YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ttso Meslek Grubu Seçimlerine Doğru

TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş , Trabzon’da ekonomik olarak belli bir seviyeye ulaşan insanların Trabzon’da...

Ttso Meslek Grubu Seçimlerine Doğru

TTSO Meclis Üyesi Türkay Gümüş , Trabzon’da ekonomik olarak belli bir seviyeye ulaşan insanların Trabzon’da kalmadığını belirterek, Trabzon’da teşviğin sadece mevcut işletmeleri ayakta tutmak için algılandığını söyledi.

Gümüş, Trabzon nüfusunun 38 yılda yüzde 5 arttığını ifade ederek, “1990 yılında beri Trabzon Ticaret ve Sanayi odasından sanayi temsilciliği ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. TTSO’da o dönemden beri gelen bir yapı var. Ancak Trabzon’a baktığımız zaman geçen Trabzon’la ilgili bir nüfus hareketleri ve geleceğe bir prodüksiyon isimli bir araştırma yaptım. Bu araştırmadan görünen o ki, Trabzon nüfusu 38 yılda yüzde 5 artmış. Türkiye’nin nüfusu yüzde 87 buçuk arttı. 75 yılında Trabzon’un nüfusu 719 bin’di. Şuan 757 bin Türkiye’nin nüfusu 40 milyondu şuanda 75 milyon. Trabzon’da nüfus Trabzon’da kalmıyor. Bunların arka planına bakmak lazım. Neden kalmıyor Trabzon’da kalmayan nüfus elit nüfus. Üniversite okumak için dışarıya giden gençlerimiz Trabzon’a dönmüyor. Demek ki eğitimli nüfus Trabzon’da kalmıyor. Demek ki Trabzon’da ekonomik olarak belli bir seviye ulaşan insanlar yatırımlarına Trabzon dışında devam ediyor” dedi.

Paranın Trabzon’da kalmadığını kaydeden Gümüş, “Hem yönetici vasfındaki insan kaynağı Trabzon’da kalmıyor hem de istihdam sağlama noktasında iş alanı oluşturacak ekonomik kapital Trabzon’da kalmıyor. TÜİK’in yaptığı son araştırmaya göre Türkiye genelinde 55 yaşın üzerinde nüfus sayısı yüzde 15 iken, Trabzon’da yüzde 23. Demek ki Trabzon bir emekli şehri, gelişmeye dönem içerisinde kapalı bir şehir. Tabi buna Trabzon tarafından bakıldığı zaman yönetimde kurumlarda yapılamayanlardan da kaynaklanan bir yönü vardır. Onun için Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Trabzon’un ekonomik yönünü temsil eden aynı zamanda Trabzon’un sosyal yönünü temsil eden çok önemli bir kurumdur. Yaklaşık 13-14 yıldır ben bu kurumda bir zihniyet değişimi için mücadele veren insanların verenlerin başında geliyorum. Bu değişimi geçen dönem yakalamıştık ancak kendi grubumuz içerisindeki bir kısım uyuşmazlıklardan kaynaklanan sebeplerden biz bu değişimi sağlayamadık” şeklinde konuştu.

Trabzon’da yeni yatırımların oluşmasının gerektiğinin altını çizen Gümüş, “Önümüzde yeni bir süreç başlamıştır. Önemli olan bir konu da şudur, benim TTSO Başkanı olmamdan daha çok bu konuda gençlerin bir azminin olmasını görüyorum. Bu süreç içerisinde Trabzon’da bir değişimi istiyoruz biz. İşimizin geleceği için iktidarın 2023 vizyonu var bu vizyonda 500 milyar ihracat, 10 bin dolar kişi başı milli gelirde 25 bin dolara çıkacak olan kişi başı milli geliri hedefleyen bir vizyon var bu kanunla beraber resmi gazetede yayınlanarak birçok kurum, kuruluş ve bakanlığını da içine kapsayan önemli bir hedeftir. Bu hedefte Trabzon’u da hazırlamak gerekiyor. Trabzon’un 1 milyar 150 milyon dolarlık ihracatı var. Bunu yaklaşık 4 milyara çıkarmak için Trabzon’da yeni yatırımların yapılması lazım. Trabzon’da yeni yatırımların oluşması lazım. Trabzon’daki iş dünyasını, Dünya ile entegre etmek gerekiyor. Trabzon’u Dünya’ya bir şekilde taşımak gerekiyor. Bu şekilde ancak 2023 iktidarın belirlediği vizyona bizim ulaşma şansımız vardır Ancak mevcut bu yapıyla beraber bu kurumları 2023’e Türkiye’nin hedefleri doğrultusunda taşımak çok mümkün görünmüyor. Bir değişimin olması şart. Bu değişim üyelerin isteyeceği TTSO’ya bağlı olan kurum ve kuruluşların isteyeceği bir değişimdir” ifadelerini kullandı.

