HABER

TTK, Türkiye'nin sırtında kambur

ZONGULDAK (İHA) - Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, TTK'nın Türkiye'nin sırtında kambur olmaktan kurtarılması gerektiğini söyledi.

Her yıl artan zararıyla "Türkiye'nin sırtında kambur" olarak görülen TTK'yı kambur olmaktan çıkarmak için her türlü gayretin gösterilmesi gerektiğini ifade eden Dağdelen, aksi durumda TTK'nın yaşamını sürdürmesinin zorlaşacağını söyledi. Dağdelen, mülakatları geçerek işbaşı yapmaya hak kazananların stajlarının başlayacağını da kaydetti. Yeni işbaşı yapan işçilerin 20 gün dershanelerde eğitimi olduğunu, kendilerine neler yapmaları gerekiyorsa onların öğretileceğini ifade eden Rıfat Dağdelen, "Ondan sonra yeraltına inecekler. Burada yeraltı koşulları, ne şekilde bir çalışma yapılacağı, zararlı gazlar, nelere dikkat etmeleri gerektiği kendilerine öğretiliyor. Bu yeraltı eğitimi de toplam 4 ay sürecektir. Üretimde de kısmen stajyer olarak çalışmaya başlayacaklar" dedi.

TTK'nın Zonguldak'ın hayat damarı olduğunu ve bütün hedeflerinin TTK'yı yaşatmak olduğunu ifade eden Dağdelen, "Almış olduğumuz bin 293 kişinin bin 120'si pano ayak üretim elemanıdır. Bunlarla üretimi arttırmayı planlıyoruz ve üretimi arttırdıktan sonra da bunun arkasının gelmesi gerekiyor. Nitekim Hazine ve bakanlıkla, istediğimiz randımanı elde edersek, üretimi arttırırsak işçi alımının devamının geleceği şeklinde görüşmelerimiz oldu. Onun için işe almış olduğumuz kişiler azami dikkat göstermelidir. Yalnız işe aldıklarımız değil, şu anda çalışmakta olanların da TTK'yı yüceltmek için, Türkiye'nin sırtına kambur olmaktan kurtarmak için elinden gelen her türlü gayreti gösterme mecburiyeti vardır. Aksi takdirde TTK'nın yaşamını sürdürmesi oldukça güçleşecektir. Zonguldak'ta Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu taş kömürü mevcuttur. Zonguldak'tan başka bir yerde de yoktur. Türkiye'de demir çelik fabrikaları yeteri kadar kömür çıkmadığı için dışardan kömür ithal ediyor. Ayrıca sanayi ve diğer kuruluşlar büyük oranda kömür ithal ediyorlar. Türkiye'ye 10-15 milyon ton civarında yurtdışından kömür geliyor. Türk ulusunun parası yurtdışına gidiyor. Bizim arzumuz bu kömürü kendi ülkemizde üretmek, paranın yurtdışına gitmesini engellemek, kendi insanımıza iş olanağı oluşturmaktır. Bütün çalışmalarımız da bu doğrultudadır. Bu hedeflere ulaşmak içinde herkesin bize elinden gelen yardımı yapması gerekiyor. Özellikle TTK'da çalışanların görevlerini daha büyük bir ciddiyetle yapması gerekiyor" diye konuştu.

Lavuarın ömrünü tamamladığını söyleyen Dağdelen, "Merkez Lavuarı 1956'da faaliyete başladı ve 50 sene çalıştıktan sonra artık ekonomik ömrünü doldurdu. Kozlu Üzülmez'den gelen kömürler burada yıkanıyordu. Şimdi Kozlu'da müstakil bir lavuar kurduk ve merkez lavuarını söküyoruz. Sökmüş olduğumuz yer 100 bin metrekarenin üzerindedir. Bu lavuar alanının yasa gereği yüzde 40'ını yeşil alan yapılmak üzerine belediyeye vereceğiz. Geriye kalan kısmı da şehir plancıları, mimarlar ve belediyenin yapacağı planlamaya göre arsa olarak değerlendirilecek" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler