YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSK'nın Hava Koridorları, Sivil Uçaklara Açılıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan ‘Hava Sahalarının Esnek Kullanımı'na ilişkin çalışmaya göre, bundan...

TSK'nın Hava Koridorları, Sivil Uçaklara Açılıyor

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yapılan ‘Hava Sahalarının Esnek Kullanımı'na ilişkin çalışmaya göre, bundan böyle sivil ve askeri havacılık koordineli şekilde çalışacak. Askeri hava koridorları, eğitim, tatbikat ve harp dışında, sivil uçakların kullanılması için esnetilecek.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, çalışmalar hakkında verdiği bilgide, hava sahasının esnek kullanımı ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacı olduğu zamanlarda hava koridorları kullanacağını belirterek, "Bundan böyle, sivil havacılığın ihtiyacı olduğu zamanlarda koridorları sivil uçaklar kullanacak. 'Askerlerin ihtiyacı var' diye hava koridorunu bloke edilemeyecek." dedi.

Çalışmaya göre, askerler belirlenen alanlarda çalışmalarını yine devam ettirecek. Eğitim ve tatbikatlarda sivil uçaklar askerin çalıştığı alanlara giremeyecek fakat herhangi bir eğitim ve tatbikatın olmadığı zamanlarda da sivil uçaklar askerlere ait hava koridorlarını kullanabilecek.

DHMİ Genel Müdürü Birdal, çalışmayla askeri hava sahasının daraltılmayacağına dikkat çekti.
‘Daralma denildiğinde, 'TSK’nın faaliyetlerinin kısıtlanacağı' gibi bir anlamın çıkacağının altını çizen Birdal, "Bizim söylediğimiz, hava sahasının esnek kullanımı. Hava sahasının esnek kullanımında, askerlerin ihtiyacı olduğu zamanlarda askerler, sivillerin ihtiyacı olduğu zaman sivil hava uçakları kullanacak. Askerler ihtiyacı var diye hava koridorunu bloke edemeyecek." bilgisini verdi.

Birdal, TSK’nın kendi üslerinin bulundukları yerlere göre bir takım çalışma alanları belirlediklerini hatırlatarak, yerden 10 bin feet'e, 10 binden 30 bine feet'e kadar değişik aralıklarda askeri hava koridorlarının bulunduğunu ifade etti.

"SAHALAR İHTİYACI OLAN KESİMLERCE KULLANILACAK"

Çalışma ile hava sahalarının karşılıklı olarak esnetildiğini de bildiren Birdal, şöyle devam etti: "Yeni dönemde tıpkı Diyarbakır Hava Limanı’nda olduğu gibi, hava koridorlarının da benzer şekilde kullanılacak. Savaş olduğu zaman, uçaklar vızır vızır kalktığında sivil uçaklar, elbette askeri koridorları kullanamaz. Barış zamanlarında da eğitim faaliyetleri varsa askerler planlamalarını yapar ve bu sürede sivil uçakları bölgesine almaz. Bu da aynı şekilde, TSK’nın planlı bir faaliyeti varsa, bu önceden mutlaka belli olacak ya da son anda ani bir durum geliştiyse ‘Sivil Asker Koordinasyon Merkezi’, bu işe karar verecek. ‘Burada bir operasyon olacak.’denildiğinde, sivil uçaklar o alanlara girmeyecek. Fakat, herhangi bir sorun olmadığında, sivil uçaklar askeri koridorları da kullanabilecek . Daha önce yasak sahalar oldu için sivil uçaklar yasaklanan alanlardan geçemiyordu."

YILDA 607 MİLYON DOLAR TASARRUF

Türkiye'deki hava koridorlarının kısaltılması ile birlikte yılda 170 milyon dolar değerinde yakıt geri kazanılacak. Uçaklar aynı hattı daha kısa uçacak ve bakım maliyetleri 42,7 milyon dolar azalacak, zaman kaybının ticari etkisi olan 394 milyon geri kazanılacak. Böylelikle sektöre toplamda 607 milyon dolar geri kazandırılacak. Cari açığın azalmasına katkı sağlanacak ve atmosfere daha az karbondioksit (CO2) salınımı sağlanacağı için de hava kirliliği azalacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler