Uluslararası Güvenlik ve Yardım Kuvveti (İSAF) oluşturulduğu anımsatıldı.

PRENSİP KARARININ DETAYI

2003 yılında bu kuvvetin sorumluluk alanının BM Güvenlik Konseyi kararıyla Kabil'in ötesine genişletilerek, stratejik komuta, kontrol ve eşgüdümü NATO Daimi Konseyi'nin 16 Nisan 2003 tarihli kararıyla NATO tarafından üstlenildiğinin anlatıldığı prensip kararında, TSK'nın da TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihinde verdiği yetki temelinde, Afganistan'da İSAF harekatının başlangıcından itibaren görev aldığı vurgulandı.

İşte prensip kararında yer verilen görüşler:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, TBMM'nin 10 Ekim 2001 tarihli ve 722 sayılı kararıyla Hükümete verdiği yetki temelinde, Afganistan'da İSAF Harekâtının başlangıcından beri görev almaktadır. NATO liderliğinde icra edilmekte olan İSAF Harekâtı 2014 yılı sonunda tamamlanacaktır. Bu tarihten sonra NATO'nun Afganistan'la ilişkilerinin temel unsurlarından birini, Kararlı Destek Misyonu oluşturacaktır. 20-21 Mayıs 2012 tarihlerinde Şikago'da ve 4-5 Eylül 2014 tarihlerinde Galler'de gerçekleştirilen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvelerinde alman kararlar çerçevesinde, 1 Ocak 2015 tarihinde başlatılması öngörülen Kararlı Destek Misyonunun muharip bir nitelik taşımaması ve Afgan makam ve kuramlarına eğitim, danışmanlık ve yardım sağlamak amacıyla iki yıl icra edilmesi planlanmakta; Afgan ulusal güvenlik güçlerinin ülke genelinde güvenlik sorumluluğunu bütünüyle üstlenmesi hedeflenmektedir. Afganistan'la köklü kardeşlik ve dostluk ilişkileri bulunan Türkiye, Afganistan'ın milli birliği, bütünlüğü ve bağımsızlığını her zaman desteklemiş; Afgan halkının barış, istikrar ve refah içinde yaşamasını teminen, her alanda Afganistan'la dayanışma içinde olmuştur. Cumhuriyet tarihinin en büyük dış yardım programını Afganistan'da yürütmekte olan ülkemizin anılan Misyona katkıda bulunmasının, Afganistan'la ikili ilişkilerimizin ve bölgede izlemekte olduğumuz faal dış politikamızın doğal bir uzantısını oluşturacağı değerlendirilmektedir."

KAPSAMI, ZAMANI VE ASKER SAYISINDA HÜKÜMET YETKİLİ

Prensip kararında bu yaklaşımdan hareketle, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının NATO'nun Afganistan'da icra edeceği Kararlı Destek Misyonu ve devamı kapsamında yurtdışına gönderilmesi, aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin anılan Misyona katılmak için Türkiye üzerinden Afganistan'a intikali ile geri intikali kapsamında Türkiye'de bulunması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için, iki yıl süreyle izin istenilmesine karar verildiği vurgulandı.

En Çok Aranan Haberler