Zorlu bir tedavi sürecini barındırmakta olan tüberküloz için alacak olduğunuz tıbbi tedavinin yanı sıra aynı zamanda beslenme düzeninize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu durumda bazı yiyecekler ile sizlere daha çok yarar sağlamaktadır. Tüberküloz tedavisi için gıdalar ile bazı basit karışımlar elde ederek sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.
Tüberküloza İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Tüberküloz sağlık sorununuz varsa ya da hastalık riski altındaysanız bazı gıdaları tüketmek sizler için daha yararlı olacaktır. Tüberküloz tedavisinde sizlere yardımcı olacak gıdaların yanı sıra bazı yiyeceklerin karışımı da sizlere yardımcı olacaktır. Ancak her gıdanın olduğu gibi yazımızın devamında sizlere verecek olduğumuz gıdaların tüketimi de aynı şekilde sizlere zarar verecektir. Bu durumda sizlere uygun dozun ne kadar olduğunu öğrenmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bu yiyecekler ve karışımlar ise şöyle sıralanmaktadır; 1. Sarımsak
Sarımsak mikropları yok etmeye yardımcı olan sülfürik asit açısından zengindir. Ayrıca, bakteriyel büyümeyi engellediği bilinen alisin ve ajoene içerir. Ayrıca antibakteriyel özellikleri ve bağışıklık arttırıcı etkisi ile tüberküloz için oldukça yararlıdır. Sarımsağı çiğ veya pişmiş olarak tüketebilirsiniz. - Bir buçuk çay kaşığı kıyılmış sarımsakla birlikte bir fincan süt ve dört bardak suyu karıştırın. Bu hacmin dörtte birine indirgenene kadar kaynatın. Günde üç kez bu karışımı içiniz.
2. Muz
Muz mükemmel bir kalsiyum kaynağıdır ve tüberküloz hastalığında kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca öksürük ve ateş sorunlarında da yardımcı olabilir. - Bir olgun muz alınız ve püre haline getiriniz. Bir fincan hindistan cevizi suyu, yarım su bardağı yoğurt ve bir tatlı kaşığı balı karıştırın. Günde iki kez tüketmelisiniz.
3. Baget (Tavuk Budu)
Baget akciğerlerde tüberküloza neden olan bakterileri ortadan kaldırmaya, enfeksiyon ve sürekli öksürükten kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmaktadır. Anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca but, karoten, kalsiyum, fosfor ve C vitamini içerir. 15. Beş dakika boyunca suyun içerisinde bagetleri kaynatın.
Ayrıca Amla olarak bilinen Hint Bektaşi üzümü, anti-enflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Hint Bektaşi üzümü enerji sağlar ve düzgün çalışması için vücudun kapasitesini artırmaktadır. 21. Üç ya da dört Hint Bektaşi üzümünü bir meyve sıkacağı yardımıyla suyunu ayıklayın.
Portakallar birçok temel mineraller ve bileşikleri barındırmaktadır. Portakal suyu sindirimi kolaylaştırır ve ikincil enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. 28. Bir bardak taze sıkılmış portakal suyuna bir çorba kaşığı bal ekleyin, iyice karıştırın.
Özellikle elma muhallebisi gençleştirici özellikleriyle tüberküloz tedavisinde yardımcı olabilir. 33. Suyun üçte biri kalana kadar, iki elma ve bir 25 çekirdeksiz üzüm ve yarım bardak suyu kaynatın.
Karabiber tüberküloz ile ilişkili göğüs ağrıları hafifletmeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca akciğerleri temizlemek yardımcı olur. Karabiber anti-inflamatuar özellikleri sayesinde bakteri ve sürekli öksürüğe neden olan iltihabı azaltır. 39. Karışım elde etmek için tereyağını sekiz ile 10 karabiber ile kızartın.
Ceviz bir güç kaynağı olarak görülmektedir ve tüberkülozdan muzdarip olan kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. ceviz çeşitli sağlık sorunlarının iyileşme sürecini hızlandırabilir. - İki çay kaşığı ezilmiş ceviz tozu ve bir çay kaşığı sarımsak macununu birleştirin. Sonrasında bir çay kaşığı tereyağı ekleyin ve malzemeyi iyice karıştırın. Günde bir kez bu karışımı tüketiniz.
9. Nane
Nane, şifa ve anti-bakteriyel özellikleri nedeniyle tüberküloz tedavisi için çok yararlıdır. Nane sayesinde mukus çözünmesine yardımcı vücut organları yeniden canlandırmak sağlanarak, tüberküloz için alınan ilaçların tehlikeli yan etkilerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bu yararlarının yanı sıra akciğerleri besler. 49. Bir çay kaşığı nane suyunu iki çay kaşığı bal, iki çay kaşığı saf malt sirke ve yarım fincan havuç suyu ile karıştırın.
Yeşil çay yüksek antioksidan içeriği ve bağışıklık güçlendirici özellikleri sayesinde tüberküloz tedavisinde sizlere yardımcı olmaktadır. Ayrıca, hastalığa yol açan bakterilerin üremesini engellemektedir. Yeşil çay yaprakları ile çay yapmak için ılık suyla demlemeniz gerekmektedir. Yeşil çay yaprakları mevcut değilse, kolayca piyasada bulunan kapsül şeklinde olanlardan alabilirsiniz.