HABER

TÜBİTAK, geleceğin bilim adamlarını ödüllendirdi

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 14. Ulusal Bilim Olimpiyatları ve 11. Ulusal İlköğretim Matematik Olimpiyatı'nda dereceye giren öğrenciler düzenlenen bir törenle ödüllendirildi.

TÜBİTAK, geleceğin bilim adamlarını ödüllendirdi

MEB Şura Salonu'nda gerekleşen ödül törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta milletvekilleri ve öğrencilerin aileleri katıldı. Törende bir konuşma yapan TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş, MEB Şura Salonu'nda düzenlenen törene başarılı öğrencilerin sığmadığını belirterek, "Sayın bakanım başarılı öğrenciler artık bu salonlara sığmıyor. Bu törenleri bundan sonra stadyumda yapacağız" dedi. Gençlere seslenen Yetiş, onların başarılı oldukları sürece TÜBİTAK'ın her zaman başarılı öğrencilerin yanında yer alacağını vurguladı. TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın el ele olduğunu ifade eden Yetiş, "Bakanlık ve biz el ele akıl akılayız. Siz bu yolda yürümeye devam edin. Sizin arkanızda olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

17. Uluslararası Biyoloji Olimpiyatlarında gümüş madalya kazanan İzmir Özel Yamanlar Fen Lisesi öğrencisi Ecem Zeliha Ergün de konuşmasında, olimpiyatlara katılmasını ve hayallerini anlattı. Olimpiyatlara bir hayalle başladığını dile getiren Ergün, "20023 yılı bizim yılımız olacak. Türkiye'nin vagon değil lokomotif ülke olmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de olimpiyatlarda dereceye giren öğrenci Ecem'in hayallerinden etkilendiğini ifade ederek, "Türkiye'nin vagon değil, lokomotif ülke olmasını istemiyoruz" sözlerine katılmamanın mümkün olmadığını kaydetti. Bakan Çelik, lokomotif ülke olmanın sloganlarla ve hamaset nutuklarla gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı. Bilimin, hukukun ve siyasetin küresel olduğuna işaret eden Çelik, Küreselleşmeyle ilgili tartışmalarla vakit kaybetmenin zamanın geçtiğini söyledi. Yeryüzündeki bir küreselleşme olgusu olduğunu dile getiren Bakan Çelik, "Küreselleşmeyi sevsek de sevmesek de faydalı veya zararlı olsa da onun etki alanına çıkamayız. Türkiye'de "şoven" bir milliyetçilik uyandırmaya çalışanlar var. Türkiye'yi dünyadan soyutlayarak kendi içine kapatmaya çalışanlar bunun idraki içinde olmayan insanlardır. Dünya'dan kopamayız" açıklamasında bulundu.

"DÜNYADAKİ EN BÜYÜK ZENGİNLİK KAYNAĞI BİLGİ"

Dünyadaki en büyük zenginlik kaynağının bilgi olduğunu belirten Çelik, Microsoft'un sahibini dünya'nın en zengin insanı yapan kaynağın bilgi olduğunu kaydetti. Avrupa ülkeleri ile karşılaştırma yapıldığında Türkiye'nin en genç ve dinamik nüfusa sahip olan bir ülke olduğunu ifade etti. Eskiden kahramanlıkların bilek gücüyle elde edildiğini hatırlatan Çelik, "Bize bilimsel madalya vereceğimiz gençler lazım. Kalemiyle kahramanlık yapacak gençlere ihtiyaç var" dedi.

TÜBİTAK Başkan Vekili Yetişe de bilime yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür eden Bakan Çelik, son 3 yılda TÜBİTAK'ın bilim insanı yetiştirmek üzere "Bursun Hazır" sloganıyla 5 bin 200 öğrenciye burs imkanı sağladığını hatırlattı. Çelik, TÜBİTAK'ın Yüksek Lisans öğrencilerine bin 250 YTL, doktora öğrencilerine de bin 500 YTL burs verdiğini söyledi. Daha önce TÜBİTAK'ın dar bir mekanizma haline getirenlerin şu anda TÜBİTAK Başkanvekili Yetiş'in orada olmasını hazmedemediklerini kaydeden Çelik, "Türkiye'de bazıları iş yapar ve üretir bazıları da iş yapanların önüne takozlar koymaya çalışır. Ben onun yürekliliğine ve mücadele azmine şapka çıkarıyorum" dedi. Çelik, 2002 yılında Türkiye'nin projelere verdiği desteğin 150 milyon YTL olduğunu, 2006 yılında ise bu rakamın 1 katrilyon 283 trilyona ulaştığını belirtti. Çelik, bakanlığın yurt dışına gönderdiği öğrencilerin alanlarının belirlenmesi gibi konularda TÜBİTAK'ın desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Bakan Çelik, daha sonra olimpiyatlarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti. (İHA)

En Çok Aranan Haberler