Prof. Dr. Mehmet Karadağ, dünyada her yıl 8 milyon kişiye hastalığın bulaştığını ve 2 milyon kişinin bu yüzden hayatını kaybettiğini ifade etti. Türkiye'de 25 bin kişinin verem tedavisi gördüğünü, hastalığın son 15 yıl içerisinde yeniden tehdit oluşturduğunu ve dünyada her ülkenin bu hastalık üzerine tedbir aldığını belirten Karadağ, Dünya Sağlık Örgütü'nün, hastalığın kontrolü için aldığı tedbirleri, gelişmiş ülkelerin uyguladığını ve başarılı sonuçlar alındığını dile getirdi. Veremin dünyada birçok ülkenin öldürücü etkisini devam ettirdiğini ve Türkiye'nin de bu konuda gereken tedbirleri alarak, uygulamadaki yanlış ve eksiklerin yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirten Karadağ, veremin tedavisinin çok kolay hale geldiğini, ancak düzenli ve sabırlı tedavi gerektiğini kaydetti.
Karadağ, "Ülkemizde geçmiş yıllarda başarılı örnekler sergileyen tedavi prensipler bugün de hala geçerliliğini korumakta. Hastalara ilaçlar tek tek değil, kombine şekilde verilmelidir. İlaçlar seçilirken hastalığın hassas olduğu ilaçlar tercih edilmeli. İlaçlar düzenli ve aralıksız kullanılmalı. Tedaviye yeterli süre devam edilmeli" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün ilk defa dünyada görülen bir hastalık için acil durum ilan ettiğini, bunun da verem olduğunu hatırlatan Karadağ, "Veremin tedavisi için doğrudan gözetimli tedavi stratejisi (DOTS) tavsiye ediliyor. Tedavinin sürekliliğini sağlamak için devletin kararlı olması gerekir. Her hasta için tedavi sonuçlarını ve kontrol programının performansını değerlendirmeye imkan tanıyan standart bir kayıt raporlama sistemi kurulmalı. Türkiye'deki hastaların merkez hastanelere sevkinde güvenli tedbirler alınmalı" diye konuştu.
(İHA)