HABER

Tüberküloz hastalığının çözülememesi

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Fatih Şua Tapar, tüberküloz hastalığının ilaç tedavisinin uzun süreli olması nedeniyle çözülemediğini söyledi.

Tüberküloz hastalığının çözülememesi

Tüberküloz hastalığı çağımızın en önemli hastalıklarından bir tanesi olarak değerlendiren Tapar, bir çok sağlık sorunu çözüldüğünü ama tüberküloz hastalığının çözülemediğini kaydetti. Dünyanın hemen hemen her ülkelerinde bu sorunun olduğuna dikkat çeken Tapar, "Bu hastalığının çözülememe sebebi tüberküloz ilaçlarının çok uzun süre kullanılması gerekmesi. İlaçlar çok etkili, hasta düzenli olarak o ilacı kullansa yüzde 100'e yakın oranda iyileşiyor ama 6 aylık bir süre ilaç kullanması gerekiyor. 6 ay boyunca bir insana bir ilacı içirtmek çok zor. İlacı kullanmaya başlayan tüberküloz hastasını belirtileri birden düzeliyor. Hastalık bulaşıcılık özelliğini kaybediyor, hasta iyileştiği yanılgısına kapılıyor" dedi.

6 AY BOYUNCA İLAÇ KULLANILMASI GEREKİYOR

Tapar, hastanın tamamen iyileşebilmesi için 6 ay boyunca ilaç kullanması gerektiğini ifade ederek, "Tüberküloz hastalığın tedavisinde en büyük sorun ilaç kullanımı idi. Bu nedenle Hindistan'da Doğrudan Gözetim ve Tedavi (DGT) şeklinde bir tedavi uygulandı. Buradaki amaç hastaya ilacı birinci derecede sağlık personeli, sağlık personeli yoksa yaşadığı yerin mahalle muhtarı veya ailesi tarafından birinin gözetmen olarak tayin edilerek hastanın günlük olarak ilacını kullanıp kullanmadığı kontrol ediliyordu. Bu yöntemin büyük başarı göstermesi üzerine bu tedavi yönteminin tüm dünyada yaygınlaştırılması için Dünya Sağlık Örgütü ülkelere talimat verdi. Bizim ülkemizde de bu yöntem 2 yıldır deneniyor. Bu çalışmanın bütün illerde başlatılması için Bakanlık genelge yayınladı. Bu yıldan başlayarak bu strateji uygulanmaya başlayacak" diye konuştu.

Hastaların tedavisinin tamamlanması için bir gözetmen tarafından hastanın günlük ilaç kullanımı takip edilerek imzayla teyit edileceğini kaydeden Tapar, "Tüberküloz hastalarının yüzde 3 hasta oluyor. Büyük kısmı taşıyıcı farkında değil. Bunları bulmaya yönelik çalışmaların yapılması gerekiyor. Buna yönelik fazla aktivite yok. Bu yönde ilimizde çalışmalar başladı." ifadelerini kullandı.

(İHA)

En Çok Aranan Haberler