Geçmiş dönemlerde TTSO Başkanlığı ile ilgili çok arzusunun olduğunu belirten Gümüş, “Geçmiş dönemlerde TTSO Başkanlığı ile ilgili çok arzum vardır fakat, bu dönemde TTSO Başkanlığı gerçekten ciddi bir zaman alan bir koltuk onun için bu koltuğa ben her hâlükârda burada olmam gerekirden daha çok, TTSO’daki birikimim, oradaki olgunluğum, oradaki üyelerin ve Trabzon iş, sosyal dünyasının taktirleri noktasında bir teveccüh varsa ben bu görevden hiçbir zaman kaçmayacağım. Şuanda 31 tane mesleki grup var. Bu gruplardan iki ya da üç kişi komiteler yarışıyor, meclise gelecek. Bu gruplar meclisi taşındıktan sonra yapıya göre bir grup çalışmasın la beraber mevcut oda başkanı aday olur mu olmaz mı onu bilemiyorum ama bizim bu mücadeleyi yıllarca yapmış olduğumuz bu mücadeleyi nihayetlendirerek Trabzon’daki bir kan değişimini sağlama arzumuz var. TTSO yönetimi şuanda yapacağı çok şey ama TTSO 5084 sayılı resmi kanunla kurulmuştur. Kanunun gerektiğini resmi işlevleri vardır bunları devam ettiriyor. Oda’nın 50’ye yakın personeli vardır. Bu personel bu işleri zaten yönetiyor. Bunun dışında sivil inisiyatifin bizlerin meclis kanalıyla yapacağı Trabzon’un önünü açarak Trabzon’a hareket getirecek, Trabzon’a vizyon çizecek çok önemli projelerin olması gerekiyor. Trabzon’un bekleyen bir çok sorunu var. Trabzon teşvikte olmasına rağmen baktığınız zaman teşviği biz sadece SSK vergi payında bir yüzde 50 liralık işçi başına bir avantaj olarak algılıyoruz. Teşvik o bölgenin çalışmasıyla ilgili develet tarafından ortaya konan cazip şartlar demektir. Eğer böyle cazip şartlar olsaydı bugün Trabzon’a dışarıdan yatırımlar gelirdi. Baktığınız zaman Trabzon’daki teşvik sadece mevcut işletmeleri ayakta tutabilmek için algılanıyor. Demek ki bu teşviğin yapısı Trabzon’da katkısının artmasıyla ilgili daha yeni bir çalışma yapmak gerekiyor. Teşviğin yakalaşık 10 yıldır Trabzon’da hiçbir şey kazandırmadığı ortadadır. Yakalaşık 60-70 bin üniversite öğrencisi bunların getirdiği ekonomik bir hareket var. Trabzon gurbetçinin gelip memleketinde fıdnığı toplaıp gittiği bir harçlık şehri olarak algılanıyor. Trabzon gurbette olan insanın emekli olduktan sonra hayatının geri kalan kısmını sürdüreceği bir emekli şehri olarak algılanıyor. BU Trabzon için çok sağlıklı bir tanımlama değildir. Çünkü Trabzon tarih boyunca önemli bir misyona sahip olan bir şehirdir” diye konuştu.

Trabzon ile iligli yapılacak en önemli şeyin Trabzon’u yatırım yapmayı cazip hale getirecek yeni teşviğin gelmesini gerektiğini söyleyen TTSO meclis üyesi Türkay Gümüş, “Trabzon’da yatırım yapmayı cazip hale getirecek yeni teşvik bu arazi, yatırım teşviği olabilir. Birçok konuda Trabzon’un ciddi manada teşviğe ihtiyacı vardır. Biz Ticaret ve Sanayi Odası’nda rutinin dışına çıkacağız” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler