YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSO Başkanı Sönmez: Balkanlar'ın Savaşla Değil, Barışla Anılma Zamanı Geldi

Bursa Ticaret ve Sanayi odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, 200 yıldır Balkan coğrafyasında yaşanan acılardan...

TSO Başkanı Sönmez: Balkanlar'ın Savaşla Değil, Barışla Anılma Zamanı Geldi

Bursa Ticaret ve Sanayi odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, 200 yıldır Balkan coğrafyasında yaşanan acılardan herkesin üzerine düşen acıyı fazlasıyla aldığını kaydetti. Sönmez," Balkanlar’a bin küsür kilometre uzaklıktaki Almanya ve Fransa’da kişi başı milli gelir 44 bin dolarken, Bulgaristan’da niye 7 bin dolar, Sırbistan’da niye 6 bin dolar? Bosna’da niye 5 bin dolar. Bugün artık Balkanlar’ın savaşla değil, barışla anılmasının zamanı geldi. Zaman geçti, değerler değişti. Balkanlar bir türlü kabuğunu kırıp, zengin olmadığı için mutsuzdur." dedi.

Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayicileri Derneği (RUMELİSİAD) tarafından düzenlenen 'RUMELİSİAD Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi Bursa'da başladı.

Zirveye Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Kosova Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila, Kosova Devlet Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo da katıldı. Zirvenin açılışında konuşan RUMELİSAD Başkanı Mustafa Kırcı, Balkan savaşlarının 100. yılını geride bıraktıklarını belirterek, “Bizler artık savaşları değil barışı, gelişmişliği konuşmak istiyoruz. Bölgede sürekli aktif olarak yer alma çabasındayız. İşadamlarından ne istediklerini soruyoruz, Balkanlar’da. Bu zirvede önemli oranda işbirliği kurulacak.” dedi.
Uludağ İhracaatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Zirve ülkelerarası ilişkilerin artmasında katkıda bulunacaktır. Avrupa ve Asya’nın kesişme noktasında bulunan Türkiye, 1980’lerden buyana ihracat odaklı strateji izlemektedir. 2011 yılında Bursa’dan Balkanlara 900 milyon lirayı aşmıştır. Balkanlarla yaptığımız ihracat oranının da 20-25 milyar dolar seviyesine çıkmasını bekliyoruz.”

Bursa Ticaret ve Sanayi odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez ise 200 yıldır Balkan coğrafyasında yaşanan acılardan herkesin üzerine düşen acıyı fazlasıyla aldığını kaydetti. Sönmez şunları söyledi: "Zaman geçti, değerler değişti. Balkanlar bir türlü kabuğunu kırıp, zengin olmadığı için mutsuzdur. Balkanlar’a bin küsür kilometre uzaklıktaki Almanya ve Fransa’da kişi başı milli gelir 44 bin dolarken, Bulgaristan’da niye 7 bin dolar, Sırbistan’da niye 6 bin dolar? Bosna’da niye 5 bin dolar. Bugün artık Balkanlar’ın savaşla değil, barışla anılmasının zamanı geldi. Ortak şarkıların, ortak kavramların, ortak yemek ve şehir kültürünün yaşadığı Balkanlar 21. Yüzyılın barış, güvenlik ve istikrar havzası olmalı. Ülkemiz nüfusunun 25 milyona yakını Balkan göçmenlerinden oluşuyor. Türkiye dahil Balkan ülkelerinin nüfusu 140 milyon kişiyi aşıyor. Bölgede hızla katma değeri yüksek, göreve rekabet üstünlüğümüzün olduğu alanlara yoğunlaşmamız enerjimizi verimli kullanmamız ve birbirimizi kollamamız şart."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe de Balkanlar’ın Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Altepe şunları kaydetti: “Balkanlarla uzun yıllar uzak kaldık. Aramızda soğukluk oluşmuştu. Bu soğukluğu gidermek hepimiz için önemli. Balkanlar tüm dünya ülkeleri için önemli. Hassas bir bölge. Balkanlar’ın en çok duyduğu ihtiyaç ise huzur. Türkiye ile Balkanlar’ın her zaman için birbirlerine her zaman daha yakın olmasını istiyoruz.”

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Rumeli’ye artık elveda değil, merhaba deme zamanı olduğunu dile getirdi. Vali Harput, "Ortak geleneği paylaşıyoruz. Birçok benzerliğimiz var." dedi.

Kosova Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Mimoza Kusari Lila da Türkiye'ye geldiğinde kendisini ülkesinde hissettiğini vurguladı. Lila, "Mayıs ayında ilk kez Bursa’ya geldiğimde endüstriyel parkları ziyaret etmiştim. O zaman Kosova’nın da Bursa gibi sanayide gelişmesini istemiştim. Türkiye ile Kosova arasındaki ilişkiler bizim için çok önemli. Türk şirketleri çok önemli iki büyük projeye katılıyor. Ticaret ilişkilerimiz arasında gittikçe büyüyor. 2007’den 2011 yılına kadar Türkiye’nin Kosova’ya 100 milyon dolardan 200 milyon dolara çıktı. Türkiye’den yapılan ithalatın toplam ithalatımızın yüzde 7.4 olduğunu söylemeliyim. Tabi bu gittikçe bu artacak. Serbest Ticaret Anlaşması’nın da sonuçlanmasıyla çok ciddi artış kaydedecek. Sorunlar vardı şimdi kalkınma ve gelişme zamanı. Buraya geldiğim zaman kendi ülkemdeymiş gibi hissediyorum kendimi. Hükümet olarak yeni bir devlet olarak liberal piyasa sisteminin yerleşmesini kabul etmiştik. Hem IMF hem Dünya Bankası’nın üyesiyiz. Kosova, Balkanlar’da yüzde 4’lük bir ekonomik büyüme ile büyüme gerçekleştiren tek ülke olacak. Daha fazlasını yapmamız lazım. Yönümüzü hem Avrupa’ya hem tüm bölge ülkelerine döndük. Türk şirketlerle bizim şirketler arasında önemli görüşmeler gerçekleşecek." dedi.

Zirveye Balkan ülkelerinden 45 firmadan 50 sanayici katılıyor. Zirvenin açılış konuşmalarından önce Türk ve Balkan ülkelerinden gelen işadamları ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler